Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Postrv po babičinem receptu

Objavljeno: Četrtek, 29.10.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
AKZ Svibno, postrv (6)

Danica Ključevšek med pripravo pečene postrvi, kot so to včasih delale svibanske gospodinje.

Na Svibnem in okolici ohranjajo gospodinje, ki so tudi članice Društva kmečkih žena Arnika, znanje o pripravi pečenih postrvi že skozi več generacij. V prostoru, ki ga med drugim uporabljajo tudi za kuharske delavnice, so pripravile okusno pečene sveže postrvi po receptu, ki so jim ga predale starejše krajanke, ter jim dodale zelišča s šolskega vrta.

»V okviru projekta Posavski zeliščni vrt smo pred šestimi leti v sodelovanju s podružnično šolo, ki stoji na Svibnem že več kot sto let, uredili šolski vrt in na njem zasadili veliko različnih vrst zelišč, ki jih uporabljamo tudi pri pripravi ribjih jedi,« pojasni predsednica društva Marjana Dolinšek in se nato loti z Branko Obolnar, Nado Brvar in Danico Ključevšek priprave pečenih postrvi, kot so to včasih delale svibanske gospodinje. »Včasih so ženske veliko kuhale na porokah in tako se je tudi naša Danica naučila priprave marsikatere jedi od starejših kuharic. Je pravi vir znanja, ki ga z veseljem deli z nami,« še pove Dolinškova. »Odlična priloga k pečenim postrvem iz domače ribogojnice je še tržaška omaka, sezonska solata in krompir v oblicah,« zaključi. Članice DKŽ Arnika so pripravile hrustljave pečene postrvi s prilogami v sklopu projekta Riba je IN.

Projekt Riba je IN je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


 
« Nazaj na seznam