Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vodnik za svečane priložnosti

Objavljeno: Sobota, 04.03.2023    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
received_601201521294208.

Za svečano priložnost je pomembno tudi, kako se naličimo.

Človeško življenje od začetka do konca spremljajo in ga zaznamujejo različne svečane priložnosti. Že rojstvo otroka je priložnost za praznovanje, pa nato rojstni dnevi, zlasti tisti 'okrogli', pa šolske (valeta, maturantski ples, diploma …) in verske svečanosti (krst, obhajilo, birma …), seveda poroka in njene obletnice, konec koncev celo pogreb oz. t. i. sedmina po njem. Marsikdaj smo ob tem v zagati, kako in kje se za posamezno svečano priložnost primerno urediti, torej obleči, obuti, naličiti in izbrati nakit, kje dobiti primeren prostor z ustrezno gostinsko ponudbo ipd. Na novih tematskih straneh Posavskega obzornika Vodnik za svečane priložnosti boste našli nekaj odgovorov na takšna vprašanja, pri čemer smo k besedi povabili domače poznavalke omenjenih področij.

OBLAČILA IN OBUTEV

IMG_20230224_125707

Marjeta Kerin (levo) s sodelavko

Iščete oblačilo ali obutev za različne priložnosti? Pred nakupom je pomembno, da sledimo vrstnemu redu – najprej obleka, potem torbica in nato čevlji – če boste najprej kupili čevlje, bo izbira primernega oblačila zahtevnejša, pravi Marjeta Kerin, lastnica brežiškega butika Teen, ki deluje v TC Intermarket Brežice. »Letošnjo pomlad in poletje bodo na oblačilih zaznamovale močne barve – zelena se bo razbohotila v vseh svojih odtenkih in prav tako barva fuksije oziroma pink; še vedno bosta dobrodošli vijolična in modra. Seveda je izbira barve oblačila stvar interpretacije in osebne odločitve, koliko smo pripravljeni slediti modnim trendom, saj si lahko vedno in povsod privoščimo kanček umetniške svobode.«

Izbira oblačil vpliva na počutje

Kot nadaljuje, se modni trendi oblačil obračajo k uporabnosti, kot so »kargo hlače« iz nevsakdanje tkanine, kot sta svila in organza, z zanimivimi postavitvami žepov. Na modno sceno se vračajo klasični modni kosi, predvsem preoblikovan džins in navadna srajca ter preprosta »slip« obleka, ki jo je v 90. letih 20. stoletja nosila britanska manekenka Kate Moss. Vračajo se »maksi« krila, ki segajo do tal, in različni potiski ter nepričakovani materiali, kot je na primer žamet. Svečane obleke naj krasijo čipkasti detajli, naborki in drugi detajli. »Ob vsem povedanem ne pozabimo, da z izbiro barve ali barvne kombinacije ter ustreznega kroja oblačil vplivamo tudi na naše počutje – in udobno se bomo počutili samo v oblačilih, ki bodo 'naša druga koža',« še poudari Marjetka Kerin. Kot še dodaja, vas v butiku Teen oblečejo 'od glave do pete' ter oblačilom in obutvi dodajo še modne dodatke, kot so torbice, pasovi, šali …, poseben posluh pa imajo tudi za 'močnejše postave'. »Naš moto je, da se za vse generacije in postave nekaj najde,« zaključi lastnica butika.

LIČENJE

IMG-432e23e5187f4dc863033a336ddb1329-V

Tina Andolšek Baznik

V zadnjih letih so se trendi ličenja precej spremenili, pravi make-up artistka Tina Andolšek Baznik (Tina Makeup, najdete jo v Ateljeju B v Krškem). »Še pred nekaj leti je bil močan poudarek na močnem senčenju obraza ali 'contouringu'. Pri tej tehniki z igro svetlobe in senc nekoliko preoblikuješ obrazne poteze ter jim dodaš dimenzijo. S pomočjo temnejšega odtenka korektorja lahko optično zožiš celoten obraz, nos in celo zmanjšaš brado. V prihajajočem letu bo poudarek predvsem na zdravem videzu kože in ličenju, ki mu pravimo 'bleščeče ličenje'. Težke mat podlage bodo zamenjale lahke podlage v obliki BB krem, ki jim lahko dodamo kanček drobnih bleščic. S pomočjo osvetljevalca na ličnicah ter rdečil z bleščicami bomo še dodatno osvežili svoj videz. Vendar pa nikar ne pozabite na ustrezno nego kože, ki je temelj vsakega lepega make-upa,« pojasnjuje sogovornica.

Kot je bilo že omenjeno, bodo letos kraljevale bleščice. »Na očeh bomo uporabljali kovinske odtenke in močno svetleče detajle, lahko tudi kamenčke, tiste bolj pogumne lahko dodajo črtalo v neonskih odtenkih ali pa le v kotičke oči. Tudi na ustnicah bomo namesto mat šmink raje uporabljali lipgloss oziroma šminke lažje teksture. Najbolj trendi barva letošnje pomladi bo zagotovo 'viva magenta', ki ima pridih malinaste. Priljubljeni bodo tudi lipglossi v živih barvah, ki jih lahko kombinirate med sabo in ustvarite dvobarven videz na ustnicah.«

Novi postopki

K naravnemu videzu stremita tudi postopka vihanje trepalnic in laminacija obrvi, pojasnjuje mojstrica ličenja, predvsem pa olajšata in skrajšata vsakodnevno urejanje. »Pri vihanju trepalnic s pomočjo kemičnega postopka privihamo trepalnice ter jih pobarvamo, da izgledajo, kot bi nanesli maskaro. Seveda lahko po tem postopku še vedno uporabljamo maskaro, vendar bo nanos lažji predvsem za tiste, ki jim trepalnice rastejo navzdol. Pri laminaciji prav tako uporabimo kemični postopek, s katerim zmehčamo dlačice in jih dodatno poudarimo z barvanjem. Po postopku jih lahko vse počešemo v želeno smer ter jim s tem dodamo želeno obliko in izgled polnosti. Laminacija je primerna za tiste z izredno redkimi obrvmi ter tudi tiste z zelo neubogljivimi,« opiše oba postopka, ki ju izvaja tudi sama. »Lahko rečem, da so moje stranke zelo presenečene, da lahko s pomočjo obeh tehnik dosežemo takšno razliko,« še doda.

Priložnosti in osebi primerno

Ličenje se seveda razlikuje glede na različne priložnosti, posebno pozornost običajno terja ličenje za poroko. »Ker je poroka poseben dogodek, se na ličenje pripravimo že nekaj mesecev prej. Naredimo poskusno ličenje, na katerem se pogovorimo o negi kože, izberemo pravilno podlago, barve in uskladimo ličenje glede na željo stranke. To je izjemnega pomena, da potem na dan poroke ni nepotrebnega stresa, saj nevesta točno ve, kaj pričakovati,« pravi Tina Andolšek Baznik. Ličenje se seveda prilagaja tudi značilnostim osebe in njenim oblačilom. »Make-up se načeloma vedno nosi sam zase ter se ga uskladi z barvo oči in polti. Pa vendar sama rada povprašam, kaj bodo stranke imele oblečeno in kakšno barvo las imajo, ter na podlagi tega potem naredimo make-up, ki lepo zaključi celoten videz.«

Kot še doda sogovornica, delo makeup artista ni le nanašanje barv na obraz, ampak mora imeti znanje tudi na ostalih področjih: »Vešč mora biti pri obdelavi brazgotin in modric, obvladati različne tehnike sodobnega ličenja, znati primerno naličiti moške za snemanje/slikanje ter navsezadnje znati porisati otroške obraze za razne zabave.«

PRIČESKA

Nuša Planinc

Nuša Planinc

Za nekaj nasvetov glede svečane pričeske smo se obrnili na Nušo Planinc iz Frizerskega salona Ella v Sevnici. Seveda se tudi v frizerstvu znova in znova pojavljajo novi trendi na področju barvanja las. »V letu 2023 bodo odtenki na laseh bolj topli in bolj naravni – svetli lasje bodo v barvi medu (ne bodo več platinasto blond). Barva rjavih las bo osvežena s toplimi prameni. Ognjeno rdeči lasje, ki vedno in povsod privabljajo poglede, se bodo prelivali v bakrene odtenke, v polnem trendu pa je tudi želja po naravnih sivih laseh, ki so s pravo nego tudi zelo atraktivni. A ne pozabimo – za pravi izbor barve moramo upoštevati ten kože in barvo obrvi. Pomembni sta tudi oblika obraza in dolžina las. Vedeti moramo, da ni vedno vsaka barva primerna za vsakogar, zato se je dobro posvetovati s frizerjem oz. frizerko,« pojasni.

Svečane priložnosti, kot so poroka, maturantski ples, valeta, novoletna zabava ipd., so seveda dogodki, na katerih želimo žareti, zato k obleki za posebne priložnosti sodi tudi urejena pričeska. »Z njo poudarimo svoj značaj, zato izberimo pričesko, ki nam bo najbolj pristajala. Če imamo dolge lase, jih lahko spnemo v figo na zatilju ali na vrhu glave ali spletemo v kitke ter vanje vpletemo dodaten dekorativen element. Če so naši lasje srednje dolgi, lahko izberemo romantično valovite lase. Tudi kratke lase je mogoče preoblikovati v privlačen in svečan videz,« pove frizerka Nuša Planinc.

Uredništvo, foto: osebni arhivi

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»