Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mladi nogometaš Jaka Čuber Potočnik: Predan nogometu, a tudi šoli

Objavljeno: Petek, 03.09.2021    Rubrika: Nogomet Redakcija
jaka profilna

Jaka Čuber Potočnik

V slovenskem nogometnem prostoru se je v minulih letih uveljavilo kar nekaj fantov iz naših krajev in mnoge med njimi smo že predstavili. Eden izmed mladih nogometnih upov, ki je v zadnjem času zelo opozoril nase, je tudi 16-letni Brestaničan Jaka Čuber Potočnik, v novem šolskem letu dijak 2. letnika športnega oddelka Gimnazije Šiška v Ljubljani in član kadetske ekipe ljubljanske Olimpije, s katero je pred kratkim že podpisal profesionalno pogodbo.

Jaka, letnik 2005, se je že kot enoletnik z očetom Tadejem rad igral z žogo, pri petih letih pa je začel trenirati nogomet v Nogometnem klubu Krško. »Ostali športi me niso toliko zanimali, čeprav sem od 1. do 4. razreda osnovne šole treniral tudi judo, ki mi je zelo pripomogel v razvoju motorike in ohranjanju stabilnosti telesnega položaja. Je pa nogomet res šport, ki mi je bil najbolj všeč in v katerem sem in še vedno najbolj uživam.
22

Odlikujejo ga velika predanost, volja in želja po napredku.

Najraje sem že od samih začetkov nasprotnikom zabijal gole. Moj osnovni položaj na igrišču je bil vedno položaj centralnega napadalca, v mlajših selekcijah sem kakšno tekmo odigral tudi kot krilni napadalec. Najbolj sem po mojem mnenju v mlajših selekcijah napredoval in se razvil v 1. ligi U15, tako v igri kot psihično,« pove mladi nogometaš, ki se ob tem ne pozabi zahvaliti vsem trenerjem, ki so ga trenirali v NŠ NK Krško in NK Krško. Njegov mlajši brat Žiga, letnik 2008, je prav tako nogometaš, natančneje vratar, trenutno član selekcije U15 v NK Krško.
olimpija

 
Po osnovni šoli v domači Brestanici, ki jo je končal z odličnim uspehom, šolanje nadaljuje na Gimnaziji Šiška, nogomet pa trenira pa Olimpiji. »Kljub zelo napornemu vsakdanjiku se zelo trudim, da šolske obveznosti izvajam pravočasno. Na gimnaziji, ki jo obiskujem, se počutim odlično. Vse je podrejeno v prvi vrsti pridobivanju znanja, vendar pa se za nas športnike vedno poskrbi, da nismo v zaostanku z učno snovjo,
99
ko smo velikokrat odsotni od pouka zaradi raznih klubskih in reprezentančnih obveznosti. Na gimnaziji in v dijaškem domu imamo kot športniki vse, kar potrebujemo. Zahtevata se red in disciplina, s katerima nas pripravljajo na nadaljnjo življenjsko pot, kar je zelo pomembno za osebnostni razvoj vsakega športnika v njegovi karieri,« pripoveduje Jaka, ki bi se rad po končani srednji šoli vpisal na fakulteto in jo redno opravljal ob nogometni karieri. 
 
Ponosen, da je član Olimpije
 
Z Olimpijo je, kot je bilo že uvodoma omenjano, pred kratkim podpisal triletno profesionalno pogodbo. »To je priznanje in nagrada za moje dosedanje delo, hkrati pa tudi velika spodbuda in motivacija za nadaljnje treniranje in dokazovanje. Veseli me, da mi v klubu zaupajo, verjamejo vame in vidijo moj napredek,« pove o tem velikem koraku v svoji karieri. Zelo je ponosen, da je član tega kluba, v katerem so ga lepo sprejeli medse in kjer je vse na vrhunskem nivoju. »V zadnjem letu sem zelo napredoval v igri, prav tako sem s pomočjo kondicijskih trenerjev pridobil na mišični masi. V klubu je za nas igralce poskrbljeno na vseh področjih. Imamo odlične treninge, odlično fizioterapevtsko službo, odlične kondicijske treninge, na sploh imamo vse, kar igralci potrebujemo za odlične treninge in napredek v razvoju,« opiše razmere v ljubljanskem klubu, kjer trenutno igra v kadetski ekipi, v načrtu pa je, da se priključi k mladinski in potem postopoma k članski ekipi. »Zavedam se, da me čaka še veliko trdega dela. Moj velik cilj in želja je zaigrati v članskem moštvu NK Olimpija na stadionu Stožice v bližnji prihodnosti,« ambiciozno dodaja. 
 
Zase pravi, da ga odlikujejo velika predanost, volja in želja po še večjem napredku v nogometni igri in karieri: »Sem timski igralec in vedno stojim za svojo ekipo. Iz analize, ki so jo naredili v reviji World Footbal Scouting, kjer analizirajo mlade talente iz celega sveta, imam še kar nekaj možnosti za izboljšanje svoje igre.« Seveda si vsak športnik želi nastopati za svojo reprezentanco, zato je bil zelo vesel, ko je bil prvič povabljen v kadetsko nogometno reprezentanco, katere del je še vedno. »Letos oktobra imamo v Celovcu kvalifikacije za evropsko prvenstvo U17, ki bo potekalo leta 2022 v Izraelu, in upam, da se nam s soigralci nanj uspe uvrstiti ter da se nam že kot 16-letnikom uresničijo sanje zaigrati na velikem tekmovanju. V kvalifikacijski skupini imamo reprezentance Avstrije, Ferskih otokov in Kosova,« pravi Jaka in poudarja, da se na uspehih, tako na osebni kot klubski ravni, ne sme zaspati oz. je treba iz dneva v dan z vsakim novim treningom še bolj delati in garati. 
 
Na vprašanje, kakšne so njegove ambicije in cilji v nogometu, odgovori, da si v prvi vrsti želi ostati zdrav in brez poškodb. »S trdim delom (in malo sreče) pa lahko pridem tudi na najvišji nivo nogometnega tekmovanja. Zavedam se, da bo potrebnega še veliko truda, zato so moji cilji usmerjeni v izpopolnjevanje v nogometnih veščinah, da se razvijem v vrhunskega igralca in zaigram v najmočnejših nogometnih ligah, ter seveda uspešno šolanje,« še dodaja nogometni up, ki je že pritegnil pozornost nekaterih nogometnih klubov tako iz Slovenije kot iz tujine, vendar se je skupaj s starši odločil, da zaenkrat ostane v Ljubljani.
 
Peter Pavlovič, foto: osebni arhiv

Članek je bil (v skrajšani obliki) objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte