Časopis za pokrajino Posavje
13.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za prebujenje nogometnega Posavja: šest klubov podpisalo Pismo o nameri ustanovitve Zveze nogometnih klubov Posavja

Objavljeno: Ponedeljek, 23.12.2019    Rubrika: Nogomet Redakcija
nogometni_klubi_posavja_podpis_pisma_o_nameri (6)

Z leve: Goran Grdinić (NK Bregana), Marko Kotar (KMN Sevnica), Peter Gramc (NK Brežice 1919), predsednik MNZ Celje Vlado Močnik, Rok Zorko (NK Posavje Krško) in Aleksander Vegel (ŽNK Posavje)

V MC Krško je v ponedeljek dopoldne šest nogometnih klubov iz širšega Posavja s podpisom Pisma o nameri ustanovitve Zveze nogometnih klubov Posavja začelo pisati novo zgodbo posavskega nogometa in športa na splošno. Sodelovanje so s tem podpisom potrdili NK Bregana, NK Brežice 1919, ŽNK Posavje, NK Posavje Krško, NK Radeče in KMN Sevnica.

V šestih klubih dejavnih več kot tisoč ljudi

nogometni_klubi_posavja_podpis_pisma_o_nameri (14)

Rok Zorko med podpisom Pisma o nameri ustanovitve Zveze nogometnih klubov Posavja

Po besedah Janoša Zoreta iz NK Posavje Krško so se za sodelovanje oz. združevanje med omenjenimi klubi odločili, ker želijo, da se odliv najboljših nogometašev iz Posavja zaustavi in da ustvarijo neke vrste piramido, ki bo na dnu imela zelo dobre in številčne nogometne šole, na vrhu pa posameznike iz Posavja, ki bodo na najvišjih nogometnih nivojih zastopali posavski nogomet. Izpostavil je, da se vsak klub zaradi majhnosti lokalnih skupnosti sooča s številnimi izzivi na več področjih, od številčnosti igralcev in odliva najboljših v druge regije, trenerske številčnosti in strokovnosti, zagotavljanja finančnih virov, vzpostavitve ustreznih infrastrukturnih pogojev do administrativnega delovanja klubov. Navedel je, da ima omenjenih šest klubov skupaj približno 600 aktivnih nogometašev, če k temu dodamo še več kot 350 dodatnih vadečih v osnovnošolskih krožkih in trenerje, je skupaj v nogometu dejavnih prek tisoč ljudi, pri čemer ni niti enega zaposlenega v rednem delovnem razmerju, je poudaril. »Prepričani smo, da če se povežemo na vseh področjih, ne samo pri ekipah, ampak tudi administraciji, smo lahko samo še močnejši,« je dejal Zore in dodal, da si želijo novo nogometno prebujenje v posavski regiji s pomočjo vseh, ki si želijo iskrenih in konstruktivnih odnosov v nogometu.

Cilj tudi razvoj ženskega nogometa v Posavju

nogometni_klubi_posavja_podpis_pisma_o_nameri (2)

Janoš Zore

Cilji združevanja klubov so predvsem popularizacija nogometa, organizacijski, kadrovski in strokovni dvig nivoja dela v vseh klubih, poenoten program dela najmlajših selekcij, omogočiti vsem otrokom napredek in razvitje njihovega potenciala na poti do članskega nogometa, združevanje kvalitetnih posameznikov od konca OŠ dalje in omogočanje igranja na najvišjem nivoju, iskanje podjetij, ki bodo prepoznala regijski in mednarodni projekt športnega povezovanja kot koristen za družbo in okolje, ter s skupnimi programi in skupnimi starejšimi ekipami bolj racionalna poraba omejenih sredstev regije. Zore je še omenil, da so si na vrhu piramide zamislili dve članski ekipi, eno tekmovalno in eno razvojno, pri čemer gre za skupni ekipi in ne samo enega kluba. »Razmišljamo, da bi v srednjih šolah in članskem nogometu združili najboljše igralce skupaj ter s tem vzpostavili veliko zahtevnejše treninge, s čimer se rojevajo dobre ekipe in dobri rezultati,« je poudaril in dodal, da želijo poleg najboljših tekmovalnih imeti tudi rekreativne ekipe, njihov cilj pa je tudi razvoj ženskega nogometa v Posavju, ravno zato je bil pred kratkim ustanovljen Ženski nogometni klub Posavje.

Začetek delovanja Zveze nogometnih klubov Posavja do konca leta 2020

Zastavili so si tudi časovne cilje, in sicer morajo do konca januarja 2020 vsi klubi podpisati skupen plan dela za leto 2020 (razvoj trenerjev, ženskega nogometa, prve skupne ekipe), vzpostaviti želijo trajnostni model nogometa v Posavju do leta 2025 (organizacijsko, strokovno, finančno, kadrovsko, terminsko …), ki bo določil smernice za pripravo statuta in organizacijske sheme Zveze nogometnih klubov Posavja (potrjen do 30. 6. 2020), ustanovitev Zveze nogometnih klubov Posavja predvidevajo do konca septembra 2020, do konca leta 2020 pa še ustanovitev in zapolnitev organov Zveze nogometnih klubov Posavja ter začetek njenega delovanja, katere glavna naloga bo skrb za razvoj nogometnih klubov na območju širšega Posavja. »Prepričani smo, da je tak način povezovanja in razmišljanja, pri katerem gre za razvoj čisto vsakega od majhnih klubov, da bo imel močne ekipe v vseh selekcijah, predvsem U15 in U13, velika novost in pridobitev tako Posavja kot slovenskega nogometa,« je še poudaril Zore.

Zorko: Posavski nogomet je padel v manjšo luknjo, iz katere se želimo čim hitreje pobrati

Pismo o nameri so podpisali Goran Grdinić (NK Bregana), Peter Gramc (NK Brežice 1919), Aleksander Vegel (ŽNK Posavje), Rok Zorko (NK Posavje Krško) in Marko Kotar (KMN Sevnica), predstavnik NK Radeče Jure Rainer je bil zaradi drugih obveznosti odsoten in bo pismo podpisal v kratkem. Kot je po podpisu dejal Zorko, ki je bil tudi nosilec ideje o združitvi klubov, je Posavje v zadnjem času, kar se tiče nogometa, »padlo v manjšo luknjo, iz katere se želimo čim hitreje pobrati«. Po njegovem je združevanje klubov ena od stvari, s katerimi želijo spodbuditi novo prebujenje mladinskega in kasneje članskega nogometa v Posavju. Glavni cilj je, da ustvarijo pot za mlade nogometaše, da bodo lahko razvili svoj potencial in prišli na najvišji možen nivo igranja nogometa. »Cilj je ustvariti novega mladega reprezentanta, priti v prvo kadetsko in mladinsko ligo ter ne nazadnje povezati vse klube v Posavju, ki bodo to želeli,« je povedal Zorko in še dodal, da so bili k sodelovanju povabljeni vsi nogometni klubi v širšem Posavju. »Z NK Krško, kjer se je zamenjalo vodstvo, imamo v tem trenutku navezane stike in verjamem, da bodo v prihodnosti pod našimi pogoji tudi pristopili v zvezo,« je še dejal. Na dogodku je bil prisoten tudi Vlado Močnik, predsednik MNZ Celje, pod okriljem katere igrajo posavski nogometni klubi. Pohvalil je tovrstna združevanja klubov, ki so po njegovem v dobrobit nogometa na tem območju Slovenije.

R. R.
« Nazaj na seznam