Riba naj bo večkrat na jedilniku
Predstavnice Društva kmetic Sevnica in Društva podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki
V želji po krepitvi zanimanja za oskrbo s svežimi in kakovostnimi posavskimi ribami ter pripravami okusnih ribjih jedi so partnerji v projektu
RIBA JE IN izvedli številne dejavnosti na območju Lokalne akcijske skupine (LAS) Posavje. V okviru projekta so bile izvedene kulinarične delavnice, organizirani so bili ribji dogodki s promocijo posavske postrvi itd.
Predstavnice Društva kmečkih žena Brežice in Društvo kmečkih žena Arnika Svibno iz občine Radeče
Eden izmed sklepnih dogodkov v okviru projekta Riba je IN se je odvijal dva sobotna dopoldneva v marcu na sevniški kmečki tržnici, kjer so
članice posavskih društev kmečkih žena med obiskovalke in obiskovalce razdelile skupno 200 brezplačnih paketov ribjih izdelkov (file postrvi in namaz dimljene postrvi), v katerih so bili tudi trije odlični recepti, in sicer za pripravo fileja postrvi na pesini rižoti s pinjolami, postrvini mošnjički z mladim sirom na špinačni kremi ter pate dimljene postrvi s pistacijo, hrenovimi perlami in kremo viljamovke. »Cilj projekta je okrepiti zanimanje za oskrbo z ribami in ribjimi izdelki, s tem pa ozaveščati o pomenu rib v zdravi prehrani,« je pojasnila vodja projekta
Vlasta Kuzmički z Občine Sevnica.
Obiskovalca tržnice s podarjenim ribjim paketom.
»Vsi živimo ob rekah in potokih, ribe so na voljo, so zdrave in dobro jih je čim večkrat vključiti v prehrano. Ribe je mogoče pripraviti na veliko različnih načinov in to smo skušale predstaviti obiskovalcem tržnice, ki so se odzvali z vprašanji, kje lahko kupijo ribe, kako naj jih pripravijo ...« je opisala ponudbo z ribami predsednica
Društva podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki Ana Žugič. Predsednica
Društva kmečkih žena Arnika Svibno iz radeške občine
Marjana Dolinšek je pohvalila kuharske delavnice, v katerih so sodelujoče članice posavskih društev kmečkih žena pridobile nova kuharska znanja iz priprave ribjih jedi z okusnimi dodatki iz sadja ali zelišč. »Ribje jedi so odslej pogosteje na našem jedilniku in naj bodo tudi na vašem,« je z nasmehom povedala predsednica
Društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut, medtem ko je članica društva
Lea Babič omenila, da recepti, ki so bili priloženi paketu z ribjimi izdelki, ponujajo nekaj drugačnega, novo in svežo jed z okusom, ki ga morda v kombinaciji z ribo nismo navajeni. Predsednica
Društva kmečkih žena Sevnica Majda Jazbec je dodala, da so na voljo sveže ali dimljene postrvi ter ribji namaz vsako soboto tudi v ribogojnici Akval v bližini sevniške kmečke tržnice: »Gre za vedno sveže in zelo okusne ribje izdelke iz našega lokalnega okolja.«
Članice posavskih društev kmečkih žena so prejele v dar pripravljeno ribjo jed, ki so ji dodale v domači kuhinji svojo osebno noto, ter ob materinskem dnevu še pomladno cvetlico.
Obiskovalca tržnice, ki sta se razveselila podarjenega paketa ribjih izdelkov, sta povedala: »Na tržnico pogosto prihajava, ker imamo v družini radi lokalno pridelano hrano. Na našem domačem jedilniku so tudi ribe, ker vemo, da so ribe v prehrani zdrave, pripraviti pa jih je mogoče na več načinov, a najraje jih pečeva na žaru, medtem ko se ribje solate ali juhe in ostali ribjih specialitet še nisva lotila, a tudi to bo prišlo enkrat na vrsto.«
S potekom in odzivom so partnerji v projektu Riba je IN – Društvo kmetic Sevnica, Društvo kmetic Brežice, Društvo kmečkih žena Arnika Svibno iz občine Radeče, Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki,
KŠTM Sevnica, ribogojsko podjetje
Akval d. o. o. z Blance,
Občina Krško in
Občina Sevnica kot nosilec projekta – zadovoljni, saj menijo, da so z različnimi aktivnostmi spodbudili k pogostejši pripravi ribjih jedi.
Projekt RIBA JE IN sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.