Časopis za pokrajino Posavje
15.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izšla je knjiga »100 let nogometa v Brežicah«

Objavljeno: Četrtek, 17.12.2020    Rubrika: Nogomet Redakcija
DSC_3226

Srečko Denžič in Iztok Kapušin

V NK Brežice 1919 so v lanskem letu 100-letnico kluba, ob jubileju pa je med drugim nastala knjiga »100 let nogometa v Brežicah«, ki sta jo napisala avtor Iztok Kapušin in Srečko Denžič, ki je poskrbel za zbiranje arhivskih podatkov in slikovni material.

Nekdanji predsednik kluba Jurij Pezdirc ob tem ponosno pove: » V ustvarjanje knjige je vloženih več let dela, ogromno truda in časa ter ure iskanja materiala in fotografij. Hvala vama, Iztok in Srečko, v imenu kluba in v imenu vseh, ki so kakor koli sodelovali in oblikovali klub v zadnjih 100 letih.«
DSC_3196

Naslovnica knjige»Zgodovinska monografija "100 let nogometa v Brežicah" je kronološki opis dogodkov, ki so povezani z začetki organiziranega igranja nogometa v Brežicah. Obogaten je s starimi časopisnimi zapisi, fotografijami in slikami ter s terenskimi zapisi, ki temeljijo na pričevanjih in spominu ljudi, ki so živeli v tistem času. Podatki in zgodbe, ki so na voljo, bodo vsekakor osvetlili stoletno obdobje, sedanji in bodoči rodovi pa bodo lahko spoznali prehojeno in velikokrat s trnjem posuto pot svojih športnih predhodnikov,« pravi avtor knjige Iztok Kupušin. »Ob izidu knjige si želim, da bi bilo pričujoče delo osnova in hkrati spodbuda, ki bo prihodnje generacije dovolj motivirala, da tudi v prihodnje negujejo poslanstvo in vrednote, ki so ohranjale organizirano igranje nogometa v Brežicah skozi celotno stoletje,« še dodaja Kapušin.
 
V zadnjih letih velik napredek kluba

NK Brežice 1919 ni samo klub bogate zgodovine, ampak v zadnjih letih beleži izjemen napredek. V otroški nogometni šoli Petelinčki vadbo obiskuje približno 150 otrok do osmega leta starosti iz vseh osnovnih šol v občini Brežice. V klubu treninge obiskuje skoraj 200 nogometašev. Članska ekipa v prvem delu sezone 2020/2021 zelo blesti, saj je v seriji več kot 10 tekem brez poraza. V nogometni stadion je bilo v zadnjih letih vloženih okoli 2 milijona evrov. Z investicijami s strani Občine Brežice ter s pomočjo NZS, UEFE, sponzorjev, donatorjev, posameznikov in lokalne skupnosti v Brežicah nastaja izjemen športni park, ki že sedaj nudi izvrstne pogoje za treninge, igro in druge dejavnosti. Klub v zadnjem času veliko energije namenja tudi združevanju z drugimi klubi, saj so pobudnik ustanovitve združenja Združeno Posavje, ki bo združevalo sedem klubov iz regije. Z željo po napredku se povezujejo z osnovnimi, srednjimi in univerzitetnimi ustanovami tako lokalno kot tudi širše. V klub je vpeta tudi lokalna skupnost, imajo močno podporo prostovoljcev, ljubiteljev brežiškega nogometa in navijačev Brežiških sokolov.
 
»Nogomet je šport, ki vzbuja mnogo strasti. Ob 100-letnici kluba in ob izdaji knjige si želim, da v klubu ohranimo športno strast, sledimo zastavljenim ciljem in viziji ter širimo športni duh med mlade, saj na mladih svet stoji,« zaključuje Pezdirc.

P. P./vir: NK Brežice 1919, foto: Tina Molan, Foto Molan
 
« Nazaj na seznam