Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Putrh, banka in puhalnik

Objavljeno: Četrtek, 23.07.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
PO 15 - po sledeh dediscine - putrh, banka in puhalnik

Putrh, puhalnik in banka

CIRJE PRI RAKI – Tokrat se po predstavitvi lesenega hladilnika na led na Šmarčni selimo v Cirje pri Raki, kjer so leta 2010 v Društvu vinogradnikov Raka odprli cvičkov hram oz. Ambasado cvička,  v njem pa uredili tudi izbo z zbirko starega vinogradniškega orodja.

vinski hramn cirje - dv raka (14)

Ivan Vizlar ob cvičkovem hramu

Ivan Vizlar, ambasador cvička in nekdanji dolgoletni predsednik tamkajšnjega društva vinogradnikov, nam je ob obisku pokazal starejšo knjigo z napotki obdelave in varovanja vinogradov ter pripomočkov, izdano v prvih desetletjih 19. stoletja, ki so jo pridobili v društvu, pa tudi več orodja in drugih pripomočkov za delo v vinogradu in kletarjenju ter za hrambo in prenos vina, med drugim putrh, banko ter puhalnik za nanos žvepla na trte. Vse navedene predmete so v društvu pridobili v raških gospodinjstvih, vsi pa datirajo iz let ali celo desetletij pred 1. sv. vojno.
 
Putrh  (levo zgoraj) so vinogradniki uporabljali za prenos vina na sejme z namenom prodaje ali za tešenje žeje pri delu v vinogradu. V obliki malega soda je bil za lažji prenos opremljen z ročajem, zaradi kakovosti lesa pa je vino v njem dlje časa zadržalo prijetno temperaturo. Putrhi so bili različnih velikosti, od manjših s po dva do štirih litrov, a največ šest litrov, da niso bili pretežki za ročni prenos. Prav tako so za prenos vina, vendar strogo za prodajo, najsibo na sejmih ali za prodajo od vrat do vrat, služile banke (spodaj). Vizler je povedal, da so jih vinogradniki nosili na hrbtih, najbolj pa je šla prodaja vina za med po zasavskih krajih. Praviloma so bile banke prostornine za pet do deset litrov vina. Škropilnik ali puhalnik (desno zgoraj), ponekod imenovan žvepljalnik ali meh, je bilo edino orodje za zaščito vinske trte s suhim žveplom v prahu, ki je bilo tudi edino sredstvo proti boleznim trte in škodljivcem, saj se je začela uporaba modre galice razširjati šele okoli leta 1930 (prvi v Posavju so začeli škropiti vinsko trto z raztopino modre galice trapisti v Brestanici, op. p.). Po predhodni najavi si lahko zbirko starega vinogradniškega orodja v raškem cvičkovem hramu tudi ogledate.
 
B. M.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki