Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pripravo jedi obogatijo z ljudsko pesmijo

Objavljeno: Ponedeljek, 16.11.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Kostanjevica-predstavitev Posavske potujoce knjiznice (42)

Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci Kostanjevica na Krki

Leta 1995 je bil v Kostanjevici na Krki ustanovljen Aktiv kmečkih žena pod Gorjanci, ki se je ob ustanovitvi občine preimenoval v Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci Kostanjevica na Krki. Društvo, ki ga od leta 2012 vodi Anica Žugič, sestavlja petdeset žensk.

Pomemben del njihove dejavnosti so kuharski tečaji in predavanja. »V okviru projekta Riba je IN smo se razveselile kuharske delavnice, v kateri smo pridobile nova znanja in ideje, kako obogatiti dnevne obroke z jedmi iz rib, saj so le-te pomemben vir zdravega prehranjevanja,« pojasni Žugičeva in doda, da imajo v društvu tudi skupino ljudskih pevk, ki bo prihodnje leto obeležila 25 let neprekinjenega delovanja. »Vsako leto pripravimo koncert Pa zapojmo eno po … Z njim gostujemo po vaseh v naši občini in tako pripomoremo k ozaveščanju o dragocenosti prenašanja zgodb ter ljudskega izročila iz roda v rod. Ti dogodki so tudi priložnost za druženje in morda bodo na pogostitvah, ki jih ob različnih dogodkih pripravimo skupaj z vaščani, med dobrotami tudi ribje jedi,« še pove.

Projekt Riba je IN je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki