Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skrb za telo in um v objemu narave

Objavljeno: Sreda, 20.05.2020    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
Slika Studio 2
Majhen prostor na edinstveni lokaciji sredi narave, obkrožen z zelenjem, sredi popolnega miru, kjer vsakodnevno izvajamo najrazličnejše vadbe za telo in duha. Prostor, ki diha, kjer skorajda nimaš občutka, da si v zaprtem prostoru, in ki ti ob pogledu skozi velika balkonska vrata in okna ponuja vso lepoto narave. To je Studio Revital na Anovcu pri Zdolah.

»Želimo doseči, da smo eno z naravo. Ne moremo biti le zaprti v prostoru, zato je velik del studia velika vadbena terasa, ki gibanju ponudi drugo dimenzijo. Edinstvena rešitev, ki je v našem vadbenem okolju posebnost in izjema. Tako se ob lepem vremenu preselimo na naše zunanje prostore, kjer povežemo gibanje, dihanje, energijo narave, sonca, svežega zraka in zvoke narave. To je tudi ena izmed komponent, ki mnoge prepriča, da so z mano aktivne skozi celo leto,« pravi lastnica Studia Revital Renata Hrženjak.

Gibanje jemljem kot celoto. Zato je v studiu nabor vadb res širokega spektra. Tako na rednem urniku najdete jogo – tako tradicionalne (Hatha, Vinyasa) oblike, katerih znanje sem pridobivala v Indiji, kot tudi bolj moderne različice (Aerial Joga), pa Pilates v osnovni obliki in tudi v različnih kombinacijah. Ne manjkajo niti vadbe višje intenzivnosti.

Ohranjanje zdravega in vitalnega telesa ni samo delo na mišični masi. Tu so tudi živci, ligamenti, fascija, naš um in seveda dih. Ker želim, da je poskrbljeno za vse aspekte, vedno dodajam vadbe, ki so specifične in poskrbijo za ostale strukture telesa. Tako se po novem lahko gibate tudi na vadbi YIN Joge, kjer je fokus na sklepih, ligamentih, fasciji. Bolj meditativna oblika pa je Restorative joga, ki še dodatno sprosti naše telo, živčni sistem in blagodejno vpliva na naš um.

Tudi najboljše vadbe in najlepše okolje se ob nepredvidenih okoliščinah znajdejo pred izzivom. Tako kot za mnoge je tudi zame obdobje koronavirusa in karantene prineslo spremembe. Po zgledu kolegov iz Italije sem enostavno poprijela za kamero in vse skupaj prestavila v virutalni svet. Tako že od samega začetka vadimo preko ekranov. Svojim vadečim redno pošiljam posnetke, ki si jih lahko v svojem času predvajajo in pomigajo z mano na terasi. Skupaj se tudi družimo in čvekamo v posebni on-line skupini, kjer povem novosti in posebnosti. Na njihovo željo pripravljam tudi različne video delavnice. Ena takih je tudi Pozdrav soncu.

Vseeno ta virtualni svet ni to, kar studio predstavlja – stik z naravo, mirnost okolja, pristni zvoki ptičjega petja in seveda motivacija skupine z druženjem, zato se veselim rahljanja ukrepov in našega gibanja v prostorih.

Foto: nika & grega photography


Izkoristimo naravo kot naš največji športni objekt
PREDSTAITVE mini bike

Trdovratna bolezen, ki se je naselila v naša življenja, bo ob ugodnih znakih premagovanja le-te pomembno vplivala na bodočnost naših vsakodnevnih aktivnosti. Ostri, a prepotrebni omejevalni ukrepi se počasi rahljajo, do povrnitve vsakdanjim aktivnostim, kot smo jih bili vajeni, pa bo preteklo še precej časa.

Znani rek, ki pravi »V vsakem slabem je nekaj dobrega«, lahko prenesemo na aktualno situacijo in se povrnemo nazaj k svojim koreninam, za povratek na prosto, na svež zrak, nazaj v naravo. Narava je naš največji športni objekt, izkoristimo jo za izvajanje športnih aktivnosti samostojno ali v ožjem družinskem okolju upoštevajoč predpisane mere za ohranjanje zdravja.

Odlok s strani vlade po novem dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini na odprtih javnih krajih. V odloku so izrecno našteti na primer tek, kolesarjenje, joga, tenis, badminton, balinanje, tudi golf, ki naj nam bodo ob sprehajalnih in pohodnih aktivnostih ter kolesarjenju kot smernica za aktivno športanje. Poleg zapisanih izjem se dodajajo še nove, med drugim tudi športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi.

Posamezniki, ki so se dosedaj ukvarjali z individualnimi športi, imajo s prilagajanjem manj težav, tako pravi tudi triatlonec svetovnega razreda Jaroslav Kovačič: »Dobrodošli v moj svet.« S tem je poudaril neskončne ure samostojnega preživljanja trdih treningov na kolesu, teku in plavanju ter je popoln dokaz, da ljudje zmoremo preseči samega sebe tudi v ekstremnih pogojih.

Krčanom priljubljene rekreativne točke naj bodo tudi v obdobju po virusu vse bolj polne s straši, ki z otroci izvajajo »pouk športne vzgoje«, družinami, starejšimi, mladino ... Za sprehod, pohod, tek, kolesarjenje vabijo novourejen savski nasip do meja občine, rekreativna steza, ki se vije vse od Senovega do avtoceste. Vzporedne, manj prometne ceste kličejo kolesarje, osvajanje krških »pravljičnih sedem vzponov« (Libna, Kremen, Grmada, Zdole, Gora, Trška Gora in Veliki Trn) so lahko osebni ali družinski izziv. Gorski kolesarji še bolj upoštevajte morebitne pohodnike pri spustih z Libne in Sremiča v smeri Brestanice ... Teniški klubi že odpirajo vrata igrišč, za podobne aktivnosti lahko izkoristimo tudi kakšno parkirišče, za promet zaprto površino ali pa kar domačo zelenico, ki so primerne za kakšen badminton, odbojko ... Narava je naš največji športni objekt, preživimo srečne urice z družinami, se spoznajmo ter še bolj uživajmo drug z drugim v tesni povezanosti s športom.

Vir: Občina Krško
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.09.2023 | Ne spreglejte

Poletja je konec! Sedaj gre zares!