Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Voda – najdragocenejša dobrina

Objavljeno: Sreda, 28.09.2022    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
Voda-iz-pipe1
Voda je naše največje naravno bogastvo in najdragocenejša dobrina. Dober občutek je, ko si doma natočimo kozarec sveže vode, ki priteče iz pipe, in jo popijemo brez skrbi za zdravje. Vodo uporabljamo tudi za druge namene, a voda po uporabi postane komunalna odpadna voda ter skupaj z industrijsko in delom padavinske odpadne vode potuje v javno kanalizacijo.

Za oskrbo s pitno vodo ter za odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode na območju sevniške občine kot izvajalka gospodarske javne službe skrbi Komunala d.o.o. Sevnica, za samo kakovost tekoče pitne vode pa lahko storimo tudi uporabniki sami. Se sprašujete, kako? Tako, da pijemo vodo, ki priteče iz pipe. Zakaj? Razlogov je veliko. Voda iz pipe je ves čas sveža in bogata s kisikom. Vsebuje minerale, ki so pomembni za normalno delovanje človeškega telesa (ne vsebuje dodatkov, kot so aditivi, konzervansi, ekstrakti). Na voljo je v zadostnih količinah. Ne povzroča nobenih odpadkov, kot na primer odvržene prazne plastenke. Voda, ki priteče iz pipe, najbolj odžeja in je povsod dostopna. Ima veliko vlogo pri uravnavanju telesne temperature, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, varuje organe in vezivna tkiva, blaži glavobole in blagodejno vpliva na počutje. Pomaga pri uravnavanju telesne teže. Vpliva na boljše delovanje možganov in zbranost ter spodbuja pozitivno razmišljanje. Je ves čas nadzorovana v skladu z zakonodajo itn.

Ker je pitna voda naše največje naravno bogastvo in neprecenljiva ter nenadomestljiva dobrina je Občina Sevnica v preteklem letu pristopila k projektu »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju spodnje Save – Občina Sevnica« z novogradnjo odsekov, v sklopu katerih bo mogoče priključiti dodatne enote na sistem javne kanalizacije, kar bo vplivalo na čisto okolje in zdravo pitno vodo. Vrednost operacije znaša 966.951,04 evrov. Prispevek Evropske unije in Republike Slovenije znaša 547.847,78 evrov, razlika je finančni prispevek občinskega proračuna. Zaključek projekta je načrtovan v sredini leta 2023.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

 
« Nazaj na seznam