Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pezdirc: Verjamem, da nogomet v Brežicah čaka svetla prihodnost

Objavljeno: Sobota, 31.08.2019    Rubrika: Nogomet Redakcija
nk_brezice_novinarska_konferenca3

Sodelujoči na novinarski konferenci z Damijano Štraser, predstavnico za stike z javnostjo v klubu

V Nogometnem klubu Brežice 1919 Terme Čatež se že nekaj časa zavzeto pripravljajo na obeležitev 100. obletnice, kar se bo zgodilo na prvo septembrsko soboto, ko bo na brežiškem nogometnem stadionu dan odprtih vrat s pestrim spremljevalnim programom. Ob tej priložnosti so v četrtek pripravili novinarsko konferenco, na kateri je vodstvo kluba spregovorilo o bližajočem se jubilejnem dogodku, zgodovini kluba pa tudi ciljih in viziji.

Sodelujoči na novinarski konferenci, ki so jo pripravili tik ob glavnem igrišču, na katerem se igrajo tekme druge slovenske nogometne lige, so bili predsednik NK Brežice 1919 Terme Čatež Jure Pezdirc, nekdanji predsednik kluba z najdaljšim stažem Ivan Kapušin, ambasador NK Brežice 1919 Terme Čatež Dejan Kelhar ter član upravnega odbora in tehnični direktor kluba Goran Mohorko.
nk_brezice_novinarska_konferenca22

Jure Pezdirc


7. SEPTEMBRA BO V BREŽICAH SLAVNOSTNO

Slednji je predstavil program dogajanja 7. septembra, ko bodo v Brežicah proslavili 100-letnico. Začeli bodo z dopoldanskimi predstavitvami vseh najmlajših selekcij kluba pa tudi ženske ekipe, ki so jo pred časom uspeli sestaviti in se bo pomerila z ekipo iz Bregane. Popoldansko dogajanje bodo zaznamovali tekma med nekdanjimi nogometaši NK Brežice in slovenskimi estradniki, slavnostna prireditev z nagovori, podelitvijo plaket ob jubileju in nastopom Nuše Derenda, osrednji dogodek tega dne bo tekma med članskima ekipama NK Brežice 1919 Terme Čatež in NK Olimpija Ljubljana, večerno dogajanje pa bo predvsem zabavne narave, in sicer s Petkovo pumpo in skupino Kingston. Skozi cel dan (od 9.00 dalje) bodo potekali nagradne igre in srečelov ter animacije. »Povabil bi vse ljubitelje in ljubiteljice nogometa, nogometaše, navijače, sponzorje, da se udeležijo tega dogodka, ki se ga mogoče sploh ne zavedamo, kako pomemben je predvsem za Brežice,« je dodal Mohorko.
nk_brezice_novinarska_konferenca21

Ivan Kapušin


BREŽICE KLUB Z NAJMANJŠIM PRORAČUNOM V DRUGI LIGI, A KONKURENČNE IN Z VISOKIMI CILJI

Kot je povedal Jure Pezdirc, je brežiški nogometni klub, ki je osmi najstarejši v državi, že četrto leto član druge slovenske nogometne lige, na kar so v klubu zelo ponosni. »Če vemo, da je v prvi ligi deset klubov, v drugi pa 16, pomeni, da so Brežice med 26 najboljšimi klubi v Sloveniji,« je dejal. Dodal je, da v občini ni gospodarskih velikanov, zato morajo v klubu zelo skrbno ravnati s sredstvi, ki jih imajo, in so še posebej ponosni, da v nogometu, ki je šport številka ena v svetu, vsako sezono uspejo zagotoviti dovolj sredstev za nastopanje v drugi nogometni ligi in da so konkurenčni nogometnim okoljem, ki imajo bistveno večji proračun. »Moram povedati, da imajo Brežice najnižji proračun v drugi ligi, a smo konkurenčni in imamo tudi zelo visoke cilje,« je pristavil in dodal, da so v zadnjih petih letih proračun povečali za desetkrat. Poudaril je, da so osnova razvoja in obstanka kluba mladi, članska ekipa je samo pika na i in dober pokazatelj mladim, kam lahko pridejo. »Nogometna šola NK Brežice je zelo kvalitetna. Cilj je, da imamo čim več domačih igralcev tudi v prvi ekipi, za kar se zelo trudimo.« V brežiškem klubu trenira prek 200 otrok, število registriranih igralcev je zraslo s 40 na 283, pokrite imajo vse selekcije, začenši s predšolskimi otroki. Otroška nogometna šola, ki se imenuje Petelinčki, deluje po vseh OŠ v občini Brežice, skoraj vse ekipe zasedajo zgornji vrh lestvice v svojih ligah, kar je nedvomno rezultat dobrega dela, je pojasnil in dodal, da si je klub v teh letih pridobil ugled v nogometnih in ostalih športnih krogih predvsem zaradi odlične organiziranosti in športnih dosežkov. Cilj v sezoni je uvrstitev starejših dečkov v prvo slovensko ligo, uvrstitev kadetske in mladinske ekipe v drugo ligo ter nadaljevati uspešno nastopanje članov v drugi ligi. Razvoj kluba je hkrati pogojen tudi z investicijami, ki so jih dorekli z Občino Brežice. Tako bodo na glavnem igrišču kmalu dobili razsvetljavo, kar bo omogočilo igranje tekem tudi zvečer, v naslednjem letu pa bodo začeli z urejanjem igrišča z umetno travo, na katerem bodo lahko treningi potekali čez vse leto, tudi pozimi. »Verjamem, da nogomet v Brežicah čaka svetla prihodnost,« je še povedal Pezdirc.
nk_brezice_novinarska_konferenca20

