Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skrbimo za čiste odtočne cevi

Objavljeno: Torek, 23.08.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
Odtok (2)

V odtok ne sodijo ostanki hrane.

V okviru projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju spodnje Save – Občina Sevnica« poteka na območju sevniškega občinskega središča novogradnja odsekov z javno gospodarsko infrastrukturo za odvajanje in čiščenje odpadnih voda. S tem se bodo znižale emisije v vodo iz komunalnih virov onesnaževanja, kar bo med drugim vplivalo na varstvo bivanjskega prostora za sedanje in prihodnje generacije.

 

K varstvu bivanjskega okolja, da bo le-to zdravo in čisto, lahko prispeva vsak posameznik s tem, da znižuje količine odpadnih snovi pri izpustu v kanalizacijo. Z odgovornim ravnanjem začnimo v domači kuhinji in sanitarijah ter poskrbimo za čiste odtoke oz. odtočne cevi, po katerih se odpadna voda po hišni kanalizaciji steka v cevi javne kanalizacije in od tu dalje na malo čistino napravo ali centralno čistilno napravo, kjer se odpadna vode pred izpustom v okolje ustrezno prečisti in krogotok vode, ki smo ga prekinili z njenim odvzemom iz naravnega okolja, se tako nadaljuje …

ZA ČISTE ODTOKE

Odtoke in odtočne cevi najlažje ohranjamo čiste tako, da se izogibamo izpiranju nečistoč vanje (npr. ostankom hrane) ter postavimo nad odtok mrežico za lovljenje nečistoč. Priporočljivo je tudi občasno izpiranje cevi z vročo vodo: umivalnik do roba napolnimo s kropom, nato ga odmašimo in po možnosti še odpremo pipo z vročo vodo. Takšno izpiranje bo zmehčalo in odplaknilo manjše obloge na stenah cevi in je hkrati nadomestek preventivnemu zlivanju kemikalij za odmaščevanje v odtok.

Za čiščenje otočnih cevi poleg vode uporabljajmo naravna čistila, kot so alkoholni kis, soda bikarbona in citronska kislina (razna agresivna in draga čistila poškodujejo cevi in zastrupljajo odplake ter s tem škodujejo našemu okolju). Brez kemičnih pripomočkov je mogoče premagati tudi neprijeten vonj iz odtokov v kuhinji in kopalnici: v odtok stresite skodelico jedilne sode, čez njo prelijte dve skodelici alkoholnega kisa, počakajte nekaj minut, nato na penečo mešanico zlijte še vrelo vodo. Za prijetnejši vonj lahko namesto kisa uporabite sok limone ali pa v odtok, ko vanj stresete jedilno sodo in prelijte z vrelo vodo, kanete še nekaj kapljic eteričnega olja (uporabite olje evkaliptusa, čajevca ali mete, ker imajo močno aromo). Če bomo ravnali odgovorno, nam bodo naši odtoki in kanalizacijski sistem hvaležni.

V okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju spodnje Save – Občina Sevnica, ki vključuje novo gradnjo posameznih odsekov in bo imel tudi vpliv na hidravlično izboljšanje posameznih delov kanalizacije, se izvajajo dela na območjih obrtne cone na Planinski cesti in na Kvedrovi cesti. Na območju Ribnikov so dela že zaključena, na Drožanjski cesti pod gradom so predvidena v prihodnjih mesecih, na območju Pod Vrtačo se bodo izvajala v naslednjem letu.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

 
« Nazaj na seznam