Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavitev projekta Riba je IN

Objavljeno: Četrtek, 06.02.2020    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
V želji po izboljšanju ozaveščenosti o pomenu rib v zdravi prehrani ter krepitvi zanimanja za oskrbo s svežimi in kakovostnimi posavskimi ribami bodo partnerji v projektu »RIBA JE IN« v prihajajočih mesecih izvajali številne dejavnosti na območju Lokalne akcijske skupine (LAS) Posavje v vseh šestih posavskih občinah.

40058968_258882924761729_5207604136517828608_n

V okviru projekta RIBA JE IN bodo potekale tudi delavnice za pripravo ribjih jedi.

Po celotnem Posavju bodo izvedene kulinarične delavnice, predavanja in izobraževanja, organizirani bodo razni ribji dogodki s promocijo posavske postrvi, v Trškem dvorcu v starem sevniškem mestnem jedru bo urejen razstavno-turistični ter izobraževani prostor s pripravo razstave in tudi ulične razstave na temo reke Save in rib, aktivi kmečkih žena bodo pripravljali dobrote iz rib za javne prireditve, oblikovani bodo inovativni pristopi ponudbe rib lokalnemu prebivalstvu itd.

Osrednji cilji projekta »RIBA JE IN« so: 
  • Izboljšana ozaveščenost o pomenu rib v zdravi prehrani med posavskimi prebivalci z aktivnostmi za povečano zanimanje za oskrbo s svežimi in kakovostnimi posavskimi ribami.
  • Trajnostna oskrba z ribjo hrano v krajših dostavnih poteh iz domačega okolja.
  • Izboljšani pogoji za neposredno trženje svežih rib z nakupom opreme.
  • Povečana prepoznavnost posavskih ponudnikov rib pri potencialnih kupcih s partnerskim povezovanjem in s promocijo posavskih rib ter z aktivnostmi na tržnici.
  • Povečana prisotnost rib med vsemi skupinami prebivalstva z izvajanjem promocijskih akcij med vsemi družbenimi skupinami.
  • Povečana raba rib v vsakodnevnem prehranjevanju ljudi na območju LAS Posavje.
  • Povečano poznavanje, zanimanje ter skrbnost za prostoživeče ribe v naravnem okolju vodotokov s povezovanjem vključenih partnerjev in z izvajanjem različnih aktivnosti.
  • Nova zaposlitev.
Nosilec projekta je Občina Sevnica, partnerji so: KŠTM Sevnica, Društvo kmetic Sevnica, Društvo kmetic Brežice, Društvo kmečkih žena Arnika iz Radeč, Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki, ribogojsko podjetje Akval d. o. o. z Blance in Občina Krško.

Skupna vrednost operacije, sofinancirane iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, znaša 272.522,50 evrov, predvideni znesek sofinanciranja je 199.993,15 evrov. Zaključek projekta je predviden do aprila 2021.

Projekt Riba je IN je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
 


« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte