Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vsi smo del narave in hkrati njeni varuhi

Objavljeno: Sreda, 24.11.2021    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Z ribami do zdravja, Lisca, OS Bistrica (44)

Iskanje zaklada, ki ga je vodil Alen Zabasu, je bila poučna, zanimiva in zabavna igra.

V okviru projekta Z RIBAMI DO ZDRAVJA so posavski osnovnošolci in osnovnošolke skozi različne elemente igre ter izkustvenega učenja spoznavali, kaj pomeni čisto in zdravo okolje, ugotavljali so pomen rib v kulinariki kot zdravega obroka ter se seznanili s ponovno rabo odpadnega jedilnega olja. Živahni in radovedni so se otroci podali na pot raziskovanja, odkrivanja in spoznavanja.

Jutranji obisk pretočne ribogojnice je ponudil vpogled v življenje rib na vodotoku Blanščice, kjer ribe prebivajo v dveh vzdolžnih betonskih kanalih oz. osmih vzrejnih bazenih, ki so v kaskadah, da se voda ob padcu iz enega bazena v drugega prezrači in obogati s kisikom. »Voda je čista in tekoča in se večkrat dnevno zamenja vzdolž vzrejnega kanala, s čimer zagotavljamo zadostno količino kisika ter optimalen življenjski prostor za ribe,« pojasni gostitelj ob obisku.

Na posavskem biseru, 948 metrov visoki Lisci, s katere se širi prekrasen pogled na dolino reke Save, so mladi obiskovalci in obiskovalke s pomočjo namigov v naravi in hkrati na posebni spletni strani, polni zanimivih nalog, iskali zaklad ter ob zaključku ugotovili, da smo ljudje tisti, ki smo odgovorni za čisto in zdravo okolje. Posebna in nepozabna izkušnja je bilo izdelovanje dišeče sveče iz odpadnega jedilnega olja po posebnem postopku s poudarkom na ponovni rabi. Za brbončice prijazni kuharski delavnici, ki se je odvijala v večnamenskem prostoru Tončkovega doma, je potekala priprava okusnega in zdravega ribjega obroka iz svežega fileja postrvi v kombinacijami s testeninami ter zelenjavo, kar je na koncu radovednim malim kuharjem tudi zelo teknilo.

Projekt Z RIBAMI DO ZDRAVJA sofinancirata Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo ter Republika Slovenija. Za vsebino je odgovorna Občina Sevnica. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 
« Nazaj na seznam