Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi posavske punce znajo brcati (žogo)

Objavljeno: Nedelja, 09.02.2020    Rubrika: Nogomet Redakcija
IMG-cd2d84841f064a50aa60ab751afe3175-V
Ženski nogomet velja za najhitreje rastoči ekipni šport na svetu, že kar lepo zgodovino in 'domovinsko pravico' pa ima tudi v Posavju. Pred kratkim je bil ustanovljen tudi prvi samostojen klub ­– Ženski nogometni klub Posavje Krško, ki se želi vključiti v tekmovanja NZS.

Pogled v zgodovino

Dekleta so igrala nogomet že v nekdanji Jugoslaviji. Kot zanimivost omenimo, da je bila Posavka Ivica Černelč Cizel vratarka kluba Maksimir ter jugoslovanske in kasneje slovenske reprezentance. Po osamosvojitvi je bila kmalu ustanovljena tudi ženska nogometna liga in tudi v Posavju se je čedalje več deklet začelo ukvarjati s tem nekoč zgolj moškim športom. Sprva so kot posameznice igrale v tekmovalnih sistemih s fanti, kasneje so na šolskih tekmovanjih že igrale v dekliških ekipah. Najbolj znane promotorke in nekdanje slovenske reprezentantke, ki so izšle iz posavskega prostora, so bile Adrijana Bogolin, Mojca Dimič, Mojca Janc, Sergeja Kržan, Tanja Lekić, Monika Lekše, Ksenja Povh, Ramiza Seferović, Pija Smukovič in Dragica Stipič.
IMG-a1bba62bb8e3f95d24fa04d34238a215-V
Vse naštete so bile članice ŽNK Krka iz Novega mesta, ki je bil večkratni državni in pokalni prvak, v Ligi prvakinj se jim je uspelo uvrstiti celo med 16 ekip v Evropi. Trenutno najbolj znani imeni posavskega ženskega nogometa sta slovenski reprezentantki Kristina Erman in Nina Predanič, prva igra na Norveškem v ekipi Arna–Bjørnar Bergen, druga pa v Avstriji pri Sturm Grazu.

V zadnjih letih jedro v Brežicah, zdaj samostijen klub

IMG-b455d8e6868bd558437e512575823cf8-V
Jedro ženskega posavskega nogometa v zadnjih desetih letih je bilo v okviru NK Brežice 1919, saj so dekleta do lani pod njihovim imenom tekmovala v ligah U17 in U15. Ker so bila dekleta  vedno nekako v senci moškega nogometa, so v želji po večji prepoznavnosti ženskega nogometa ustanovili Ženski nogometni klub Posavje. Trenutno imajo v klubu 25 deklic in deklet od 12. leta dalje, trenirajo pa razdeljene v dve skupini: do 15. leta in od 15. leta starosti dalje. Trenirata jih Ramiza Seferović in Tanja Lekić, občasno z vratarkami dela tudi nekdanja hrvaška vratarka Branka Karnjus, v delo z mlajšimi se uvaja tudi igralka Anja Simič. Ker si dekleta želijo tekem, so se odločili, da se vključijo v t. i. 2. žensko nogometno ligo, ki ne deluje pod okriljem NZS in ima prilagojena pravila igre – ekipi se dogovorita, po katerem sistemu igre se bo igralo, odvisno od tega, koliko deklet imajo na dan tekme na razpolago. Na ta način prihajajo dekleta do prepotrebnih igralskih izkušenj. Zavedajo se, da potrebujejo še več trenerk in trenerjev, ki imajo željo delati z dekleti, zato so se nekatera že prijavila na strokovna izobraževanja za pridobitev licenc. »Naša velika želja je, da bi se v sezoni 2020/2021 vključili v ligaški sistem vsaj z eno selekcijo, U13 ali U15, za kar potrebujemo še nekaj deklet, ki jih nameravamo privabiti v klub s promocijami in turnirji; prepričani smo namreč, da še vedno veliko deklet ne ve, da v Posavju obstaja ženski nogometni klub. Vse zainteresirane vljudno vabljene,« pravi predsednik novoustanovljenega kluba Aleksander Vegelj. Kot dodaja, je njihov cilj, da bi v petih letih imeli dve konkurenčni mladinski selekciji, ki bi tekmovali pod okriljem NZS, kar bi jim odprlo možnost igranja članske ekipe v 1. ženski nogometni ligi.

Organizirali prvi turnir

FB_IMG_1580285171243
Klub je konec januarja v dvorani v Dobovi organiziral 1. mednarodni futsal turnir za dekleta in deklice. V  članski selekciji se je prijavilo samo šest ekip: ŽNK Sana Sanski most (Bosna in Hercegovina), ŽNK Rijeka (Hrvaška), ŽNK Dive Bled, ŽNK Krim Rolljet, ŽNK Radomlje in ŽNK Posavje. Zmagala je ekipa ŽNK Krim Rolljet, ki je v finalu premagala hrvaško ekipo ŽNK Rijeka, tretji je bil ŽNK Sana Sanski most. Kot popestritev tekmovanja so v kategoriji U13 tekmovale ekipe ŽNK Zvezde, ŽNK Bregana in domača ekipa ŽNK Posavje. Zmagale so 'Zvezde', domačinke pa so v klub prinesle prvi pokal za 2. mesto.

Peter Pavlovič
 
 
« Nazaj na seznam