Časopis za pokrajino Posavje
16.10.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Žganje je imelo boljši okus

Objavljeno: Četrtek, 28.05.2020    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Po sledeh naše dediščine-lončen kotel za žganjekuho iz Bukoška

Lončen kotel za kuhanje žganja

BUKOŠEK – Od ročne gasilske brizgalne, imenovane Rogin, z Velikega Cirnika pa tokrat h kotlu za žganjekuho, ki ga najdemo med kar približno 3500 predmeti v bogati zbirki starin pri Ludviku Rezlju v Bukošku. Star je več kot sto let, njegova posebnost pa je v tem, da je bil lončen in ne bakren kot večina kotlov. Izdelava iz gline je pomenila tako pozitivne kot negativne lastnosti.
 

DSC_6890

Ludvik Rezelj

Lončen kotel so strastnemu zbiralcu starin Ludviku Rezlju leta 2010 prinesli člani družine Opravž iz Bukoška. Žganje so v njem kuhali že njihovi prastarši in kotel spravili na podstrešje, ko ni bil več v uporabi. Kotel je debelejši, ker je iz gline, in je zato dlje držal toploto. Pri delu z njim so morali biti zelo previdni, saj je v primerjavi z bakrenim veliko bolj občutljiv na udarce, zaradi varnosti, da ne bi počil, je tudi pleten z žico. Znano je, da so lončene kotle izdelovali na širšem območju Posavja, a jih zaradi zahtevnejše izdelave ni bilo veliko, v brežiški občini so jih tako verjetno imeli samo trije kmetje. Ker so imeli doma sadje, primerno za kuhanje žganja, so jih seveda tudi uporabljali. Žganje, kuhano v lončenem kotlu, je imelo boljši okus kot tisto v bakrenem, prav tako je bilo možno pridobiti večjo količino, naenkrat so lahko skuhali od 40 do 45 litrov žganja, več ga niti niso smeli napolniti. O njem je znana tudi zanimiva situacija, ki se je pripetila njegovim lastnikom. V času stare Jugoslavije je oblast sprejela zakon, s katerim je bila prepovedana žganjekuha v bakrenih kotlih. K Opravževim je nekega dne prišel finančni uradnik in preverjal, v kakšnem kotlu se kuha žganje. Misleč da je njihov kotel bakren, jih je že imel namen oglobiti, a ko je po dolgem prepričevanju ugotovil, da je kotel dejansko lončen, je moral svojo namero kar malo z jezo opustiti. Še ena zanimivost: poleg lončenega v Rezljevi zbirki stoji bakren kotel, last kotlarja Bitenca iz Brežic, ki ga je izdelal za mojstrski izpit, star pa je približno 80 let.

R. R.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

15.10.2024 | Ne spreglejte

Kaj je SEO optimizacija?