Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S pitniki do zmanjanja rabe plastenk z vodo

Objavljeno: Ponedeljek, 15.08.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
Pitnik, pod Svetim  Rokom (15)

Prostor za počitek s pitnikom

Ali se zavedamo pomena čiste pitne vode, ki vsakodnevno priteče iz pipe v našem domu – brez vonja, okusa in praviloma brez škodljivih mikroorganizmov? Med dopustom številni odpotujejo na območja, kjer je treba pitno vodo kupovati v plastenkah, zato cenimo to naravno dobrino in skrbimo za to, da ostane čista in pitna.

Projekt DIGIVODA spodbuja k razmišljanju o zmanjšanju porabe ustekleničene vode, ki jo lahko nadomestimo z uporabo sveže vode. Voda, ki priteče iz pipe, je sveža in bogata s kisikom, zato se bo v posavskih krajih nadaljevalo s postavljanjem pitnikov, ki omogočajo dostop do te neprecenljive dobrine tudi izven naših domov. V pitnike priteka voda iz javnega vodovodnega sistema, zato je uživanje te vode ravno tako varno, kot je uživanje vode iz pipe doma, kajti vsi pitniki so postavljeni v bližini vodovodnega sistema, tako da se voda ne zadržuje predolgo v ceveh in se v običajnih razmerah ne segreva. Pitniki omogočajo uživanje vode brez embalaže, ki odvržena po uporabi onesnažuje okolje.

PITNIKI S TEKOČO VODO

Pitnik za pse  (22)

Pitnik, namenjen štirinožnim prijateljem

Pitniki so odlično nadomestilo plastenkam z vodo, saj so postavljeni v bližini območij za preživljanje prostega časa – v središčih naselij, ob sprehajalnih ali kolesarskih poteh, ob avtobusnih postajališčih in igriščih. Pitniki nudijo možnost osvežitve s tekočo in zdravo pitno vodo med opravljanjem obveznosti v mestu, med športnimi aktivnostmi, med sprostitvijo v naravi in igro na igriščih. Ob pitnikih je marsikje urejen še prostor, kjer je mogoče posedeti in poklepetati. Ob sprehajalni poti ob Savi v bližini Kinološkega društva Posavje v Sevnici pitnik omogoča v vročih poletnih dneh osvežitev s svežo pitno vodo tudi štirinožnim prijateljem. Pitniki obratujejo od pomladi do jeseni, pred začetkom delovanja so pregledani in očiščeni.

Komunala d.o.o. Sevnica kot vodilni partner v projektu DIGIVODA želi v sodelovanju s petimi projektnimi partnerji (Kostak d.d. Krško, Komunala d.o.o. Brežice, Občina Sevnica, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, Rokometni klub Sevnica) na javnih mestih v Posavju okrepiti dostop do kakovostne pitne vode, zmanjšati obremenjenost okolja z odpadno plastično embalažo, obremenjenost zbirnih centrov za odpadke, predvsem pa zniževati ogroženost podzemnih voda z odpadki. Kakovostna pitna voda je vir življenja in tudi izvir zdravja.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

 
« Nazaj na seznam