Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Starejši vozniki: Zakaj osvežitvene vožnje pomagajo?

Objavljeno: Četrtek, 29.06.2023    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
image (1)
V Sloveniji je kar 28 % voznikov starejših od 60 let. To so vozniki, ki so vozniški izpit opravljali pred 45 do 65 leti, ko so bile razmere na cestah precej drugačne. Starejši vozniki so sicer redni vozniki, jim pa vožnja že predstavlja stres. Kako lahko pomagamo?

V letu 2022 so za voznike, starejše od 60 let, v Zavarovalnici Triglav v sodelovanju z AMZS pripravili akcijo Osvežitvene vožnje za starejše. Svoje zanje je s pomočjo inštruktorja vožnje v Ljubljani, Celju in Kranju osvežilo 700 starejših voznikov, od tega jih je 150 opravilo tudi vaje na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem.

V varnem okolju in s pomočjo inštruktorjev so starejši vozniki osvežili svoje vozniške spretnosti, osvojili novo znanje o prometu, predvsem pa so se otresli stresa in ponovno pridobili samozavest za vožnjo. Seznanili so se s spremembami pri cestni infrastrukturi in prometni signalizaciji, s kombinacijo novih znanj in bogatih izkušenj na cesti pa je njihova vožnja postala varnejša.
image (2)

Kako vozijo starejši vozniki?

Čeprav se ljudje staramo različno, s staranjem pri vseh nas pride do upada zmogljivosti, slabšega zdravstvenega stanja ter upada psihičnih oz. kognitivnih sposobnosti. Vsi ti dejavniki vplivajo na našo vožnjo, ker pa je staranje postopen proces, sprememb in njihovega negativnega vpliva na vožnjo ne opazimo takoj. Upad življenjskih moči in zmanjšanje psihofizičnih sposobnosti imajo velik vpliv na sposobnost varne vožnje.

Samoocena pred in po osvežitveni vožnji
image (3)

V okviru programa brezplačnih osvežitvenih voženj z inštruktorjem so udeležence prosili za samooceno njihovih vozniških sposobnosti – pred in po osvežitveni vožnji. Skozi praktične napotke inštruktorjev so starejši vozniki ozavestili napake, za katere sploh niso vedeli, da jih delajo oziroma so posledica dolgoletne rutinirane vožnje. Rezultat tega je bil, da se je po vožnjah znižal delež voznikov, ki so sebe ocenili s popolno oceno, torej 10.

So pa starejši vozniki s pomočjo novega znanja izboljšali svojo samozavest. Pred vožnjami je skoraj dve tretjine voznikov poročalo, da jim že sama vožnja predstavlja stres, po vožnjah pa se je ta delež znižal na tretjino. Po osvežitvenih vožnjah je več voznikov sebe ocenilo kot pozorne voznike, 20 % jih je povedalo, da bodo sedaj varneje vozili svoje vnuke. In najbolj pomembno: kar 48 % udeležencev je povedalo, da so z novim znanjem osvojili situacije v prometu, ki so jih do sedaj begale.

Ste starejša voznica ali voznik? So starejši vozniki vaši starši?

Tudi letos se lahko prijavite na brezplačno Osvežitveno vožnjo za starejše z inštruktorjem. Če so starejši vozniki vaši starši ali stari starši, jih povabite k prijavi. Vožnje bodo konec poletja in jeseni potekale v Krškem, Postojni in Novi Gorici. Prijave so na portalu Vozimse.si odprte do konca julija.

Značilnosti, ki so običajno povezane z vozniškimi sposobnostmi starejših voznikov, so:

  • zmanjšan reakcijski čas, kar lahko vpliva na sposobnost hitrega odzivanja na nepričakovane situacije v prometu,
  • zmanjšan vid in sluh, ki vplivata na sposobnost med vožnjo videti in slišati pomembne informacije,
  • zmanjšane fizične sposobnosti, ki se kažejo v zmanjšanem obsegu gibanja ali manjši moči,
  • povečana previdnost, ki lahko vodi do nestrpnosti drugih v prometu, ter
  • zmanjšana samozavest, ki lahko vpliva na sposobnost hitrega odločanja in ustreznega odzivanja.
Naročnik: Zavarovalnica Triglav
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

06.08.2019 | Redakcija

Trgovska dejavnost v Posavju raste

27.04.2021 | Redakcija

Riba naj bo večkrat na jedilniku

06.11.2020 | Redakcija

Namaz iz dimljene postrvi