Časopis za pokrajino Posavje
1.08.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Luka Kerin sanja o igranju v tujini

Objavljeno: Torek, 09.03.2021    Rubrika: Nogomet Redakcija
_JK18336-ZF-1861-88298-1-017

Luka Kerin

Lanska ’koronska’ sezona je bila za Luko Kerina sanjska, saj je s Celjem dvignil pokal za krstni naslov državnega nogometnega prvaka. Tudi aktualna sezona se je zanj začela odlično, a je nato sledil padec v formi. Vseeno upa, da bo trenutna kriza hitro minila in se bo znašel tudi na seznamu igralcev za bližajoče se EP do 21 let.

V Italiji se je naučil ogromno o življenju

Luka Kerin, ki prihaja iz Velikega Podloga in bo v tem mesecu dopolnil 22 let, je prve nogometne korake naredil pri nogometni šoli NK Krško (sedaj NK Posavje Krško), kjer se je po lastnih navedbah veliko naučil in tudi veliko osvojil. Spada v generacijo 1999, ki je osvojila praktično vse, kar se je dalo osvojiti, najbolj seveda izstopata dva naslova državnih prvakov U13 in U15. Njegove odlične igre so opazili tudi v tujini, tako je že sredi najstniških let odšel k italijanskemu velikanu Interju iz Milana, na kar je, kot pravi, izjemno ponosen in vesel, da mu je to uspelo.
_JK18366-ZF-1861-88298-1-024
»Tam sem se spet naučil ogromno nogometa, imel možnost treniranja s člansko ekipo, kar najraje izpostavim, pa je to, da sem se naučil ogromno o življenju,« poudarja. Prestop iz mladinskih v člansko kategorijo je sprva poizkusil narediti v domačem Krškem, kjer pa mu po njegovih besedah prave priložnosti niso ponudili, zato se je odločil izgubljene minute dobiti drugje. »Odšel sem v Celje, za katero sem menil, da bi utegnilo biti super nogometna sredina, in nisem se zmotil. Že takoj na drugi ligaški tekmi sem dobil priložnost nastopiti v začetni postavi in se takrat oddolžil tudi z golom, a na žalost staknil tudi poškodbo kolena, zaradi česar sem moral pod nož. Potreboval sem ogromno časa, da sem se nekako vrnil nazaj v formo in jo ujel v lanski sezoni, ki bi jo opisal kot fantastično. Izpolnil sem osebne cilje, ob tem pa smo tudi postali državni prvaki,« je še kako svež njegov spomin na prejšnjo, tudi zaradi nastopa epidemije posebno sezono, v kateri je kot napadalec zabil skupaj 11 golov (zadnjega tudi na odločilni tekmi za naslov prvaka proti ljubljanski Olimpiji) in temu dodal še osem podaj. Tako kot je končal staro, je tudi začel jesenski del nove sezone – z zadetkom in zmago v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. A se je potem krivulja obrnila navzdol in ne on ne ekipa Celja nista več našla prave forme, kar se pozna še danes, saj so aktualni državni prvaki po odigranih dveh tretjinah prvenstva šele na 8. mestu, Kerin pa doslej sploh še ni dosegel zadetka, čeprav redno igra. Upa, da se bodo čim prej vrnili na zmagovite tirnice in spet kazali predstave, ki so jih krasile v lanski šampionski sezoni. Kljub temu da je bil Sevničan Gašper Koritnik posojen drugoligašu Fužinarju, v mestu ob Savinji Kerin tudi zdaj ni edini posavski nogometaš. Celjske vrste je namreč okrepil napadalno usmerjeni Brestaničan Ester Sokler, ki je prišel iz Brežic.

Doslej dva vpoklica v mlado reprezentanco

Kerinove sanje so spet zaigrati v tujini, največji ponos pa obleči dres Slovenije. V zadnjem času je prejel tudi dva vpoklica v mlado reprezentanco U21, za kar je zelo vesel in upa, da si bo z igrami prislužil tudi nastop na evropskem prvenstvu do 21 let, ki ga bo še v tem mesecu gostila tudi Slovenija. Od njegovega odhoda iz Krškega v letu 2018 je malo bolj spremljal igre NK Brežice, kjer igra veliko domačih fantov, njegovih bivših soigralcev, »in sem zelo vesel, ko vidim, da se da tudi na ta način veliko narediti. Trenutno so na zelo dobri poti in jim želim le najboljše.« Posavska falanga nogometašev je prisotna tako v prvi kot drugi ligi. »Verjamem, da bi bili slednji sposobni igrati tudi prvo, tako da bi bilo lepo mogoče enkrat zaigrati v prvi slovenski ligi v nekem domačem klubu le z domačimi igralci. Nikoli ne reci nikoli,« še pove za konec.

Španring do prve profesionalne pogodbe, sprememba sistema 2. SNL

Senovčan Mark Španring je pred dnevi pri 19 letih sklenil svojo prvo profesionalno pogodbo. Nekdanji član mladinskih selekcij Krškega bo za ljubljanskega prvoligaša NK Bravo igral do konca leta 2023. Izvršni odbor NZS je sprejel koledar za nadaljevanje nogometnih tekmovanj, spreminja se tekmovalni sistem v 2. SNL, kjer nastopata brežiški in krški klub. Odigrali bodo še tri kroge in preloženo tekmo, po 15. krogu pa se bo na podlagi stanja na lestvici odigrala liga za prvaka in liga za obstanek. Tekmovanje v 2. SNL se bo nadaljevalo 21. marca, tekmovanje pa bo zaključeno po 22. krogih, predvidoma 19. maja.

R. Retelj, foto: NK Celje

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam