Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vrtnarska sezona se začenja

Objavljeno: Sreda, 23.02.2022    Rubrika: Ne spreglejte Sporočilo
DSC_6276

Proti koncu februarja že lahko na prosto posejemo nekatere vrste zelenjave.

Zdaj je čas, da razmislimo o letošnjem vrtnarjenju. Načrt, ki si ga izdelamo za saditev, naj upošteva celo sezono. Tako bomo imeli gredice vedno polne in na vrtu vedno dovolj zelenjave za samooskrbo. Pri pripravi sadilnega načrta upoštevajte tudi to, kaj ste na posameznih gredicah sadili preteklo sezono.

Zelenjavni vrt

Prekopavanje vrta lahko opravimo zdaj, počakati pa je treba, da se zemlja nekoliko osuši. Februarja pripravimo tudi tople grede, kjer bomo v tem mesecu že lahko posejali kapusnice, solato, zeleno, por in kolerabico.

Na prosto lahko proti koncu meseca februarja posejemo špinačo, pastinak, bob, redkvico in zgodnji grah. Posadimo tudi spomladanski česen. Gredice nato pokrijemo z zimsko kopreno. V nizke tunele sejemo korenček, peteršilj in redkvico. V ogrevanih rastlinjakih, ki so na zalogi v vrtnih centrih Eurogarden, sejemo v lončke ali multiplošče za pripravo domačih sadik jajčevcev, paprike in paradižnikov.

Zakaj bi posadili krompir v našem vrtu, če je v trgovini tako poceni? Obstajajo vsaj trije razlogi: gojenje krompirja je nezahtevno, zahteva malo dela in lasten doma pridelan krompir je najboljši. Na zalogi imamo več kot 60 sort semenskega krompirja. Pravočasno poskrbimo za zalogo, da bomo gomolje še pravočasno nakalili. Gomolje bomo pravilno nakalili v dveh do treh tednih na svetlobi in ob temperaturah od 15 do 17 °C. Nakaljevanje gomoljev je zlasti priporočljivo za zgodnje sorte, saj s tem postopkom dosežemo 8–14 dni zgodnejši pridelek.

Izbira čebulčka za sajenje v marcu je že zelo velika, tako da se čimprej založimo z želenimi sortami. Če se bo zemlja dovolj osušila, si lahko že pripravimo gredico za sajenje. V tla primešamo kalijevo gnojilo (lahko lesni pepel) in nekaj dobrega komposta.

Blagovne znamke Rotar, Eurogarden in Ramda se bodo med 17. in 23. februarjem predstavljale na svetovni razstavi Expo Dubai 2020, obenem pa vas vabijo, da v času od 17. februarja dalje na eurogarden.eu sodelujete v nagradni igri Strast do narave in se potegujete za privlačne nagrade.

Dela v sadnem vrtu

V februarju izvajamo tudi že spomladansko rez. Pričnemo z rezjo vinske trte in nato sledi obrezovanje sadnih dreves. Obrezovanje izvajamo vedno v suhem vremenu, da ne širimo okužb z glivami. Dela lahko izvajamo pri temperaturah do -5 °C.

Zimsko škropljenje sadnega drevja pred boleznimi in škodljivci je še vedno priporočeno. V tem mesecu izvajamo gnojenje ter zastiranje s komposti ali preperelim hlevskim gnojem, ki ju plitvo vkopljemo.

Daljši dnevi, priprave na novo rastno sezono in pričakovanja toplejših dni bodo zaznamovali mesec februar. Naj vam mine v prijetnem vzdušju.

Vir: Eurogarden
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki