Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Toaletne čistilne bombice

Objavljeno: Petek, 26.08.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
eko WC bombice (9)

Naravno čistilo za odtoke lahko izdelamo sami.

Ali pri čiščenju odtokov, skozi katere odteka odpadna voda v javni kanalizacijski sistem, uporabljate naravna in razgradljiva čistila, ki ne vsebujejo snovi, s katerimi lahko škodujemo okolju in zdravju ljudi?

Za čiščenje odtokov lahko doma pripravimo naravna čistila, prijazna do okolja. Za izdelavo čistilne bombice potrebujemo: 2 dl sode bikarbone, 1 dl citronske kisline, 30 kapljic eteričnega olja, vodo, modelček za pečenje ali papirnate posodice. V posodi zmešamo sodo bikarbono in citronsko kislino ter dodamo eterično olje. Vodo dodajamo počasi, samo po par kapljic. Ko se zmes sprime, jo razporedimo v modelček ter pustimo počivati čez noč, naslednji dan jo uporabimo. Doma izdelane toaletne čistilne bombice hranimo v stekleni posodici.

Naravna čistila niso škodljiva za okolje, hkrati pa tudi manj obremenjujejo kanalizacijski sistem in čistilno napravo. Za zagotovitev ustrezno urejene kanalizacijske infrastrukture v Sevnici poteka projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju spodnje Save – Občina Sevnica.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki