Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Staro napajalno korito

Objavljeno: Sreda, 27.11.2019    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Kamnito vasko korito za napajanje zivine (12)

Kamnito Breško korito v barvitem jesenskem času

Stopanje po sledeh kulturne dediščine nas je pripeljalo do zaselka Brezje pri Krmelju v občini Sevnica, v katerem je KS Krmelj z obnovo starega vaškega korita za napajanje živine iztrgala pozabi delček zanimive preteklosti.

Vaška napajalna korita so bila v preteklosti pomemben del oskrbe z vodo na kmetijah – so del tistih časov, ko še ni bilo vodovodov, zato so bila kamnita korita dobrodošli zadrževalniki vode, ki je vanje pritekala iz bližnjega studenca. K njim so pastirji vodili žejno živino, perice so v njih prale perilo.

Breško korito, kot ga imenujejo domačini, stoji ob lokalni cesti Hinjce–Krmelj, po kateri je v preteklosti potekala pomembna trgovska pot. Staro napajalno korito meri v dolžino 530 cm, v širino 85 cm, v višino 60 cm in v globino 42 cm. Korito ima še stranske stranice, debeline 14 cm. Po pripovedovanju starejših krajank in krajanov so omenjeno korito zgradili leta 1939 vaščani vasi Brezje in Anton Martinčič iz Hinjc ob izviru pitne vode, ki se še vedno steka v kamnito ogrado in h kateri so pastirji pred izgradnjo vodovoda vodili žejno živino. Pri koritu so se pogosto ustavljali tudi »furmani«, ki so tod mimo vozili različno blago iz Trsta v bližnjo Sevnico. Ko so napojili svojo vprego, so se še sami odžejali ob izviru, ki je dajal hladno in čisto vodo skozi celo leto. »V času zelo hladnih zimskih dni je voda v koritu zamrznila in če smo vaški otročaji želili napojiti živino, smo morali najprej razbiti led, kar nam je, otrokom, predstavljalo posebno doživetje,« še pove starejša krajanka iz Brezja, ki se z veseljem spominja tudi pastirskih iger in doda, da je bil prostor pri vaškem vodnem koritu tudi prostor za srečevanja in pogovore starejših ter modrih mož.

Z izgradnjo vodovoda je staro kamnito korito izgubilo svojo vlogo in pomen, a obnovljeno in lepo vzdrževano vabi pohodnike ter naključne popotnike k postanku in osvežitvi s čisto izvirsko vodo.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

28.09.2022 | Sporočilo

Voda – najdragocenejša dobrina

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito

06.08.2019 | Redakcija

Trgovska dejavnost v Posavju raste