Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z nasmehom na obrazu

Objavljeno: Sreda, 10.04.2019    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Z nasmehom na obrazu

Foto: www.pexels.com

Star slovenski pregovor pravi, da je smeh pol zdravja, kar zagotovo drži, saj mu že od nekdaj strokovnjaki pripisujejo pozitiven vpliv tako na telesno kot tudi duševno zdravje. Nasmeh odpira vrata do mnogih src, priložnosti, gladi medsebojna nesoglasja in še mnogo več. Zato se bomo tokrat posvetili pomenu smeha v najbolj osnovni obliki – kako vpliva na naše počutje, krepi imunski sistem in nas pomlajuje.

Ljudje, ki se veliko smejijo, imajo bolj pozitiven odnos do življenja. S smehom se v naših možganih vzpostavljajo nove nevronske povezave, s katerimi gledamo na svet bolj optimistično in lažje premagujemo stresne situacije.

Z nasmehom na obrazu
Tudi hormoni imajo pri premagovanju stresnih situacij pomembno vlogo, še posebej endorfin, ki je naravni blažilec bolečin in ga imenujemo tudi 'hormon sreče'. Izloča se v možganih pri neprijetnih občutkih in telo pripravi na reakcijo, to je povečanje telesne vzdržljivosti pri naporih. Prisotnost povišane stopnje endorfina je zato pogosto zaznati pri telesno aktivnih ljudeh, ki so po gibanju veliko bolj zadovoljni, srečni in nasmejani. Z zmanjšanjem stresa posledično znižamo tudi krvni tlak, izboljšamo prebavo, uravnamo krvni sladkor in počutje nasploh.

Če smo že pri hormonih sreče: tako imenujemo tudi serotonin, ki ga izloča nadledvična žleza in je naravni antidepresiv. Izloča se ob zaužitju ogljikovih hidratov in ob izpostavljenosti soncu. Hitro naraste, takrat imamo občutek ugodja in smo polni energije, vendar tudi hitro upade, potem pa postanemo brezvoljni in utrujeni. Tudi dopamin oz. njegov predhodnik tirozin, ki se izloča po zaužitju beljakovin, predstavlja enega od hormonov sreče. Dopamin nas navda z dobro voljo in živahnostjo, občutkom osredotočenosti, pozornosti, aktivnosti in budnosti. Če ga je v našem telesu premalo, smo utrujeni, depresivni in imamo slabo koncentracijo. V možganih nastaja tudi oksitocin, 'hormon nežnosti'. Je hormon, ki ni odvisen od tega, kaj zaužijemo, saj se izloča pri telesnih dotikih, objemih in spolnosti. Izloča se v človeku, ko je v bližini določenega človeka, ki mu je drag, zato ga lahko poenostavljeno razlagamo s 'kemijo' med ljudmi, ali obstaja ali ne. Ustvarja občutek udobja, topline, prijetnosti. Hitro naraste in se tudi hitro povrne v predhodno stanje.

Torej sedaj nekako na splošno (zelo poenostavljeno) vemo, kaj se v našem telesu dogaja, ko smo zadovoljni, srečni. Poraja pa se vprašanje, kako takšno stanje v telesu doseči in ga ohranjati? Za začetek je morda najlažje, da se enostavno začnete družiti z zabavnimi ljudmi, postanete tudi sami zabavni, saj je, kot pravijo, smeh nalezljiv. Zelo dobra terapija je opazovanje in posnemanje otrok, ki se veselijo in radostijo ob stvareh, ki jih odrasli žal vse preveč spregledamo. Preberite si šalo, spomnite se kakšne zabavne prigode, ki ste jo doživeli, ter jo delite s prijatelji, zaplešite. Poskusite, boste videli, smeh vas bo naredil mladostnejše, vitalnejše pa tudi privlačnejše.

"Ljudje, ki se smejijo, živijo dlje od tistih, ki se ne. Le malo ljudi se zaveda, da je zdravje odvisno od tega, koliko se smejemo." – James D. Walsh

K. Jazbec
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih