Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

100 let nogometa v Brežicah

Objavljeno: Nedelja, 08.09.2019    Rubrika: Nogomet Redakcija
100_let_nogometa_v_brezicah31

Predsednik NZS Radenko Mijatović (levo) in predsednik NK Brežice 1919 Terme Čatež Jure Pezdirc

Včeraj je bil velik dan za Nogometni klub Brežice 1919 Terme Čatež, ki je s celodnevnim dogodkom obeležil stoletnico igranja nogometa v Brežicah. Slavnostne prireditve ob jubileju sta se med drugim udeležila tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije in vodstvo NK Olimpija Ljubljana, s katero so brežiški nogometaši odigrali tudi prijateljsko tekmo.

100_let_nogometa_v_brezicah13

Vodstvo NZS in NK Olimpija Ljubljana ter ambasador brežiškega kluba

Predsednik brežiškega nogometnega kluba Jure Pezdirc je ob pozdravu vseh povabljenih gostov kot tudi tistih, ki so bili ali še so kakor koli vpeti v stoletno zgodovino nogometa v Brežicah omenil, da je število registriranih igralcev v klubu s 40 še štiri leta nazaj zraslo na današnjih 283, kar pomeni, da v klubu trenira več otrok, kot jih ima večina OŠ v brežiški občini. Klub tekmuje z vsemi selekcijami, in sicer od najmlajših do članov. Na posamezno generacijo trenira od 15 do 25 otrok, ki jih selekcionirajo preko otroške nogometne šole Petelinčki, ki deluje po vseh OŠ v občini. »Klub si je v teh letih pridobil ugled v nogometnih in ostalih športnih krogih predvsem zaradi odlične organiziranosti in odličnih športnih dosežkov. Cilj v tej sezoni je uvrstitev starejših dečkov v prvo slovensko ligo ter uvrstitev kadetske in mladinske ekipe v drugo ligo ter nadaljevati uspešno nastopanje članov v drugi slovenski nogometni ligi,« je poudaril Pezdirc in dodal, da ima klub trenutno zaposleno eno osebo in 16 trenerjev. Povedal je še, da klub skupaj z Občino Brežice že udejanja postavitev razsvetljave na glavnem igrišču: »Ta investicija, ki je vredna pol milijona evrov, se bo začela takoj po velikem posavskem derbiju 21. septembra, v letih 2020 in 2021 pa imamo cilj postavitev igrišča z umetno travo z razsvetljavo in tribunami. To bo garant temu, da bo razvoj nogometa, predvsem mladinskih selekcij in tudi članske ekipe, šel naprej, da bomo konkurenčni in bomo bíli nogometni boj z ostalimi okolji.«
100_let_nogometa_v_brezicah80

Uspešno izvedena enajstmetrovka brežiških nogometašev za 1:0 proti Olimpiji


Mijatović: Posavje živi z nogometom

V Brežicah se lahko štejejo med pionirje nogometa v Sloveniji in imajo enega najstarejših klubov pri nas (prvi klubi so se začeli ustanavljati leta 1919, brežiški pa je po pisnih virih prvič omenjen tri leta kasneje). Ob koncu leta bo izšla tudi knjiga o stoletnici nogometa v Brežicah. Klubu je čestital tudi predsednik NZS Radenko Mijatović: »Delovati sto let na nekem področju je res impresivno, delovati s kontinuiteto v tolikšnem obdobju tudi ni enostavno. Če se ozremo na zgodovino brežiškega kluba, ugotavljamo, da je bila izjemno uspešna, še posebej v zadnjih letih, ko je članska ekipa prišla v drugo ligo, zelo uspešne so tudi vse mladinske selekcije,« je dejal in dodal, da ima to velik pomen tudi za slovenski nogomet, »saj tudi posavska regija z odličnim Krškim, ki je delovalo v prvi ligi, Brežicami, pa tudi v Sevnici se nogomet prebuja, živi z nogometom in ustvarja mlade nogometaše, ki bodo jutri igrali v reprezentanci in dosegali takšne rezultate, kot ga je sinoči Slovenija proti Poljski«. Povedal je še, da NZS kot edina športna zveza sofinancira izgradnjo infrastrukture, ki je tudi v lasti občin, s čimer ustvarjajo pogoje, da se otroci, mladi in ostali ukvarjajo z nogometom na spodobnih infrastrukturnih objektih. Brežiškemu klubu je na koncu zaželel razvoj v tej smeri, da pride do prve slovenske nogometne lige in doživi še lepših sto let v prihodnosti.

Spregovoril je tudi brežiški župan Ivan Molan in poudaril, da je brežiški nogometni klub dokaz, da se da uspeti tudi v krajih oz. občinah, ki imajo nekoliko šibkejše gospodarstvo in je zaradi tega treba zagotoviti več finančnih sredstev, veliko stvari pa se naredi s prostovoljnim delom, zato se je zahvalil vsem delavcem, trenerjem in vodstvu, da vztrajajo pri delu na prostovoljni bazi. »Mislim, da je to prava pot in se da tudi na tak način uspeti v krajih, ki so malo bolj oddaljeni od centra države,« je dejal in predsedniku kluba podelil tudi plaketo Občine Brežice. Nekaj besed je navzočim namenil tudi ambasador brežiškega kluba Dejan Kelhar, ki je svojo nogometno kariero začel ravno na brežiških igriščih.
100_let_nogometa_v_brezicah71

Dobro razpoloženje najzvestejših navijačev brežiškega kluba


V Brežicah tudi predsednik Olimpije Mandarić

Brežiški klub se je ob tej priložnosti s spominskimi plaketami za sodelovanje zahvalil Občini Brežice, glavnemu sponzorju Termam Čatež (prevzel generalni direktor Bojan Petan) in NZS (prevzela predsednik Mijatović in predsednik MNZ Celje Vlado Močnik). V Brežicah so ponosni tudi na sodelovanje z NK Olimpija Ljubljana, pravijo, da je to pravi vzgled sodelovanja med večjimi in manjšimi klubi, zato so se zahvalili lastniku in predsedniku Olimpije Milanu Mandariću, ki se je tudi udeležil slavnostne prireditve v Brežicah, poleg njega je bil prisoten tudi član izvršnega odbora Olimpije Sebastjan Cimirotić. V zahvalah sta bila ob koncu posebej omenjena tudi Goran Mohorko in Irena Koštič, ki sta vodila organizacijo celodnevnega dogodka ob stoletnici brežiškega nogometa.

Remi Brežic in Olimpije

Po koncu slavnostne prireditve so se vsi prestavili na tribuno, od koder so spremljali tekmo med članskima ekipama Brežic in Olimpije, ki se je po hitrem začetnem vodstvu domačih nogometašev (zadela sta Matija Soldo iz 11-m in Luka Duvnjak) na koncu končala z rezultatom 2:2 (v drugem polčasu je Olimpija prišla do izenačenja v roku dveh minut, potem ko je zadel Tomislav Tomić, drugi gol ljubljanskih nogometašev pa je bil posledica avtogola brežiških).

Sicer pa so se na nogometnem stadionu v sklopu praznovanja stoletnice že od dopoldneva predstavile vse mlajše selekcije brežiškega kluba in ženska ekipa, odvila se je tekma med slovensko estrado in veterani brežiškega kluba (na koncu 3:3), potekale so razne animacije, srečelov pa tudi veliko glasbe. Slovensko himno je na začetku slavnostne prireditve, ki jo je povezovala Damijana Štraser, zapela Eva Julija Borovšak, nastopila je Nuša Derenda, večerna zabava je bila v znamenju Petkove pumpe in skupine Kingston, seveda pa je bilo poskrbljeno tudi za jedačo in pijačo.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte