Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski poznavalci nogometa o svetovnem prvenstvu v Katarju

Objavljeno: Četrtek, 08.12.2022    Rubrika: Nogomet Redakcija
fifa WC 2022 logo

Logo letošnjega SP v nogometu (vir: www.fifa.com)

Vse oči svetovne športne javnosti so te dni uprte v majhno zalivsko državo Katar, kjer še deset dni poteka 22. svetovno prvenstvo v nogometu, ki je po svoje posebno že samo zaradi tega, ker poteka v predvsem za ljubitelje okroglega usnja s severne poloble nevsakdanjem času. Veliki finale SP-ja bo namreč teden pred božičem. Do zdaj je bilo odigranih že 56 tekem, ostalo jih je samo še osem, jutri se začenjajo četrtfinalni dvoboji. Nekaj Posavcev, ki so tako ali drugače povezani z nogometom, smo ob koncu skupinskega dela prosili za njihov pogled na dosedanji potek SP-ja in napovedi o tem, kdo bo svetovni prvak.

242269935_2195756553905465_5411882872284680723_n

Rok Zorko (foto: arhiv PO)

Rok Zorko, nogometni trener: Kot vsake štiri leta, smo vsi nogometaši komaj čakali na začetek največjega športnega dogodka na svetu. Kljub temu, da je bilo veliko negativne propagande na račun države gostiteljice, smo upali, da bo dober nogomet premagal temne napovedi prvenstva. Po otvoritveni tekmi in resnično slabi predstavi Katarja, prvič po dolgem času tekme sploh nisem pogledal do konca, kar se mi ob gledanju tekem lige prvakov še ni nikoli zgodilo. Moram priznati, da se nogometna evforija sedaj počasi stopnjuje in upam, da bo z dobrimi predstavami 'naših' Jugo ekip le ta prevzela tudi Slovenijo. Nogomet bo verjamem boljši iz tekme v tekmo, ko bodo reprezentanti morali pokazati svoje najboljše predstave za napredovanje. Sam navijam za dober nogomet, ki mora biti zanimiv za nas gledalce, ki si želimo videti nevarne akcije in napete tekme vseh 90 minut. Moja napoved prvenstva je zmaga Brazilije. Ima največjo posamično kvaliteto in širok nabor igralcev ter izjemen motiv zopet pokoriti nogometni svet.

Iztok Kapušin

Iztok Kapušin (foto: arhiv PO)

Iztok Kapušin, nogometni trener: Menim, da 22. svetovno prvenstvo v Katarju zaenkrat še ni upravičilo slovesa, ki ga ima to tekmovanje. Razen nekaterih izjem še nismo videli tekem, ki bi bile primerljive s tekmami na najvišji ravni. Tukaj mislim na Ligo prvakov in izvedbe vrhunskih moštev iz najboljših lig v Evropi. Kljub temu menim, da bomo v izločilnih dvobojih gledali vrhunski nogomet in taktični boj za vsak centimeter igrišča. Zmagovalca vidim v krogu moštev, ki so tudi do sedaj osvajala prvenstva, torej Francija, Anglija in obe južnoameriški reprezentanci, Brazilija in Argentina. Preseneti lahko Hrvaška, ki ima zelo kvalitetno moštvo. Nogomet bo v bližnji prihodnosti šel v smeri še hitrejše dinamike igre. Kar pomeni, da bodo igralci brez žoge tekli hitreje, podaje bodo hitrejše, na drugi strani pa bo časa za obvladovanje žoge in tudi praznega prostora za vtekanje vedno manj.

Dražen Vegel

Dražen Vegel (foto: FB NK Brežice 1919)

Dražen Vegel, trener članske ekipe NK Brežice 1919: Letošnje SP se igra v nenavadnem terminu, okolju in je specifično po marsičem, pokazalo je, da danes ni več slabih reprezentanc (razen Katarja) ter da tudi azijske in afriške reprezentance lahko pridejo v izločilne boje. Na SP spremljamo dva načina igre: defenzivni in na ’kontra’ napade (npr. Japonska in Maroko) ter ofenzivni (npr. Brazilija, Francija, Španija), pri čemer vidimo, da oba načina prinašata dober rezultat. Značilno je, da pri uspešnih reprezentancah prevladuje igra s kontrolirano posestjo žoge in hitrimi globinskimi podajami ter vtekanjem za hrbet nasprotnika. Sodniški dodatki so dober način, da ekipe igrajo ’čisti’ nogomet, ni zavlačevanja in obstrukcije, VAR pa po mojem mnenju samo uničuje emocije pri vseh udeležencih nogometne igre, emocije pa so najbolj pomemben dejavnik pri nogometu. Glede na formo, način igranja, individualno kvaliteto in tradicijo sta moji favoritinji Francija in Brazilija, ki ju pričakujem tudi v finalu.

