Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Topli hišni copati za tiste z mrzlimi stopali

Objavljeno: Četrtek, 10.03.2022    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
copati
Zima je še vedno tu in v hladnih zimskih dneh nič ne pogreje bolj kot topli zimski copati na nogah. Čeprav se marsikdo ne ukvarja pretirano s tem, kaj doma natakne na noge, pa naj vam zaupamo, da lahko topli hišni copati precej izboljšajo občutek za toploto. Zagotovo že veste, da morate v primeru, ko vas zebe, najprej ogreti stopala. V nadaljevanju preberite, kako prepoznate kakovostne copate in kateri materiali vas bodo v hladnih dneh najbolj greli.

Kateri material je najtoplejši?

zimski-copati
Sobni copati so lahko iz različnih materialov - tekstila, usnja, krzna, volne ipd. Med najtoplejše materiale od vseh zagotovo sodi naravno krzno, pa tudi volna in tekstil, čeprav imata slabše izolativne sposobnosti. Tudi usnje lahko greje, čeprav na pogled deluje hladen material, je tudi v usnjenih copatih lahko prijetno toplo. Pravilo velja nekako tako, da bolj kot je material naraven, boljše toplotne lastnosti ima.

Kaj pa kakovost?

Naravni material iz živalske kože ali kožuha ne samo, da bolje regulira toploto kot umetni materiali, naravni materiali so tudi veliko bolj zračni in prijetni za nošenje. Ker material diha, se vam v njih stopala ne bodo prekomerno potila. Sintetični materiali odlično zadržujejo toploto, včasih morda celo preveč, zato se vam stopala potijo, ker pa material ni prepusten, pa sobni copati hitro razvijejo neprijeten vonj. Torej, če iščete kakovostne zimske copate, izberite tiste s krznom.

Krzneni copati

sobni-copati
Krzneni copati so največkrat izdelani tako, da notranjost copata sestavlja ovčje krzno, zunanjosti pa usnje. Oba materiala sta naravna izolatorja, ki odlično regulirata toploto, obenem pa stopalom omogočata, da dihajo. Zimski copati iz krzna tako prijetno grejejo, vendar ne povzročajo prekomernega potenja stopala, posledično se ne razvijajo bakterije in neprijetne vonjave. Krzneni copati so primerni za nošenje tudi poleti, saj ima naravno krzno to izjemno lastnost, da pozimi greje, poleti pa ščiti pred vročino.

Slabost krznenih copatov je ta, da se krzno hitro posede oz. obrabi, copati pa niso več tako prijetno mehki. Gre za naraven proces in kljub temu, da krzno morda nima več takšne oblike kot na začetku, ohrani še vedno vse lastnosti in odlično opravlja svojo nalogo.

Kako prepoznati kakovostne krznene copate?

Ovčje krzno je zelo gosto, na videz je podobno plišastim igračam. Pri Brodi.si sobne copate delajo ročno. Zunanji del copat je oblečen v usnje, podplat pa je iz EVA gume, zaradi česar so veliko bolj trajni in odporni na obrabe.
« Nazaj na seznam
»