Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribe v prehrani

Objavljeno: Četrtek, 10.06.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Ribe na solskih kroznikih, Ribe v prehrani (5)

Otrokom je bil ribji namaz zelo všeč.

V okviru projekta ’Ribe na šolskih krožnikih’ so se v Vrtcu Krško odločili, da za otroke pripravijo predstavitev vključevanja rib v prehrano ter jim v kuharski delavnici pokažejo, kako se pripravi ribji namaz s fižolom.

Ribe na solskih kroznikih, Ribe v prehrani (10)

Jedilnico Vrtca Krško so uredili kot morsko dno.

Organizatorica prehrane je otrokom, ki so bili razdeljeni v sedem skupin, v posebnem prostoru, urejenem kot ribja soba, predstavila pomen rib v prehrani ter jih z vprašanji, zakaj je dobro jesti ribe, kje živijo ribe, katere ribe poznajo in tako naprej, spodbudila k sodelovanju. Pogovoru je sledil pregled surovin ter priprava ribjega namaza, pri čemer so kuharicam po posameznih skupinah pomagali tudi otroci. Po izdelavi namaza so si otroci umili roke, sedli za mize ter okušali namaz, ki so si ga sami ponosno mazali na kruh, ter uživali v prijetnem ambientu, ki ga je dopolnjevala še nežna glasba. Za zaključek kuharske delavnice so otroci na roko dobili štampiljko v obliki ribice.

ODZIVI OTROK

- Otrokom je bila dekoracija v ribji sobi zelo všeč. Najbolj pa so bili navdušeni nad stroboskopom. Imeli so občutek, da so pod morsko gladino.
- O ribah so se z veseljem pogovarjali, lepo so sodelovali in odgovarjali na vprašanja, ki jih je postavljala organizatorica prehrane.
- Ponosni so bili, ko so pri pregledu sestavin za namaz, pravilno ugotovili, za katero sestavino gre. Večina otrok je na delavnici spoznala novo sestavino – drobnjak. Navdušeni so bili, ko so se sestavine mešale v mešalniku in ko so zagledali končni produkt.
- Pri preizkušanju namaza jim je bil všeč kruh v obliki rib in da je bil brez skorje. Večina otrok je zaužila več kot en kos kruha z namazom. Namaz je bil otrokom všeč in želeli so recept, da ga bodo lahko pripravili še doma, skupaj s starši.

Projekt Ribe na šolskih krožnikih sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Krško. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

13.07.2022 | Sporočilo

Za isto okolje in podzemne vode

20.05.2020 | Sporočilo

Skrb za telo in um v objemu narave