Časopis za pokrajino Posavje
29.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Prihaja pomlad – očistimo dom

Objavljeno: Sreda, 06.03.2024    Rubrika: Ne spreglejte Redakcija
Untitled design

V spomladansko čiščenje naj bo vključena cela družina. Tudi otroci bodo bolj cenili red, če ga bodo soustvarili.

Spomladansko čiščenje je verjetno najbolj oguljenih fraz, ki jih boste slišali ali prebrali v tem delu leta in na to temo je zagotovo težko 'odkriti toplo vodo'. Kljub temu je to še vedno odličen način, da pred začetkom toplejših mesecev osvežite in uredite svoje bivalno okolje, se znebite nepotrebnih stvari ipd. Morda vam bo pri tem v pomoč nekaj enostavnih korakov.

Načrtujte čiščenje: Da ne bo preveč 'improvizacije, je morda najbolje, da si napišete seznam nalog, ki jih želite opraviti v vsakem prostoru.
 
Delajte postopoma: Tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, zato ne poskušajte narediti vsega naenkrat. Lahko, denimo, vsak dan namenite čiščenju določenega prostora ali vsaj njegovega dela.
 
Untitled design1

Poleg notranjih prostorov so naše pozornosti potrebne tudi gredice in vrtovi.


Razvrstite predmete: Stvari, na katere naletite med čiščenjem, razvrstite v tri skupine: obdržati, odvreči/donirati, reciklirati. Odločitev, kaj storiti z njimi, bo tako lažja.
 
Preverite roke trajanja:
Med čiščenjem poglejte datume poteka roka za živila, zdravila in kozmetiko. Če so potekli, jih (seveda na pravilen način!) zavrzite.
 
Čistite temeljito: To pomeni, da v vsakem prostoru pobrišete prah, posesate in pomijete tla, pomijete okna, pobrišete površine itd.
 
Organizirajte prostore: Ko je prostor očiščen, imate priložnost, da ga bolje organizirate, pri čemer si lahko pomagate s shranjevalnimi rešitvami, kot so košare, police, zaboji … Tako ohranite red in preglednost.
 
Prenovite garderobo: Ko pridete do garderobnih omar, se znebite oblačil, ki jih ne nosite več. Morda pridejo prav komu drugemu. Ostala oblačila organizirajte tako, da so lažje dostopna.
 
Lotite se tudi zunanjih prostorov: Ne pozabite očistiti zunanjih prostorov, kot so vrt, terasa ali balkon. Z njih odstranite nepotrebne stvari, da bodo nared za prihajajoče toplejše dni.
 
Ne pozabite uživati:
Res je, spomladansko čiščenje je lahko fizično naporno, vendar je lahko tudi osvobajajoče in osvežujoče za dušo. Uživajte v zadovoljstvu, ko bo vaš dom po končanem delu lep in urejen.
 
In za konec: ko se vam zdi, da ste za danes naredili dovolj, si vzemite čas za sprehod v naravo ali kakšno športno aktivnost ter za poležavanje na kavču. Ne pozabite, da se z tudi z majhnimi koraki daleč pride. Zdaj pa veselo na delo!
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

26.04.2024 | Ne spreglejte

15 pomladi Vite Marin