Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S kolesom k šivilji Valerci

Objavljeno: Četrtek, 18.06.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Po sledeh naše dediščine-kolo Ive Stiplovšek

Kolo Ive Stiplovšek

Potem ko ste v zadnji objavi pod to rubriko prebirali o otroški majici Mali Lošinj, se tokrat spominjamo predmeta, ki je povezan s kulturnico Ivo Stiplovšek, ženo slikarja in prvega ravnatelja Posavskega muzeja Brežice Franja Stiplovška. Izpostavljamo njeno kolo, ki ga hranijo v brežiškem muzeju.

Iva Stiplovšek (1904–2001) se je z možem Franjem iz Krškega preselila v Brežice leta 1945. Tu sta nadaljevala drugi del svoje kulturniške, pedagoške in muzejske poti ter si z različnimi prevoznimi sredstvi ogledala kulturne ustanove in znamenitosti od Trsta do Zagreba in še kod. Medtem ko se je po službenih opravkih ravnatelj muzeja Franjo Stiplovšek (1898–1963) odpravil tudi z motornim kolesom znamke Tomos Colibri (takšen moped je prikazan na razstavi o zakoncih Stiplovšek), je njegova žena Iva v prostem času rada sedla na kolo. V Brežice ga je pripeljala s seboj iz Krškega, bil je znamke Fisher in ga je v Zagrebu leta 1940 kupila za 1000 dinarjev.
 
Zakonca Stiplovšek sta ohranjala prijateljske stike z znanci iz časa pred Brežicami in tkala nove po celi Sloveniji. S kolesi sta se peljala na izlet v Samobor, s profesorjem Vardjanom nekajkrat v Mokrice, gospa Iva pa je sama večkrat odkolesarila k svoji dobri prijateljici Valerci Avguštin, šivilji in – kot jo je imenovala – svoji domiselni modni kreatorki v Kostanjevico na Krki. 
Na starost je Iva Stiplovšek kolo podarila svoji muzejski sodelavki Jožici Strašek, ki se je vse do upokojitve v 80. letih 20. stoletja z njim vozila v službo v muzej. Nato ga je uporabljala njena hči Milena Strašek, por. Kovačič, in zatem še njen sin Lovro. Ob pripravi razstave »Vljudno vabljeni, nič siljeni« – Muzealca Franjo in Iva Stiplovšek: Proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice je Milena Strašek muzeju odstopila kolo Ive Stiplovšek, ki ob drugem bogatem gradivu predstavlja zakonca Stiplovšek, povezana v medsebojni ljubezni in v ljubezni do dediščine, ter zrcali zagnana prizadevanja zakoncev Stiplovšek za začetek, pogon, razvoj in napredek posavskega muzealstva. Razstava je bila odprta 12. maja 2018 in bo na ogled še vse do sredine leta 2019, ko Posavski muzej Brežice praznuje 70-letnico obstoja.

R. R., vir: dr. Ivanka Počkar
 
« Nazaj na seznam