Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Solatarska ciza z Drnovega

Objavljeno: Četrtek, 12.09.2019    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Po sledeh dediščine-voziček z Drnovega (1)

Voziček so nekoč uporabljale branjevke za prevoz zelenjave na tržnico, trenutno pa služi kot okrasno stojalo za rože.

Robert Vrtačič z Drnovega ima na dvorišču domačije, ki jo postopoma obnavlja, razstavljen zanimiv voziček oz. cizo, kot pravimo tudi v naših krajih, izdelano leta 1931.

Vrtačič, ki se ukvarja z izdelovanjem glasbil, predvsem violin in kitar, je ljubitelj in zbiratelj starin, ki jih zaenkrat shranjuje na podstrešju stare hiše, v kateri si je uredil delavnico. »Imam precej starega mizarskega orodja, predvsem obličev, ki so mi jih prinesli ljudje iz okolice, ko pospravljajo podstrešja in podobno,« pravi. V omenjeni hiši ima na voljo še en prostor, v katerem bi rad uredil razstavo zbranih starin.

Kot okras pa je na zelenico sredi dvorišča postavil lično izdelan voziček iz hrastovega lesa z vgravirano letnico 1931. Na Facebooku je zasledil, da ga prodaja gospa z Iga pri Ljubljani, ki se ukvarja s prodajo tovrstnih starin. »Ko sem ga zagledal, sem bil čisto navdušen, saj ima še lesena kolesa,« pravi, zato je nemudoma vzpostavil kontakt z omenjeno gospo, malo 'barantal' za ceno in ga kupil. Kot je ugotovil, so s takšnimi vozički trnovske branjevke oz. solatarice, nekoč znane kot pomembne oskrbovalke Ljubljane z zelenjavo, vozile solato in drugo zelenjavo, ki so jo prodajale na osrednji tržnici v Ljubljani. Podobni vozički so se sicer uporabljali tudi v druge namene, zlasti za prevoz poljskih pridelkov domov. »Zaenkrat služi kot stojalo za rože, ga bom pa zaščitil z oljnim premazom in ga postavil na zastekljeno teraso, ki jo bom postavil tule,« pokaže na prostor pred nekdanjim gospodarskim poslopjem, ki ga je preuredil v zanimiv bivalni prostor. Ker je voziček viden s ceste, že zdaj pritegne marsikateri pogled, če bi si ga kdo rad podrobneje in od blizu ogledal, pa se lahko ustavi in če bo lastnik doma, ga z veseljem razkaže.

P. P.
« Nazaj na seznam