Časopis za pokrajino Posavje
15.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ester Sokler: Potrkal je na vrata prve lige

Objavljeno: Sobota, 12.12.2020    Rubrika: Nogomet Redakcija
brezice_olimpija (77)

Ester Sokler na oktobrski pokalni tekmi proti Olimpiji (foto: R. R.)

Poleg že uveljavljenih nogometašev v tujini (Robert Berić) ali v prvoligaških klubih (Marko Zalokar, Gregor Sikošek, Luka Kerin, Jan Gorenc, Mark Španring …) je trenutno najbolj vroče posavsko nogometno ime Ester Sokler. 21-letni napadalec NK Brežice je v jesenskem delu prvenstva v 2. SNL pritegnil pozornost večjih klubov in bo verjetno kmalu odšel novim športnim izzivom naproti.

Brestaničan Ester Sokler je prve nogometne korake naredil pri šestih letih pri t. i. Nogobikcih v brestaniški osnovni šoli, kasneje je začel trenirati v Nogometnem klubu Krško, kjer je bil njegov prvi trener Boris Devetak. Pri devetih letih je začel vaditi pod vodstvom sedanjega trenerja brežiške članske ekipe Roka Zorka, ki ga je skoraj neprekinjeno spremljal vse do članske ekipe Krškega, h kateri je bil priključen že z rosnimi 17 leti. Zorko se spominja, da je Esterja prvič videl na turnirju Nogobikcev v Leskovcu pri Krškem, ko je imel vsega sedem let. »Že takrat je bil v nekem pogledu drugačen od ostalih fantov. Hiter, drzen in 'gumijast', to so bile njegove odlične lastnosti in zato se ga še danes drži vzdevek 'gumica'. Nikoli ga ni bilo strah, vedno je igral v smer naprej, kar ga še danes krasi,« pravi o svojem varovancu.

V mlajših selekcij je bil Ester soudeležen pri številnih uspehih generacije 1999, v kateri sta bila med drugimi denimo zdaj že uveljavljena prvoligaša Luka Kerin in Jan Gorenc, zlasti naslovih državnih prvakov v selekciji U13 leta 2012 in v U15 leta 2014, v selekciji U17 pa so bili Krčani drugi v državi. Zorko se ob tem spomni tudi na težavno obdobje med njegovim 14. in 16. letom starosti, ko je začel zaostajati zaradi počasnega fizičnega razvoja, vendar v takratni nogometni šoli NK Krško niso nikoli obupali nad njim in so mu vedno stali ob strani. »Od njegovih prvih korakov smo vedeli, da ima nekaj več in to danes s pridom izkorišča, ko je na trenutke neustavljiv za nasprotnike,« pravi Zorko. »Moje najboljše lastnosti so, da sem hiter, dobro prepoznam situacije z odkrivanjem v globino in grem vedno do konca,« pravi mladi nogometaš o sebi, kot vzornika pa izpostavlja angleškega zvezdnika Waynea Rooneya.

V jesenskem delu prvenstva v 2. SNL je v brežiški ekipi dobil priložnost kot prvi napadalec in jo odlično izkoristil, saj je zabil šest golov in veliko prispeval k visokemu 4. mestu na lestvici, zablestel je tudi s 'hat-trickom' na pokalni tekmi proti Olimpiji. »Imeli smo zares dobro vzdušje v garderobi, kar se je poznalo tudi na igrišču, saj smo res delali vse za ekipo in da na vsaki tekmi dobimo tri točke,« pravi o dobrih jesenskih predstavah, zaradi katerih se je naenkrat znašel 'na radarju' večjih klubov, v nekaterih medijih se je omenjalo ravno Olimpijo. »Res je, da se v zadnjem času na tem področju dogaja več, čeprav sem imel že kot član Krškega kar nekaj ponudb. Pomembno je, da se tudi pri naslednjem prestopu pravilno odločim. Za te zadeve skrbi Boštjan Blažinčič, tako da se jaz lahko popolnoma posvetim treningom in tekmam. Naslednja stopnička bo skoraj zagotovo 1. SNL, razen če pride ponudba iz tujine, ki je ne bom mogel zavrniti,« razmišlja mladi up posavskega nogometa. Želi si predvsem ostati zdrav in se do evropskega prvenstva U21, ki ga bosta naslednje leto gostili Slovenija in Madžarska, spet znajti na selektorjevem spisku, na katerem je že bil. Veliko upanja vanj polaga tudi Zorko: »Želim si, da ne bi pozabil na svojo nogometno pot in ljudi, ki smo mu vsa leta stali ob strani. Sedaj ima vse pogoje, da se priključi večjemu profesionalnem ustroju ter nadaljuje s trdim delom za uresničitev svojih deških sanj. S predanostjo in trdim delom verjamem, da bo nekoč zaigral za reprezentanco Slovenije in tako naredil trenerje 'prave' NŠ NK Krško zelo ponosne.«

Peter Pavlovič

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam