Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S stiskanjem plastenk do zmanjanja onesnaževanja okolja

Objavljeno: Nedelja, 24.07.2022    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
1 Stisklanica za plastenke  (4)

Prazno plastenko damo v stiskalnico …

Živimo na območju, ki je bogato s čisto vodo, ki priteče iz pipe, vendar mnogokrat ob obisku trgovine sežemo po ustekleničeni vodi v plastenki. Ali ob tem pomislimo, kaj bomo storili s plastično embalažo, ko bo plastenka prazna?

2 Stisklanica za plastenke  (6)

… jo stisnemo …

Ustekleničena voda je najpopularnejša pijača na svetu in njena prodaja še vedno raste – zlasti prodaja pitne vode iz plastenk, a s tem se ustvarja vedno več okoljskih problemov, kot so ogromno količine odpadne plastične embalaže, izdelane iz nafte, ter velika poraba energije za proizvodnjo, shranjevanje, hlajenje in dostavo ustekleničene vode. Ta je tudi veliko dražja od vode iz pipe. Neprijetna resnica je, da s pitjem vode iz plastenk po nepotrebnem ustvarjamo odpadke in obremenjujemo naše okolje, saj se, žal, reciklira zgolj desetina tovrstne embalaže. Plastenka se razgradi šele po 450 letih – in – veliko odpadne plastike konča v oceanih.

4 Stisklanica za plastenke  (9)

… in prostornina se zmanjša.

Pri odlaganju odpadne embalaže je pomembno, da je plastenka prazna in po možnosti stisnjena, tako da zavzame v zabojniku za plastiko čim manj prostora. Priporočljivo je tudi, da prazna plastenka nima zamaška (zamaške lahko zbiramo za kakšno dobrodelno akcijo, lahko jih vržemo posebej v smetnjak). Bolj kot ravnanje z zamaškom pa je pomembno, da plastenko po uporabi stisnemo, saj bo tako odvržena v ustrezen zabojnik omogočila zbiranja večje količine odpadne plastične embalaže. Pri stiskanju plastenke lahko uporabimo lepo oblikovane stiskalnice. Z uporabo stiskalnic pridobimo do 80 % več prostora v zbirnih posodah za ločeno zbrane odpadke, kar pomeni več prostora za odpadno embalažo v zabojniku – in s tem manjše število zabojnikov.

Skrb za okolje se začne z vsakodnevnimi dobrimi odločitvami – z njimi bomo prispevali k čistejšemu okolju, manjšemu onesnaževanju tal in virov pitne vode, ker bo manj odpadkov, manj odvrženih plastenk po mestu, ob cestah itd. Začnimo že danes, ne čakajmo na jutri!

Projekt DIGIVODA, v katerem sodelujejo Komunala d.o.o. Sevnica, Kostak d.d. Krško, Komunala d.o.o. Brežice, Občina Sevnica, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, Rokometni klub Sevnica,  se osredotoča na celotno območje LAS Posavje in na vse skupine prebivalk in prebivalcev.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki