Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribe na šolskih krožnikih

Objavljeno: Ponedeljek, 29.06.2020    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
Ribič na Mirni

Ribič na Mirni (foto: Ribiška družina Sevnica)

V sklopu projekta Občina Sevnica ureja učni prostor na Ribogojnici Laze, ki je namenjen izobraževanju osnovnošolcev v okviru naravoslovnih dni. Učni prostor bo namenjen spoznavanju življenjskega cikla avtohtone potočne postrvi. Glede na letni čas oziroma biološki ciklus rib si bodo učenci in učenke lahko ogledali in podrobneje spoznali matično jato avtohtone potočne postrvi, ki živi v zunanjem bazenu ribogojnice. Poleg tega bodo lahko proučevali mladice različnih kategorij v zunanjih bazenih, proces valjenja iker, izleganja zaroda in druge faze v razvoju ribjega zaroda.

V sklopu izobraževanja bo ob primerni prilagoditvi datuma obiska ribogojnice učencem možno pokazati tudi kako se pridobivajo, oplodijo in obdelajo ikre vse do njihove vložitve v gojitvena korita. Tako bodo učenci skozi naravoslovni dan podrobno poznali celoten življenjski cikel potočne postrvi.
Ribogojnica Laze

Ribogojnica Laze: vmesen prikaz poteka obnove in preureditve prostorov, ki bodo namenjeni izobraževanju osnovnošolcevProstor ribogojnice, ki je v nadstropju valilnice, je po preureditvi urejen tako, da si bodo učenci v tem prostoru v sklopu izobraževanja ogledali tudi raznolike in poučne video vsebine. Prostor je opremljen z učno opremo in tako primeren tudi za izdelovanje pisnih nalog, plakatov in drugih izdelkov, s pomočjo katerih bodo znanje o potočnih postrvih dodatno poglobili.

Občina Sevnica bo na Ribogojnici Laze izvedla štiri naravoslovne dni, za štiri posavske osnovne šole, ki so vključene v projekt. Ob obisku bodo osnovnošolci dobili tudi posebej zanje pripravljeno ribjo malico.

Strokovni del vodenja ogleda in izobraževanja bo v sodelovanju z Ribiško družino Sevnica izvedel zunanji izvajalec.

Splošno izobraževanje o biologiji vodnih živali, ribištvu in življenjskem ciklu avtohtone potočne postrvi bo dostopno tudi širši javnosti in tako vključeno v širšo turistično ponudbo občine Sevnica in Posavja.

Nosilec projekta Ribe na šolskih krožnikih je Občina Krško, Občina Sevnica je partner v projektu.

Projekt Ribe na šolskih krožnikih je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
« Nazaj na seznam