Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Obeležili deset let uspešne nogometne zgodbe

Objavljeno: Četrtek, 05.03.2020    Rubrika: Nogomet Redakcija
Nogometno društvo Posavje Krško-10 let (57)

Upravni odbor, trenerji in podporniki društva

V mali dvorani Kulturnega doma Krško je v sredo zvečer potekala svečana prireditev ob desetletnici Nogometnega društva Posavje Krško, na kateri so se spomnili uspehov v prvem desetletju in predstavili vizijo za naslednjih deset let.

DEVET LET SKRBELI ZA NOGOMETNO ŠOLO NK KRŠKO
 
Nogometno društvo Posavje Krško je bilo ustanovljeno februarja 2010 z namenom, pravi njegov ustanovitelj in predsednik Rok Zorko, dvigniti nivo organizacijskega in strokovnega delovanja v mladinskih selekcijah Nogometnega kluba Krško. Društvo je namreč devet let, od februarja 2010 do februarja lani, vodilo Nogometno šolo NK Krško z več kot 200 osnovno- in srednješolskimi nogometaši, v tem času pa so osvojili dva naslova državnega prvaka in ustvarili 17 mladih nogometnih reprezentantov Slovenije.
Nogometno društvo Posavje Krško-10 let (36)

Prejemniki zahval in priznanj

»Predvsem pa smo vzgojili veliko pozitivnih, družbeno koristnih osebnosti, kar je tudi osnovni cilj našega delovanja,« dodaja Zorko. Iz krške nogometne šole sta izšla tudi reprezentanta Dejan Rusič (ki se je udeležil prireditve) in Robert Berič, ki se je iz ZDA, kjer zdaj igra, javil preko videoposnetka.
 
Na prireditvi, ki jo je vodila Klavdija Mirt, popestrili pa mladi člani društva (učenec krške glasbene šole Patrik Planinc na saksofonu in v odrskem skeču Jernej Kodrič, Nejc Perše ter Nejc Grozina) in navijaška skupina sedmošolk Osnovne šole Leskovec pri Krškem mentorice Polone Žerjav Horvat, so se zahvalili ključnim partnerjem in podpornikom, ki mladinskemu nogometu v Krškem in trenerjem mladih stojijo ob strani še iz obdobja pred ustanovitvijo društva:
Nogometno društvo Posavje Krško-10 let (40)

Prireditev so popestrili mladi nogometaši.

podjetjem AFP, QTechna in Numip ter Stanislavu Zorku. Priznanja so podelili tudi najstarejšima trenerjema v društvu Slavku Budni in Robiju Vidmarju ter članom 'zlate generacije' 1999/2000, ki so osvojili dva naslova državnih prvakov – v sezoni 2011/12 v kategoriji U13 in v sezoni 2013/14 v kategoriji U15.
 
LANI PREOBLIKOVANJE V SAMOSTOJEN KLUB
 
Po odmevnem razkolu z vodstvom NK Krško so se lani preoblikovali v samostojen klub, ki sta ga priznali MNZ Celje in Nogometna zveza Slovenije. Od avgusta lani dalje pod imenom NK Posavje Krško tekmuje šest otroških ekip do vključno 6. razreda OŠ ter članska ekipa. V društvo je vključenih skupno 130 nogometašev, ki vadijo pod vodstvom 15 trenerjev. Slednji ob tem izvajajo tudi osnovnošolske krožke za učence prve triade v 15 osnovnih šolah v krški, kostanjeviški in sevniški občini, v katere je vključenih 240 t. i. nogobikcev. »Potrebovali bomo nekaj časa za razvoj. Kar smo delali doslej, še nadgrajujemo, saj imamo več časa, da se posvetimo vsaki selekciji posebej,« pravi Zorko. Trenutno trenirajo v bolj skromnih pogojih na štirih vaških igriščih v krški občini ter gostujejo v Brežicah, za letošnje leto pa si obetajo, da bodo njihovi programi priznani s strani Občine Krško in da bodo ponovno trenirali in tekmovali na krškem stadionu. Njihov paradni konj je selekcija letnika 2008, v kateri je 20 selekcioniranih fantov, s katerimi se želijo v obdobju naslednjih petih, šestih let v 1. kadetsko in mladinsko ligo, torej priti tam, kjer so že bili v Nogometni šoli NK Krško. Do takrat pa želijo vzpostaviti vse selekcije. V naslednji sezoni bodo oblikovali še edino manjkajočo osnovnošolsko selekcijo, tj. U15 – 8. in 9. razred OŠ ter ekipo U17 – 1. in 2. letnik srednje šole. Verjamejo, da bodo že v naslednji sezoni s skupnima ekipama z NK Brežice U17 in U19, ki letos igrata v 3. slovenski ligi, zaigrali na 2. državnem nivoju.
 
VIZIJA: PRITI MED TOP 6 V SLOVENIJI

Vizijo društva za prihodnost je sicer predstavil eden izmed trenerjev Janoš Zore. Kot je poudaril, želijo »tja, kjer so že bili« (v sezoni 2017/18 so zasedli 5. mesto na skupni lestvici kadetov in mladincev v 1. slovenski ligi) oz. med najboljših šest mladinskih nogometnih šol v Sloveniji. Poleg vzgoje novih reprezentantov in prodaje obetavnih nogometašev je njihov cilj tudi polprofesionalizacija kluba in ustanovitev domače razvojne članske ekipe. Skupaj z večino ostalih nogometnih klubov v Posavju ustanavljajo Združenje nogometnih klubov Posavja, v okviru katerega si klubi naj ne bi konkurirali, pač pa sodelovali in pomagali eden drugemu. Do selekcije U13 med njimi ne bi bilo prestopov, na ravni U15 bi imeli tri geografske ekipe, na ravni U17 in U19 pa skupne ekipe v najvišjem slovenskem rangu. V članskem nogometu želijo imeti domače ekipe, ki bodo najboljšim posavskim nogometašem omogočale dokončanje nogometnega razvoja in prehod v profesionalizem.

P. P.
« Nazaj na seznam
»