Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribe na šolskih krožnikih

Objavljeno: Četrtek, 19.11.2020    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
1OSKOst

Naravovarstvenik Dušan Klenovšek z učenci Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki (foto: Občina Sevnica)

Projekt Ribe na šolskih krožnikih je dvoletni projekt, pri katerem sodeluje sedem partnerjev. Občina Krško je vodilni partner, pri projektu pa sodelujejo še Občina Sevnica, Ribogojstvo Goričar, osnovne šole Brežice, Jurija Dalmatina Krško in Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki ter vrtec Krško. 

Osnovni cilj projekta je povečati ozaveščenost prebivalstva o zdravem načinu prehranjevanja s spodbujanjem pogostejšega vključevanja ribjih jedi v vsakdanjo prehrano. Namen projekta je tudi vzpodbuditi pogostejšo pripravo rib in ribjih jedi lokalnega izvora v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah. 

Občina Krško zagotavlja vodenje projekta in pomoč vsem vključenim partnerjem pri izvedbi projektnih aktivnosti. Lokalna ribogojnica iz Podbočja, Ribogojstvo Goričar, je ključen partner pri projektu, saj z ribami in ribjimi izdelki oskrbuje osnovne šole in vrtce, ki pri projektu sodelujejo. Z razvojem novih ribjih produktov pri Ribogojstvu Goričar ustvarjajo tudi priložnosti za nova delovna mesta. 

2OSKost-Blanca

Učenci Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki pri ogledu ribjih stez pri HE Arto-Blanca (foto: Občina Sevnica)

Občina Sevnica je v sklopu projekta uredila multimedijsko učilnico na Ribogojnici Laze pri Boštanju, ki je sedaj primerna za izvajanje naravoslovnih dni in drugih izo­braževalnih vsebin. Izvedena so bila investicijsko-vzdrževalna dela na objektu, natančneje keramičarska, mizarska, slikopleskarska in pečarska dela. V prostoru so na novo urejene štiri večje mize, 20 konferenčnih stolov in dve omari za shranjevanje različnih pripomočkov za izobraževanje. Prostor je na novo opremljen tudi s projektorjem z električnim projektorskim platnom in prenosnim računalnikom. V prostoru je nova hladilna omara z zamrzovalnikom za shranjevanje hrane in dodatkov za ribe. Prostor ima tri nova svetila. 

V začetku meseca oktobra so tako potekali prvi naravoslovni dnevi za učence od šestega do devetega razreda osnovnih šol Brežice, Jurija Dalmatina Krško in Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Spomladi naslednje leto je načrtovan tudi obisk predšolskih otrok iz Vrtca Krško. 

3OSKost-Laze

Ribja malica (foto: Občina Sevnica)

Pri izvedbi naravoslovnih dni sta sodelovala sodelavca zavoda Kozjanski park Dušan Klenovšek in Katja Lobe, ki sta učencem predstavila temelje biologije vodnih živali, ki živijo na območju reke Save in reke Mirne, ribištvo, ki poteka v teh krajih, ter življenjski cikel avtohtone potočne postrvi. V okviru naravoslovnega dneva je potekal tudi obisk ribje steze pri Hidroelektrarni Arto-Blanca, kjer so osnovnošolci pridobili uporabne in zanimive informacije o vzgoji rib in njihovi uporabni vrednosti, spoznali pa so tudi biotsko raznovrstnost reke Save in njenih pritokov. 

Učenci in učenke so dobili posebej zanje pripravljeno ribjo malico, ki so jo pripravili v Ribogojstvu Akval z Blance, ocvrto postrv s testeninsko solato ter čaj. 

V toplejših mesecih bo v Ribogojnici Laze, s katero upravlja Ribiška družina Sevnica, mogoče v okviru naravoslovnih dni ali drugih izobraževanj opazovati jato avtohtone potočne postrvi in mladice različnih kategorij, ki bodo naseljene v zunanji bazen. Udeleženci si bodo lahko ogledali tudi proces valjenja iker, izleganja zaroda in razne faze v razvoju ribjega zaroda. 

4zupan

Sevniški župan Srečko Ocvirk in predsednik ribiške družine Sevnica Sandi Kosmač ob ogledu novo urejene ribogojnice Laze (foto: Občina Sevnica)

Ribiška družina Sevnica aktivno sodeluje pri vseh projektih lokalne skupnosti, povezanih s sladkovodnimi ribami, tako pri pripravi izobraževalnih vsebin kot tudi pri promociji reke Save, njenih pritokov in vseh ribnikov kot dragocenih elementov narave v lokalnem okolju. Občina Sevnica pa s tovrstnimi projekti stremi k spodbujanju vzgojno-izobraževalnih zavodov k večji uporabi lokalno pridelanih surovin za pripravo zdravih obrokov. S tem je mladim omogočeno uživanje hrane z večjo hranilno vrednostjo zaradi krajših dostavnih poti, kar ima pozitiven vpliv tako na splošno zdravje mladih kot tudi na njihove dobre prehranjevalne navade. 

Projekt »Ribe na šolskih krožnikih« sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo in Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Krško. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
 

 
« Nazaj na seznam