os_cerklje_tek_podnebne_solidarnosti (52)

Tanja Lekić (foto: arhiv PO)

Tanja Lekić, nekdanja nogometašica in selektorica ženske reprezentance Slovenije: Menim, da je SP do zdaj upravičilo vlogo favoritov, najbolj so me navdušile afriške ekipe. Vsaj zame zaenkrat ni bilo nekih presežkov, kar se tiče tekem. Kar se tiče igre, bi izpostavila izjemno fizično pripravljenost in tekanja, me pa sodniški podaljški dobesedno živcirajo, tako da me mine gledanje v nedogled. Zmagovalca na SP-jih nikoli ne napovem pravilno, zato ne želim ničesar napovedovati. Nimam nekega favorita, navijam pa za sosede Hrvate, ki vsako tekmo igrajo, kot da je zadnja, si pa z zanimanjem pogledam Brazilce, pri katerih nikoli ne veš, kaj bodo naredili z žogo. Moje osebno mnenje je sicer, da je svetovna nogometna organizacija FIFA krepko udarila mimo z izborom države gostiteljice SP-ja, saj vse deluje zelo umetno, idealno, daleč od tega, kar nogomet v resnici je.

Marko Zalokar (3)

Marko Zalokar (foto: arhiv PO)

Marko Zalokar, vratar NK Maribor: Če povem iskreno, svetovnega prvenstva ne spremljam preveč podrobno, ker mi je nenavadno, da poteka pozimi. Glede igre bi rekel, da je na tem prvenstvu pri večini reprezentanc zelo nepovezana, razen Špancev in Brazilcev, ki se mi zdijo glavni favoriti za naslov svetovnih prvakov. Najbolj so me razočarali Belgijci, od njih sem pričakoval, da bodo pokazali več. Glede vratarjev ne vem, koga bi izpostavil ... Morda vratarja Nizozemske (Andries Noppert, op. a.), ker je bil velika neznanka za vse. Drugače pa mislim, da bo najboljši golman prvenstva Brazilec Alisson. Kar se tiče dolgih sodniških podaljškov: prav je, da se porabljen čas za ogled posnetkov VAR tudi na koncu nadoknadi, v tem ne vidim nič spornega. Res pa je, da si sodniki včasih vzamejo preveč časa za ogled nekih zadev, ki so vidne že ob prvem posnetku.

316845233_514154270767346_4732621270634951483_n

Gregor Sikošek (foto: osebni arhiv)

Gregor Sikošek, igralec NK Maribor in reprezentant Slovenije: Spremljam vse tekme SP-ja, če nimam treninga ali tekme za klub, si tekme tudi pogledam. S prijatelji igramo igro napovedovanja rezultatov Nostradamus na MMC RTV SLO, tako da je potem vse še toliko bolj zanimivo. Do zdaj je bilo prvenstvo zelo zanimivo in dokaj nepredvidljivo. Najbolj so me razočarali gostitelji Katarci. Lani smo igrali prijateljsko tekmo proti njim in so delovali veliko boljše kot letos. Razočarali so me Belgijci, od katerih sem pričakoval veliko več. Glede samega načina igre menim, da je ta dokaj izenačena in nepredvidljiva ter posledično bolj zanimiva za gledanje. Ekipe se na trenutke branijo tudi s šestimi igralci v zadnji liniji in takšen blok je potem favoritom težko prebiti. Dolgi sodniški dodatki mi po pravici povedano niso všeč, saj morajo igralci tako odigrati tudi po 15 minut več na tekmo. Mislim, da so po naporni polsezoni igralci še dodatno izpostavljeni poškodbam. Moj favorit za naslov je Brazilija, čeprav bi najbolj privoščil Argentini oz. Messiju, da na svojem zadnjem SP-ju dvigne pokal.

Peter Pavlovič, Rok Retelj

Prispevek je objavljen v današnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam