Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Strela uničila dom družine Jan

Objavljeno: Sreda, 04.08.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
GORI ROBI JAN (1)

Po udaru strele se je požar zelo hitro širil ter v celoti uničil gospodarsko poslopje (foto: Robi Jan).

17. julija je kratkotrajno neurje, ki se je razbesnelo tudi na območju zaselka Osredek pri Krmelju v sevniški občini, z udarom strele uničilo dom družine Jan.

Udar strele je upepelil okoli 400 kvadratnih metrov veliko gospodarsko poslopje, ki je segalo do hiše in pomožnega gospodarskega objekta, v katerem so bili svinjak, kurnik in zajčniki. Na srečo se je 11 glav govedi paslo na pašniku, a zajčkov in dveh pasjih mladičev niso uspeli rešiti; zgorelo je tudi 50 ton sena, pripravljenega za zimo, in večina delovnega orodja.

a (1)

Oče in sin sta ob pomoči dobrih ljudi začela z obnovo doma.

»V 15 minutah je bilo vse v ognju. Vmes je še enkrat počilo, a tokrat ni bila strela, temveč je razneslo cisterno z nafto in jo vrglo prek bližnje hruške …« se spominja Valentin Jan, ki je hvaležen gasilcem PGD Šentjanž, Tržišče, Boštanj in Sevnica, ki so se borili z ognjenimi zublji, pomagali pri čiščenju pogorišča ter začasno prekrili streho hiše.

»Najprej bi radi obnovili stanovanjski objekt, da bi bili pod svojo streho, nato pa gospodarsko poslopje,« razkrije gospodar del načrtov za obnovo doma, v katerem živi po smrti žene z 21-letnim sinom Robijem. Pri delu na kmetiji jima pomaga 62-letni Anton Trebežnik iz Radeč, ki mu je pred več kot desetletjem prav tako pogorel dom in je našel novo zatočišče pri Janovih. 

POMAGAJMO TUDI MI! Zbiranje prostovoljnih prispevkov za pomoč družini Jan po požaru (za popravilo hiše in hleva ter za zagotovitev osnovnih življenjskih pogojev) organizira Območno združenje Rdečega križa Sevnica, in sicer na TRR: SI56 0237 9001 7732 206 pri NLB. Pri tem obvezno navedite namen nakazila: POŽAR JAN in sklic: 00 16072021.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte