Časopis za pokrajino Posavje
16.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Državni nogometni naslov s krškim pridihom

Objavljeno: Četrtek, 27.05.2021    Rubrika: Nogomet Redakcija
189886689_456298438953188_3807299147387150209_n

Zalokar in Gorenc ter Klemen Šturm, še en nekdanji član Krškega, s pokalom za državnega prvaka (foto: osebni arhiv M. Z.)

Kot smo že poročali, sta nogometaša Jan Gorenc z Rake in Marko Zalokar z Vidma v dresu NŠ Mura minulo soboto postala državna prvaka v nogometu za sezono 2020/2021. Zanju to ni prva lovorika, saj sta lani postala tudi že pokalna prvaka.

S prestopom v Muro sta zadela v polno

Potem ko sta se v lanski sezoni državnega nogometnega naslova s Celjem veselila Luka Kerin iz Velikega Podloga in Gašper Koritnik iz Sevnice, se ga letos torej še dva nekdanja člana NK Krško. Še ne 22-letni Gorenc, ki je pod okriljem krške nogometne šole osvojil državno prvenstvo v kategorijah U13 in U15, je po uveljavitvi v takratni prvoligaški ekipi Krškega prestopil v Olimpijo, od tam pa v začetku lanskega leta v Muro.
gorenc in zalokar

21-letni Gorenc in devet let starejši Zalokar sta otroka krškega kluba.

»Takrat ne bi nikoli rekel, da bom v letu in pol osvojil tako pokalni kot prvenstveni naslov. Mislim, da smo spisali zelo lepo zgodbo, zdaj pa se bomo morali potruditi, da naredimo čim več tudi v naslednjih sezonah,« je za naš medij strnil vtise po končanem proslavljanju. V letošnji sezoni je zaigral kar na 28 od 36 prvenstvenih tekem (več kot 2.200 minut) ter prispeval tudi tri zadetke. »S svojo sezono sem zadovoljen, čeprav bi lahko bilo še malo boljše,« je ocenil lastne predstave, sicer pa zaenkrat ostaja v murskosoboškem klubu. Spomladi je bil tudi del reprezentance U21, ki je igrala na domačem evropskem prvenstvu, kar mu je prineslo veliko novih izkušenj, v prihodnosti pa si želi kdaj potrkati tudi na vrata članske izbrane vrste.
 
Zalokar, ki bo junija dopolnil 31 let, je bil dolga leta 'zaščitni znak' krške ekipe tako v drugi kot v prvi ligi, v začetku lanskega leta pa prav tako prestopil v Muro. V tem prvenstvu je bil večinoma v vlogi rezervista najboljšemu vratarju lige Matku Obradoviču, kljub temu pa je med vratnicama stal na šestih tekmah (540 minut). »Nikoli si nisem mislil, da bom v enem letu osvojil tako pokal kot državno prvenstvo, to je več, kot sem kadar koli pričakoval,« pravi priljubljeni 'Dida'. Z Muro ga veže pogodba še za eno sezono, ki se je veseli, saj mu prinaša tudi nastope v Evropi, vloga rezervista pa ga ne moti: »Če si rezerva najboljšemu vratarju v ligi, ti to ni težko.«
 
Osem 'naših' prvoligašev
 
Poleg novopečenih prvakov ter že omenjenih Kerina (29 tekem oz. dobrih 1.800 minut) in Koritnika (sedem nastopov oz. 98 minut v prvem delu sezone, nato ga je klub posodil Fužinarju v drugo ligo) je v minuli sezoni na prvoligaških zelenicah brcalo še nekaj nogometašev iz Posavja. Po uspešni polsezoni v Brežicah je v celjskem dresu zaigral tudi Brestaničan Ester Sokler in na 14 tekmah (635 minut) dosegel tri gole. Mimogrede: Kerin in Sokler sta se s Celjem prebila v finale pokalnega tekmovanja, kjer jih je z 2:1 premagala Olimpija. V dresu Domžal je bil standarden Artičan Gregor Sikošek (28 tekem in skoraj 2.400 minut in dva gola), ki bo v prihodnji sezoni igral v vijoličnem dresu Maribora. Barve ljubljanskega Brava sta uspešno zastopala Senovčan Mark Španring (28 tekem in več kot 2.200 minut) in Novomeščan Vanja Drkušić (35 tekem oz. dobrih 3.000 minut in en gol), ki je nogometno odrasel v Krškem. V naslednji sezoni se jim bo pridružil še Boštanjčan Luka Guček, ki se je z Radomljami iz druge prebil v prvo ligo. Kot poudarjata tako Zalokar kot Gorenc, vsi skupaj dokazujejo, da so v Posavju, zlasti v Krškem, zrasli številni dobri nogometaši, ki igrajo pomembno vlogo v slovenskem nogometu. »Vidi se, da se je v Krškem dobro delalo z mladimi, nekateri s(m)o izkoristili svojo priložnost, ki smo jo dobili v drugih klubih,« pravi Zalokar.
 
R. R., P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki