Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribiška družina Sevnica

Objavljeno: Nedelja, 13.12.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Ribisko tekmovanje, invalidi (1)

Na ribolovni trasi na Orehovem pogosto potekajo ribiška tekmovanja, tudi za športne ribiče – invalide.

Ribiška družina Sevnica, ki je leta 2016 obeležila 60 let delovanja, upravlja s 16 ribiškimi revirji v sevniški občini, in sicer tako, da skrbi za ribji zarod. Ima lepo urejeno ribolovno traso ob Savi na območju naselja Orehovo, kjer prireja tudi društvena, regijska, državna in mednarodna tekmovanja (tudi v sodelovanju z RD Radeče). Njen aktualni predsednik je Sandi Kosmač.

Ribiška družina Sevnica, s sedežem ob ribniku Loke v Zavratcu, šteje 203 člane, in sicer 18 mladincev, 34 pripravnikov, 2 ženski članici, 2 častna člana in 147 ostalih polnopravnih članov. Vsako leto v reke in potoke vložijo na milijone ribjih mladic, vzgojenih v ribogojnicah. Leta 2009 so se lotili obnove lastne ribogojnice v Zapužah pri Boštanju in vzrejnega ribnika Loke ob reki Mirni za vzrejo podusti in avtohtono vrsto lokalne potočne postrvi. Pozitivne so tudi izkušnje s prvo v Sloveniji odprto ribjo stezo ob HE Arto ‒ Blanca.

Razstava Riba je IN (29)

Na razstavi v okviru projekta Riba je IN je predstavljeno tudi delovanje Ribiške družine Sevnica.

Še pred nekaj desetletji so ribiči lovili ribe predvsem z namenom oskrbe s hrano in prodajo viška ulova, danes je ribolov prostočasna aktivnost – vodni šport in rekreacija. Med ribiči so poznani različni načini ribolova: beličarjenje, vijačenje, talni ribolov, kasting, čolnarjenje in muharjenje. Za športni ribolov je značilno, da se izvaja s predpisano ribiško opremo na podlagi letnega dovoljenja za športni ribolov do dovoljene količine dnevnega ulova. Rekreacijski ribolov se izvaja z dnevno ali s tedensko ribolovno dovolilnico ter s predpisano ribiško opremo. Izbira prave ribiške opreme je odvisna od predvsem od tega, katere vrste rib gremo lovit, na kateri lokaciji in s katero tehniko bomo lovili.

Projekt Riba je IN je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter Republike Slovenije. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


 
« Nazaj na seznam