Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Luka Kerin in Gašper Koritnik državna nogometna prvaka

Objavljeno: Četrtek, 06.08.2020    Rubrika: Nogomet Redakcija
116581547_1346691368856326_8272650041126844585_n

Luka Kerin (desno) in Gašper Koritnik z osvojeno pokalno lovoriko (foto: Martin Metelko)

22. julija se je končala najdaljša sezona prve slovenske nogometne lige do zdaj, ki si jo bodo športni navdušenci zapomnili predvsem po trimesečnem »prisilnem« premoru zaradi epidemije koronavirusa, že dolgo ne tako zanimivi in napeti končnici prvenstva, prvem naslovu državnih prvakov za Celje, posavski ljubitelji nogometa pa tudi po vedno bolj vidnih in uveljavljenih mladih nogometaših, ki krojijo slovenski nogomet.

Kerin zabil tudi na odločilni tekmi z Olimpijo

Po zadnjih odigranih tekmah se je najbolj smejalo dvema posavskima nogometašema, ki sta kot igralca NK Celje prvič v zgodovini kluba dvignila pokal za naslov državnih prvakov, Luki Kerinu in Gašperju Koritniku. 21-letni Kerin, ki prihaja iz Velikega Podloga, in dve leti mlajši Koritnik, po rodu Sevničan, sta v nedavno končani sezoni dokončno opozorila nase. Predvsem Kerin je bil standardni član začetne postave Celjanov in kot napadalec zabil devet golov (skupaj v sezoni 11, saj je zadel še dvakrat v pokalnem tekmovanju), temu dodal še osem podaj, zadnji gol v sezoni je zabil tudi na odločilni tekmi za naslov prvaka proti ljubljanski Olimpiji, ko je domače nogometaše popeljal v vodstvo in tako tlakoval pot do naslova (tekma se je na koncu končala z 2:2, kar je zadoščalo za končno prvo mesto na lestvici). Koritnik je v igro prihajal večinoma kot rezervist (nekajkrat je zamenjal ravno Kerina), a se vseeno proslavil s tremi doseženimi goli v sezoni in še enim v pokalnem tekmovanju. Kerin, ki se je pred nekaj sezonami preizkusil tudi kot mladinec milanskega Interja, se je ozrl na preteklo »maratonsko« sezono in nam med drugim zaupal, da so kljub slabšemu začetku sezone z ostalimi soigralci, strokovnim štabom in celotnim klubom res verjeli vase in tako so začeli z vse boljšimi predstavami. Po zimskem premoru so se vrnili res močni, a je prvenstvo kmalu ustavila »korona«. »Po tem ’prisilnem’ odmoru pa se mi zdi, da smo s fanti samo še pritisnili na ’gas’ – bile se tudi slabe tekme, da ne bo pomote –, ampak generalno smo se res podali v boj za sam vrh. Prvi cilj je bil seveda uvrstitev v evropsko tekmovanje, ampak z vsako tekmo smo bolj verjeli v to, da lahko dosežemo še nekaj več. In nam je uspelo! Po stotih letih smo pripeljali naslov v Celje,« je zadovoljno dejal.

V prvi ligi še Sikošek, Zalokar, Gorenc in Španring

Za svoja posavska rojaka in celjski klub je na zadnji tekmi sezone pesti stiskal tudi 26-letni Artičan Gregor Sikošek, sicer nogometaš NK Domžale, ki se je tudi že v preteklosti izkazal na prvoligaških zelenicah, zaigral pa tudi že za A reprezentanco Slovenije in se preizkusil na Danskem. »Lepo je bilo videti, da je pokal dvignil nekdo, ki ni Olimpija ali Maribor. To pripomore k zanimivosti lige in mislim, da je slovenska liga letos dobila kar nekaj novih nogometnih navdušencev,« je komentiral razplet zadnje sezone, o kateri je bil najprej kar prepričan, da je ne bodo izpeljali do konca. Domžale so na koncu zasedle zanje zelo skromno osmo mesto, kot pravi Sikošek, je po dobrih predstavah v evropskih tekmovanjih (dosegel je tudi gol v kvalifikacijah za Ligo Evropa, enega pa potem še v prvenstvu) sledila menjava trenerja in skoraj cele ekipe. »Po tem nam ni in ni steklo po pričakovanjih.« Če pogleda svojo statistiko, je bil do zdaj najuspešnejši, »ampak vse zaman, če ne nabiraš točk. V novi sezoni se bomo poizkušali vrniti na stare tirnice, da vrnemo Domžale tam, kamor spadajo.« V moštvu Mure iz Murske Sobote sta v drugi polovici sezone igrala dva »otroka Krškega«, in sicer 30-letni vratar Marko Zalokar in 21-letni branilec Jan Gorenc, ki sta se veselila osvojitve naslova pokalnega prvaka. Račan Gorenc, za katerega je bil to že drugi osvojeni pokal, nam je povedal, da je bil po pavzi zaradi »korone« ritem res »ubijalski«, saj so si tekme sledile ena za drugo v zelo kratkem času. »Bilo je zelo naporno in pomembno vlogo je odigral širok kader, kar je pomenilo, da smo lahko več menjali v ekipi, in to je tudi en razlog, da smo lahko odigrali dobro sezono,« je pojasnil in dodal, da čeprav je prišel iz Olimpije v Muro šele na začetku priprav za drugi del sezone, se je zelo dobro vključil v ekipo, ki ga je lepo sprejela. V tem času je odigral 16 tekem in dosegel tudi en zadetek, medtem ko je Videmčan Zalokar, ki je v prvem delu sezone stal še v vratih drugoligaša NK Krško, branil na skupno petih tekmah v obeh tekmovanjih in prejel šest golov. Pri NK Bravo iz Ljubljane, ki je imel zelo uspešno »pokoronsko« sezono, je prvič med člani zaigral 19-letni Mark Španring s Senovega (kot člana tega kluba omenimo še Novomeščana Vanjo Drkušića, ki je tri leta igral v mladinski šoli Krškega). Kot nam je povedal Španring, je glede članskih nastopov vesel in hvaležen, da so mu v klubu izkazali zaupanje in mu dali priložnost, da je lahko odigral zadnjih nekaj tekem in pridobival prvoligaške izkušnje. »Na meni pa je, da se dokazujem iz treninga v trening, iz tekme v tekmo. Stremim k temu, da sem vsak dan boljši,« poudarja in še dodaja, da je nova prvoligaška sezona že pred vrati, septembra pa ga s slovensko reprezentanco U19 čakajo še elitne kvalifikacije za evropsko prvenstvo, najverjetneje v Italiji, ki so bile spomladi prestavljene na jesen.

Počitka ni bilo, nova sezona se začenja čez nekaj dni

Po navadi so nogometaši po koncu sezone odšli na zaslužen počitek, a letos je drugače, saj se nova sezona 2020/2021 začenja že čez nekaj dni. Priprave tako že potekajo. Kot pravi Kerin, časa za res dober počitek ni, »ampak to je naše delo, v tem uživamo in verjamem, da se nobenemu ne bo problem vrniti nazaj na treninge«. Cilji so jasni, dodaja, in sicer kar se da dobro predstaviti barve Celja in pa tudi Slovenije v Evropi ter seveda v prvenstvu poizkušati ponoviti zdaj že lahko rečemo lansko sezono. Gorenc pa priznava, da v klubu že nestrpno pričakujejo novo sezono, v kateri bodo cilji podobni kot v prejšnji, želje pa so, da so iz tekme v tekmo boljši in da napredujejo tako kot ekipa kot tudi posamično.

Rok Retelj

Prispevek je v nekoliko skrajšani obliki objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 6. avgusta 2020.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki