Z novo brošuro OKUSITE POSAVJE se je zaključila I. faza projekta POSAVJE NA DLANI, NA KROŽNIKU IN V KOZARCU
CPT Krško je skupaj s partnerji
projekta (Akval d.o.o., Domačija Repovž d.o.o., Restavracija in hotel Tri lučke, KD Svoboda Brestanica) uspešno zaključil prvo fazo projekta, s katerim želijo prispevati k razvoju trajnostnega prehranskega sistema z vključitvijo lokalne ribe v gostilne, restavracije in turizme na kmetiji skozi že zelo dobro uveljavljeno blagovno znamko Okusi Posavja.
Aktivnosti so zaključili na gradu Rajhenburg, kjer so organizirali izobraževalni dan z delavnico o kvaliteti ribjega mesa, ki jo je izvajala Biotehniška fakulteta iz Ljubljane, ter delavnico spajanja ribjih jedi in posavskih vin. Obiskovalci so okušali naslednje kombinacije:
Restavracija A3 je poleg hladno dimljene postrvi iz lastne proizvodnje (Akval d.o.o.) postregla - Vertovšek estate 'Rose' in poleg mariniranega fileja postrvi - Vina Huba Martinčič 'Blanc the Blanc'.
Gostilna Repovž je k postrvini zloženki postregla - Domaine Slapšak 'Rose brut' in zraven postrvinega namaza - Vino Kozinc 'Sauvignon 2024'. Ribe so dobavili iz Ribogojstva Akval in Goričar.
Restavracija in hotel Tri lučke je navdušila s tatarcem iz sulca, poleg katerega so kombinirali Isteničev 'Prestige ter dimljenega soma z Albiano 'Brut'. Ribe so dobavili v Ribogojstvu Goričar.
Ob tej priložnosti so predstavili tudi čisto novo
knjižico Okusite Posavje, kjer so gostinci vključili novopripravljene ribje jedi, ki jih dopolnjujejo ostali ponudniki blagovne znamke Okusi Posavja. Tekste za brošuro je pripravil Uroš Mencinger iz Šole VIVI, fotografiral Tomo Jeseničnik in oblikovala Nina Zadravec.
Zelo intenzivna prva faza projekta je poleg omenjenih aktivnosti vključevala ostala izobraževanja, dogodke in kreativna znanja. CPT Krško je v sodelovanju z Ribiško družino Kostanjevica na Krki organiziral
predstavitev ribiškega društva in ribiške opreme na Tržnici Videm, poleti pa se je na ribniku Slivje odvilo
šolanje mladih za ribolov ter sejem rabljene ribiške opreme.
Partnerji projekta, ki se ukvarjajo z gostinstvom, so razvili
nove degustacijske menije s poudarkom na ribah in v spajanju s posavskimi vini/peninami. Prav tako so kreirali različne hladne predjedi iz rib in izdelkov akvakulture, ki so primerne za različne sprejeme in stoječe dogodke. V svojih obratih so nadgradili opremo za pripravo in shranjevanje ribjih jedi in izdelkov iz akvakulture.
Partner
KD Svoboda Brestanica pa je v prvi fazi projekta pripravljal čisto novo dramsko igro na temo uživanja sladkovodnih rib. Z malce hudomušnosti so člani društva združili kulinarično tematiko v krajšo igro, ki si jo boste lahko ogledali v naslednjem letu, saj pridno vadijo in pripravljajo scenografijo.
CPT Krško je kot nosilec projekta redno obveščal javnost o izvedenih aktivnostih preko spletnih strani, strokovnih člankov in objav v lokalnem časopisu in vas vabi, da jih spremljate tudi v bodoče.
Projekt je sofinancira Evropska unija, Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo, preko Ribiškega LAS Posavje.
Vir: CPT Krško