Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spremembe v duševnem zdravju zaposlenih zaradi COVID-19 že opazne

Objavljeno: Četrtek, 18.03.2021    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
lockdown-5041623_1920

Fotografija je simbolična (foto: Pixabay).

Pandemija COVID-19 močno vpliva na vsakdanje življenje, na zdravstvenem, medosebnem, gospodarskem in finančnem področju. Izbruh COVID-19 in ukrepi za zajezitev so in še bodo dolgoročno vplivali na gospodarstvo, podjetja in delovno okolje. Organizacije tako nenehno prilagajajo delovne procese, kar vključuje veliko načrtovanja, usposabljanja kadra in namenjanje veliko več časa komunikaciji z zaposlenimi.

Delavci se morajo na tem mestu uspešno uvajati v nove načine dela in se poleg tega prilagajati spreminjajočim se okoliščinam v svojem zasebnem življenju. Gospodarske krize in svetovne pandemije pa ne vplivajo enako na vse delavce. Nekatere panoge so bile popolnoma zaprte, medtem ko so panoge, ki so že vajene dela na daljavo, nadaljevale s svojim običajnim poslovanjem. Delavci so po večini upoštevali stroge in pogosto neprijetne ukrepe, pa vendar lahko dolgotrajna izpostavljenost privede do preobremenjenosti ali drugih duševnih stisk. Kazalniki, ki v veliki meri nakazujejo na težave v duševnem zdravju so občutki depresivnosti ali anksioznosti, prav tako se pa lahko kažejo v somatskih simptomih, kot so npr. težave s spanjem. Občutki depresivnosti in anksioznosti, utrujenost ter preobremenjenost pogosto oslabijo motivacijo za delo, oslabijo medosebne odnose na delovnem mestu, upočasnijo delovne procese ter zmanjšajo zavzetost in produktivnost delavcev. Zaposlitev pa je lahko tudi zaščitni faktor v času krize, saj so raziskave pokazale, da so delovno aktivni in delovno manj aktivni posamezniki, izražali manj kognitivnih sprememb ter manj negativnih čustev v primerjavi z delovno neaktivnimi posamezniki (Podlesek in Kavčič, 2020).

Spremembe pri zaposlenih v povezavi s COVID-19*:
  • 86 % zaposlenih ni zaskrbljenih za svoje delovno mesto (Valicon, 2021),
  • 48 % zaposlenih poroča, da je trenutni obseg dela približno enak kot pred pandemijo (Valicon, 2021),
  • 46 % vodstvenih delavcev poroča, da zaposleni, po njihovem mnenju, trenutno situacijo in delo v novih razmerah doživljajo kot sprejemljivo – »nekako gre« (Deloitte, 2020),
  • 75 % vodstvenih delavcev poroča, da so zaposleni bolj izpostavljeni stresu kot običajno (Deloitte, 2020),
  • 51 % Slovencev med izrednimi razmerami izraža poslabšano subjektivno blagostanje in depresivno simptomatiko (Gomboc idr., 2020),
  • 49 % Slovencev razmere med pandemijo ocenjuje kot neprijetne in utrujajoče (Valicon, 2021),
  • 42 % Slovencev poroča o blagi, zmerni ali hudi obliki generalizirane anksioznosti (Kavčič in Podlesek, 2020).
* Raziskave so bile izvedene v Sloveniji na različno številčnih vzorcih.

V okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« po treh letih ponovno poteka nacionalna raziskava z namenom ugotavljanja potreb delodajalcev na področju ohranjanja in krepitve duševnega zdravja zaposlenih. Vabljeni k izpolnjevanju spletne anonimne ankete.

Povezava do ankete je objavljena na naši spletni strani projekta: www.naprej.eu in na povezavi: https://www.1ka.si/a/326843.

Pripravila: Monika Ficjan, strokovna sodelavka IRI Ljubljana
 
Projekt NAPREJ sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
« Nazaj na seznam
»