Časopis za pokrajino Posavje
27.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zimske gume: poskrbite za svojo varnost na cesti

Objavljeno: Petek, 17.09.2021    Rubrika: Ne spreglejte Oglas
zimske-gume-Nokian-WR-SUV-2

Optimalno varnost pri vožnji dosežemo z dobrim oprijemom cestišča, torej z dobrim stikom avtomobilske gume s cestno površino.

V Sloveniji morate avto v zimske gume preobuti s 15. novembrom. Optimalno varnost pri vožnji namreč dosežete z dobrim oprijemom cestišča, torej z dobrim stikom avtomobilske gume s cestno površino. To je še posebej pomembno, ko zunaj pritisne mraz.

Zimske gume poskrbijo za brezskrbno zimsko vožnjo

Strokovnjaki priporočajo, da zimske gume pričnemo uporabljati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C, saj v takšnih razmerah vozne lastnosti letnih pnevmatik niso več ustrezne.
zimske-gume-Nokian-WR-Snowproof

Strokovnjaki priporočajo, da zimske gume pričnemo uporabljati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C, saj v takšnih razmerah vozne lastnosti letnih pnevmatik niso več ustrezne.


Zimske gume so namreč, v nasprotju z letnimi, izdelane iz posebne gumene zmesi, namenjene prav za vožnjo v nizkih temperaturah, imajo pa tudi ostrejši in globlji profil in lamele za izpodrivanje snega. Tako vam zimske pnevmatike omogočajo boljši oprijem na poledeneli ali zasneženi površini, s tem pa bolj varno vožnjo z avtom. Nadzor vozila, ki ga omogočajo dobre zimske gume, je tako ključen element preprečevanja prometnih nesreč, kar je še posebej pomembno pri vožnji po mokrih ali poledenelih površinah.

Kaj pa če novembra ugotovite, da so vaše zimske gume obrabljene in niso več primerne za na cesto? Lotite se nakupa novih!

Zimske pnevmatike – nove kupite na podlagi testiranj
zimske-gume-Nokian-WR-SUV-1

Najbolje bo, če zimske pnevmatike izberemo glede na naše vozne zahteve in vozniške navade.


Pri odločitvi, kaj kupiti, zimske gume Sava, Nokian gume ali kaj drugega, vam na pomoč, poleg priporočil prijateljev in brskanja po spletu, lahko priskočijo testi zimskih pnevmatik, ki jih izvaja Avto-moto zveza Slovenije.

AMZS s pomočjo praktičnih testov različnih pnevmatik, pa naj gre za gume 205 55 R16 ali druge, vsako leto preverja:
  • Vozne lastnosti, varnost in zaviranje zimskih gum na suhi cesti.
  • Zaviranje zimskih gum na mokri cesti, akvaplaning in vodljivost.
  • Zaviranje in moč oprijema na snegu ter vodljivost.
  • Zaviranje z ABS na ledu ter vodljivost.
  • Hrup, ki ga pnevmatika povzroča v potniški kabini in zunanjo glasnost.
  • Porabo goriva.
  • Obrabo pnevmatike.
A ne pozabite: da najcenejši nakup zimskih gum velikokrat ne bo najbolj pameten. Poceni gume lahko namreč pomenijo slabšo vodljivost na cesti, daljšo zavorno pot in hitrejšo obrabo. Najbolj pa je pomembno, da zimske gume kupite v skladu s svojimi potrebami. Tako bo najbolje, če zimske pnevmatike izberete glede na vaše vozne zahteve in vozniške navade.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte