Časopis za pokrajino Posavje
15.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Se v Brežicah piše nova posavska nogometna pravljica?

Objavljeno: Petek, 02.10.2020    Rubrika: Nogomet Redakcija
NK Brežice-začetna postava

Začetna enajsterica Brežic na zadnji tekmi proti Primorju (1:0): stojijo (z leve) Marko Felja, Tin Martić, Andraž Lipec, Filip Sivonjić, Domagoj Hasan, Tim Kruljac, čepijo (z leve) Matic Predanič, Agon Pajaziti, Žiga Jurečič, Ester Sokler in Blaž Urh (foto: A. Hotić)

Če zmagaš na zadnjih sedmih zaporednih tekmah, potem veš, da nekaj delaš prav. Ravno to velja za nogometaše in strokovno vodstvo NK Brežice 1919, ki je z navdušujočimi predstavami v zadnjem času postal trenutno največji ’hit’ 2. slovenske nogometne lige.

Zorko: Smo mladi, poletni in željni dokazovanja

Čeprav prve tri tekme nove sezone vsaj v rezultatskem smislu niso pokazale, da bi lahko Brežičani tudi letos računali na kaj več kot samo boj za obstanek (dvakrat so doma izgubili in enkrat igrali neodločeno), so vse naslednje dokazale, da se lahko z mlado in energično ekipo, ki temelji na v Posavju vzgojenih igralcih, doseže marsikaj. O tem je takoj po prvi tekmi v sezoni govoril tudi trener Rok Zorko, ki je že takrat verjel v svoje fante, da lahko ti iz tekme v tekmo igrajo vedno bolje, kar se bo enkrat zagotovo poznalo tudi na rezultatu. In to se je dejansko tudi zgodilo. Na naslednjih sedmih tekmah (šestih ligaških in eni pokalni) so dosegli prav toliko zmag in napovedali celo boj za sam vrh drugoligaške lestvice. Po vrsti so v ligi padli velenjski Rudar, kranjski Triglav (oba lani še prvoligaša), Brda, ptujska Drava, lendavska Nafta in nazadnje še ajdovsko Primorje. Če štejemo še visoko zmago v 1. krogu pokalnega tekmovanja proti Jadran Dekanom, so brežiški nogometaši na teh tekmah zadeli 14-krat, prejeli pa vsega dva gola. A Zorko ostaja na realnih tleh in miri pred evforijo. »Devet tekem v 2. SNL je za nami, osebno sem izjemno zadovoljen z vsem, kar se je zgodilo do zdaj. Imeli smo težave, nestrinjanja in slabe tekme na začetku, ampak smo vse rešili s pogovori in gradili medsebojno zaupanje na zmagah, ki so začele pravočasno prihajati. Na začetku smo si zadali za cilj sredino lestvice, danes pa si želimo zmagati vsako naslednjo tekmo. Trdno stojimo na tleh, vendar se zavedamo naših kvalitet. Ekipa je homogena in imamo nekaj odličnih posameznikov, predvsem pa smo mladi, poletni in željni dokazovanja,« je poudaril. Težko je izpostaviti samo nekaj posameznikov, saj so se Brežičani izkazali predvsem z odlično ekipno igro, pri kateri se odlično dopolnjujejo, a naj naštejemo samo nekaj nosilcev igre: kapetan Marko Felja, Matic Predanič, Ester Sokler (zadnja dva sta s tremi zadetki trenutno najboljša strelca kluba), Žiga Jurečič, Tin Martić, Andraž Lipec, vratar Tim Kruljac itd.

Gramc: Predvsem se kaže enotnost slačilnice in strokovnega vodstva

S sijajnimi rezultati in trenutno visokim 4. mestom v 2. SNL je seveda zelo zadovoljno tudi vodstvo kluba na čelu s predsednikom Petrom Gramcem, ki je to funkcijo nastopil pred začetkom sezone in z njim je v klubskih prostorih zavel nov veter. Kot je izjavil za naš časopis, sezona poteka nad pričakovanji. »Predvsem se kaže enotnost slačilnice in strokovnega vodstva, ki sta v ključnih trenutkih stopila skupaj in naredila rezultat. Seveda je pred nami še veliko dela, odigrali smo komaj devet krogov. Ostalo jih je še 21 in treba bo pokazati še kar nekaj dobrih predstav, če želimo ohraniti vsaj približno visoko uvrstitev. Prepričan sem, da imamo to kvaliteto, ampak bo treba vložiti veliko dela in truda,« je dejal in omenil, da imajo odlične rezultate tudi v mladinski in kadetski selekciji, kjer bo vse drugo, razen preboj v višjo ligo, velik neuspeh. Brežiški klub se razvija tudi glede infrastrukture. Po Gramčevih navedbah bodo v nekaj dneh končana dela na stadionu (igrišče z umetno travo), »tako da bomo končno lahko pričeli trenirati na vseh površinah. To pa seveda pomeni še boljše rezultate. Tu bi se rad še enkrat zahvalil občini in županu Ivanu Molanu.« Situacija zaradi koronavirusa je klubu sicer odnesla nekaj finančnih prilivov, tudi obiskanost domačih tekem je omejena na 150 gledalcev. »Računamo, da bomo s trdim delom na igrišču postali vedno bolj zanimivi tudi za kakšnega dodatnega sponzorja,« je še poudaril Gramc, ki je prepričan o svetli prihodnosti NK Brežice 1919 in da jih čaka še obilo veselih športnih trenutkov. Trener Zorko pa si predvsem želi, da bi takšno formo zadržali čim dlje: »Zato bomo morali trenirati in nikakor popuščati, ker se lahkomiselnost hitro obrne v našo škodo. Tega pa si ne smemo privoščiti po tako dobrih dosedanjih predstavah. Gremo naprej, novim uspehom naproti.« Istega mišljenja so tudi navijači, ki vedno glasneje govorijo o novi posavski nogometni pravljici, ki jo bodo tokrat (s)pisali v Brežicah ...

Novo, že sedmo zaporedno ligaško zmago (skupaj osmo) bodo Brežičani skušali doseči na tekmi 10. kroga 2. SNL, ki jo bodo odigrali v gosteh pri ravenskem Fužinarju (3. 10. ob 14.00). V tem tednu so dobili tudi nasprotnika v 2. krogu Pokala Pivovarne Union. 21. oktobra v Brežice prihaja nihče drug kot ljubljanska Olimpija. Spektakel je torej zagotovljen!

Rok Retelj

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam