Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kakšna je prihodnost sevniškega nogometa?

Objavljeno: Četrtek, 15.11.2018    Rubrika: Nogomet Redakcija
IMG-643f955b73ac077342913bb9260ea504-V

Na nogometnem igrišču v Drožanjski ulici vadijo tudi mladi sevniški nogometaši, ki so sicer člani NK Krško B.

V sevniški občini obstaja več manjših nogometnih igrišč, na katerih igrajo nogomet tako mlajši kot starejši igralci, v izgradnji pa je tudi nogometni stadion z atletsko stezo, kar bo omogočalo kakovostnejšo vadbo in tekme na domačem terenu.

Ponovni začetki sevniškega nogometnega kluba so se po nekaj desetletjih, ko so v začetku 80. let 20. stol. nogometaši (in rokometaši) izgubili travnato površino ob Savi v naselju Šmarje, začeli v letu 2008. Takrat je bil na pobudo Gvida Beline in Alojza Tuhtarja ustanovljen NK Sevnica, v katerem so bile aktivne selekcije mladih nogometašev v skupini U 8 (letnik 2002 in 2003), U 10 (letnik 2000 in 2001) in U 12 (letnik 1998 in 1999). NK Sevnica se je dve leti kasneje uspelo včlaniti tudi v Medobčinsko nogometno zvezo Celje, januarja 2011 pa je začel mlade nogometaše trenirati Matjaž Koritnik, republiški sodnik in sekretar Športne zveze Sevnica, vendar se je z njegovim odhodom sevniška nogometna zgodba zaključila.

Po dveletnem premoru se je ustanovil Nogometni klub Športikum Sevnica, vodenje vadb pa je prevzel dr. Klemen Rovan, prof. športne vzgoje in trener PRO iz Radeč. Po njegovem nepričakovanem umiku je v letošnji jeseni vadbo na nogometni zelenici prevzel KMN Sevnica v sodelovanju z NŠ NK Krško.

Za koordinacijo mladinskega nogometnega pogona v sevniški občini skrbi Tomaž Blatnik, ki z ekipo sodelavcev in ob rednih službenih obveznostih skuša nuditi redno vadbo nogometa na vseh osnovnih šolah v občini Sevnica. »Po evidencah lahko rečem, da na šestih osnovnih šolah vadi malo manj kot 100 otrok od 1. do 4. razreda. Poleg tega smo uspeli sestaviti ekipo do 11 let, ki tekmuje v MNZ Celje pod imenom KMN Sevnica. Domače tekme zaenkrat igramo na travnatem igrišču Senovo – Dovško v občini Krško, saj je nogometni stadion v Sevnici še v izgradnji. V MNZ Celje nastopamo tudi z ekipo do 13 let v sodelovanju z Nogometno šolo Krško, saj na začetku sezone nismo imeli zadostnega števila domačih igralcev, zato v tekmovanju nastopamo pod imenom NK Krško B,« pove Tomaž Blatnik in nadaljuje, da se organizirani treningi izvajajo na nogometnem igrišču z umetno travo v Drožanjski ulici v Sevnici, kjer je običajno prisotno do 22 otrok, starih od 8 do 11 let.

»V trenerski ekipi so trije, ki so svojo izobrazbo pridobili na Fakulteti za šport. Vadba je zasnovana na dolgoročnem začrtanem delu z otroki vse do zaključka osnovne šole. Program je potem razdeljen tudi do 19 leta starosti,« predstavi še trenersko ekipo in doda, da se število vadečih iz leta v leto povečuje – trenutno so pri številu 130 otrok. »Sam se ukvarjam samo s koordinacijo programov (Nogobikci U11, U13 in U19), da celoten proces funkcionira brez težav, kamor sodi tudi urejevanje prevozov na tekme, koordinacija tekem s trenerjem nasprotne ekipe, obveščanje staršev o treningih in tekmah, urejevanja spletnih strani s svežimi vsebinami in podatki …« predstavi dodatne dejavnosti, ki so v klubu nujne. »To mi vzame približno šest ur na dan, več ne gre, saj imam tudi službo in druge obveznosti. Članarine, ki jih pobiramo od staršev, mesečno po položnici, je namenjena izključno za delo trenerjev. Za administrativne zadeve pa zmanjka cekinčkov. Seveda iščemo sistemske rešitve, ki bile dolgoročne, saj si ne želimo, da bi nogometni klub zaprl vrata, kajti otrok, ki so pripravljeni tekati za žogo in ne sedeti doma pred računalnikom, je vedno več,« zaključi v želji, da bi se nogometna zgodba nadaljevala, a brez podpore širše skupnosti ne bo šlo. »Delamo za otroke, ker vemo, kakšne so prednosti redne športne vadbe,« doda in se ozre po vadečih v upanju in želji, da bi tokratna nogometna zgodba doživela svetlejše čase od predhodnih.

S. R., foto: T. Blatnik


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

14.05.2020 | Redakcija

Popotovanje v knjižni barok

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke