Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pregled dela zdravstvenih in ostalih služb

Objavljeno: Sreda, 18.03.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
ZD, triaza (6)

V zdravstvene domove je vstop mogoč samo skozi opravljen epidemiološki pregled.

Zaradi širjenja koronavirusa so zdravstvene ustanove, socialne službe, upravne enote in občinske uprave v Posavju sprejele preventivne ukrepe ter novo organizacijo dela za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni.

Zdravstveni domovi so omejili vstope v svoje ustanove na eno vstopno točko, kjer se opravi t. i. epidemiološka triaža. Delo poteka tako, da si ob vstopu obiskovalec razkuži roke ter odgovori na tri vprašanja: ali ima vročino, kašelj in/ali težko dihanje; ali je v zadnjih 14 dneh potoval izven Slovenije in ali je bil v stiku z osebo, ki bi lahko bila okužena s koronavirusom. Ob tem vse uporabnike zdravstvenih storitev prosijo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov, ki so podobni koronavirusu, ne vstopajo v prostore zdravstvenega doma ter ostalih zdravstvenih ustanov – prvi stik z zdravnikom naj vzpostavijo po telefonu, a če ta ni dosegljiv, naj pokličejo najbližjo dežurno ambulanto, kjer bodo prejeli nadaljnja navodila. Vstop potencialno bolnih ali bolnih oseb v zdravstveno ustanovo pomeni visoko tveganje za okužbo za vse ostale prisotne (paciente in zdravstveno osebje), zato ostanite doma v izolaciji in izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami. V občini Krško so zaprla vrata ZP Senovo, ZP Kostanjevica na Krki in SA Raka. Delo v Zdravstveni postaji Krmelj poteka samo v dopoldanskem času, od 7. do 15. ure. Nujna medicinska pomoč, dežurna služba in reševalni prevozi v vseh posavskih zdravstvenih domovih potekajo nespremenjeno. Psihološko svetovanje v času epidemije je v ZD Krško  na voljo na e-naslovu psiholog@zd-krsko.si ter od ponedeljka do petka od 10. do 14. ure na 070 121 492.

Zobozdravstvene storitve so do nadaljnjega prekinjene. V primeru, da jo nujno potrebujete, je delujoča zobozdravstvena ambulanta v ZD Krško, in sicer za akutna stanja od 7. do 14. ure, za prebivalce sevniške občine so na voljo nujne zobozdravstvene storitve v zdravstvenih domovih Celje in Novo mesto.

V Splošni bolnišnici Brežice so s ponedeljkom prenehali z izvajanjem vseh specialističnih ambulant, naročenih operacij in ginekološkega dispanzerja, v času od 16. do 27. marca velja prepoved prisotnosti očetov in drugih spremljevalcev pri porodu. Izvaja se urgentna služba, pediatrična in ginekološka urgenca ter program za hospitalizirane paciente. Ginekološka ambulanta za nosečnice in nujne ginekološke primere dela vsak delavnik od 8. do 15. ure. Okulistična ambulanta za nujne primere dela vsako sredo od 11. do 14. ure. Za lažje organiziranje dela ter nadzora situacije so pred brežiško bolnišnico postavili dodaten bivalni zabojnik in večji šotor ter omejili dostop v Urgentni center s postavitvijo ograje.

ZD, triaza (2)

V prostore lekarne je vstop mogoč posamično oz. po največ trije hkrati, ostali čakajo pred vrati.

Lekarne paciente oz. stranke opozarjajo, naj v njihove prostore vstopajo posamično oz. po največ trije hkrati ter si ob vstopu razkužijo roke in ohranjajo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 metra. Osebe, ki kažejo znake okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni, naj ostanejo doma, po zdravila v lekarno naj pride zdrav svojec oziroma druga zdrava oseba. Nekatere lekarne imajo krajši delovni čas: Lekarna Kostanjevica na Krki deluje od 8. do 12. ure, poleg tega starejše osebe in kronične bolnike prosijo, naj vnaprej pokličejo v lekarno Kostanjevica (07 498 72 55) ali v Krško (07 488 10 95), da jim pripravijo zdravila. Krajši delovni čas ima od 17. marca tudi Lekarna Krško, in sicer od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. V dežurnem času se izdajajo zdravila, predpisana istega dne, in nujna zdravila, in sicer ponedeljek in torek od 16. do 19. ure, od srede do petka od 16. do 21. ure, sobota od 8. do 14. ure in od 19. do 21. ure, nedelja od 9. do 12. ure in od 17. do 19. ure. Nov obratovalni čas ima tudi Lekarna Brežice, in sicer od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure, sobota od 8. do 13. ure. V času dežurstva od ponedeljka do petka (na okenčku) od 7. do 8. ure in od 14. do 21. ure, ob sobotah (na okenčku) od 13. do 21. ure, ob nedeljah in praznikih (na okenčku) od 9. do 13. ure. Lekarna Sevnica ima skrajšan obratovalni čas, in sicer obratuje vsak delovni dan od 8. do 18. ure, v soboto od 8. do 12. ure. Lekarna v Krmelju obratuje vsak delovni dan od 7. do 12. ure, Lekarna Senovo vsak delovni dan od 10. do 16. ure, v soboto od 9. do 12. ure. Lekarna Radeče je odprta od ponedeljek do petek od 8. do 17. ure, sobota: od 8. do 12. ure.
Delovni čas Lekarne Pod Sv. Rokom v Sevnici ostaja nespremenjen, od ponedeljka do petka od 8.00 do 19.00, dežurna služba ponedeljek in torek med 19.00 in 21.00.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima v Posavju odprto samo enoto v Krškem, kjer je kontroliran in omejen sprejem strank (sevniška in brežiška enota sta dosegljivi preko telefona ali po elektronski pošti).

Ukrepi, korona (3)

Občinske uprave in upravne enote so zaprla vrata, stik z zaposlenimi je mogoč s telefonsko in elektronsko komunikacijo.

Domovi za upokojence in DUO Impoljca so zaradi visoke stopnje tveganja za okužbo s koronavirusom, varovanja zdravja in življenja stanovalcev, ki so še posebej ranljiva skupina ljudi, sprejeli ukrep popolne prepovedi vseh obiskov.

Center za socialno delo Posavje poziva občane, da jih obiščejo samo v nujnih primerih, sicer naj stopijo v stik z njimi preko telefonske pozave, elektronske pošte ali navadne pošte. V primeru, da morate oddati vlogo ali drugo dokumentacijo, jo oddajte v poštni nabiralnik ob vhodnih vratih. Storitev Pomoč družini na domu zaenkrat poteka nemoteno.

Občinske uprave in upravne enote opravljajo naloge tekoče, vendar zaradi varovanja zaposlenih omejujejo osebne stike, zato občane prosijo, da uporabljajo za stik z zaposlenimi telefonsko in elektronsko komunikacijo. Tajništva posameznih krajevnih skupnosti bodo do nadaljnjega zaprta.

Vse podrobnejše informacije najdete na spletnih straneh omenjenih ustanov.

Smilja Radi

Članek, ki je dopolnjen z novimi informacijami, je objavljen v časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 18. marca.


 
« Nazaj na seznam