Dejan Kelhar


NOGOMET SO V BREŽICAH IGRALI ŽE LETA 1919, KLUB PA JE NASTAL TRI LETA KASNEJE

Ivan Kapušin je spregovoril o stoletni zgodovini nogometa v Brežicah (o tem bo kmalu izšla tudi knjiga, ki jo pišeta in urejata Iztok Kapušin in Srečko Denžič), pri čemer je omenil, da pisni viri ne govorijo o tem, da bi leta 1919 obstajal tudi že klub (prvič je omenjen leta 1922, ko se je tudi včlanil v ligo), ampak mineva sto let od igranja nogometa v Brežicah. Kot je razložil, se je prvi nogomet igral pod brežiškim gradom, kar pričajo tudi fotografije. Na tej lokaciji, kjer je danes nogometni stadion, je bil zgrajen sokolski stadion, ki so ga odprli leta 1939. Eden najstarejših Brežičanov, ki so začeli z igranjem nogometa, je bil Božo Kerin, ki je bil tudi predsednik kluba. Njemu gredo velike zasluge, da se nogomet v Brežicah še vedno igra in da se ni nikoli prekinilo s tem, je izpostavil Kapušin. Spominja se svojega prihoda v klub leta 1984, ko je bilo v Brežicah eno najslabših igrišč, saj so igrali v blatu. Ko je tistega leta postal predsednik kluba, je odločil, da se igrišče zorje in naredi nova travnata podlaga, na kateri igrajo še danes. Prav tako je dal posekati topole okrog igrišča, iz njih pa so izdelali tribuno, ki je na brežiškem stadionu stala še ne tako dolgo nazaj. V času njegovega predsedovanja klubu se je le-ta preimenoval v NK Svoboda Brežice, leta 1995, ko je po desetih letih prenehal s to funkcijo, je izginila tudi Svoboda v imenu kluba.
nk_brezice_novinarska_konferenca19

Goran Mohorko


KELHAR BO SVOJE OBČUTKE PRENESEL NA MLAJŠE

Nogometaš Dejan Kelhar, ki je svojo nogometno pot začel v brežiškem klubu, nato pa igral med drugim za Krško, Celje, Olimpijo, nemški Greuther Fürth, belgijski Cercle Brugge, azerbajdžansko Gabalo in beograjsko Crveno zvezdo, zbral pa je tudi šest nastopov za slovensko reprezentanco, je bil izbran za ambasadorja NK Brežice 1919 Terme Čatež, kar je po njegovih besedah lepa priložnost, da svoje trenutke, ki jih je preživel na brežiškem igrišču, prenese na mlajše, ki so prihodnost nogometa. »V veliko zadovoljstvo mi bo, če bom lahko mladi generaciji predstavil svojo nogometno zgodbo in bom zaradi tega mogoče tudi neke vrste inspiracija na njihovi poti,« je poudaril.
nk_brezice_novinarska_konferenca38

Med novinarsko konferenco je bilo na brežiškem stadionu kar živahno, med drugim je imelo svoj trening tudi nekaj članic brežiškega nogometnega kluba.


Pezdirc je ob tej priložnosti vse ljubitelje nogometa povabil tudi na posavski drugoligaški derbi, ki bo v soboto, 21. septembra, na brežiškem stadionu. Takrat bodo postavili dodatno tribuno, tako da bo lahko na tekmi več kot tisoč gledalcev. »Odnosi z NK Krško so na zadovoljivi ravni, vsak si seveda želi zmago, a upam in verjamem, da bo ta dan zmaga ostala v Brežicah,« je dejal.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte