Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Andrijanič v krški srednji šoli in podjetniškem inkubatorju

Objavljeno: Četrtek, 27.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Obisk vlade-srednja šola Krško-Mark Boris Andrijanič (46)

Minister Andrijanič z vodstvom šole in dijaki 4. letnika računalništva

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je v okviru obiska Vlade v Posavju v sredo obiskal Srednjo šolo Krško in Podjetniški inkubator Krško.

Pred krško srednjo šolo je ministra sprejel ravnatelj Jože Pavlovič s sodelavci, najprej pa so mu predstavili solarni avto, ki so ga pred leti izdelali njihovi dijaki in z njim zmagali na mednarodni dirki solarnih avtomobilov v hrvaškem Sisku. V nadaljevanju se je minister v šolski avli srečal z dijaki 4. letnika tehnika računalništva, izpostavili pa so štiri (bivše in sedanje dijake), ki so se izkazali z inovativnimi dosežki. v avli šole. Bivši dijak Žiga Vene, ki je v času šolanja v Krškem izdelal računalniško aplikacijo simulacije delovanja hidroelektrarn na spodnji Savi in mobilno aplikacijo projekta Trails2Education (učne poti), je zdaj solastnik podjetja Priot d.o.o., ki se ukvarja z digitalizacijo v športu.
Obisk vlade-srednja šola Krško-Mark Boris Andrijanič (20)

Dijaki, ki so predstavili svoje projekte

V sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije in Nordijskim centrom Planica je sodeloval pri izdelavi spletne platforme HiFlyer, ki omogoča klubom ugodno izvedbo tekem v smučarskih skokih s pomočjo oblačnih storitev. Povečuje zanimivost tekmovanj, saj lahko gledalci z mobilnim telefonom spremljajo rezultate v živo. Prav tako bivši dijak Marko Krošelj je predstavil aplikacijo za vodenje evidence meril za podjetje Kovis, sedanja dijaka Žiga Maj Špiler in  Miha Janc pa računalnik za rudarjenje kripto valut. Andrijanič je bil nad projekti dijakov iskreno navdušen: »Navdušen sem nad njihovo kreativnostjo in inovativnostjo, ničesar se ne bojijo in imajo velike ambicije. Prepričan sem, da bomo o marsikom od njih v naslednjih letih veliko slišali, zagotovo je med njimi kakšen bodoči slovenski digitalni šampion.« Dijakom je svetoval, naj si bodisi v okviru študija bodisi kasneje privoščijo kakšno tujo izkušnjo, saj se »Slovenci prevečkrat ukvarjamo sami s sabo in nimamo širine in volje za sodelovanje, ki se je lahko najbolj naučiš v tujini«, a je dodal tudi, naj se potem vrnejo v Slovenijo ter si tukaj ustvarijo družino in poslovno kariero.
 
DSC_6360

Ob koncu obiska v Podjetniškem inkubatorju

V Podjetniškem inkubatorju Krško sta Andrijaniča sprejeli direktorica občinske uprave Mestne občine Krško Melita Čopar in direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič s sodelavci.
 
Mestna občina Krško je v letu 2020 s pomočjo sredstev iz Dogovora za razvoj regij zaključila z vzpostavitvijo Podjetniškega inkubatorja Krško in uredila prostore v stavbi na CKŽ 44 v starem mestnem jedru Krškega. Upravljanje je v letu 2021 prevzel Center za podjetništvo in turizem Krško. Kot je dejala direktorica CPT Krško Kristina Ogorevc Račič, je bilo v lanskem letu vključenih osem mladih podjetij, ki skupaj zaposlujejo 15 oseb. Trenutno pa je v prostorih inkubatorja v skupni izmeri 423 m2 zasedenih že več kot 70 % površin.
 
Ministru sta svoje delo predstavila tudi dva mlada podjetnika iz podjetij Mint sports, Nino Žičkar, s.p., ki izdeluje visokokvalitetno športno opremo, ter Megama, d.o.o., Rok Topolnik in Jernej Jerman, katerih dejavnost obsega kontrolo in zagotavljanje kakovosti na različnih industrijskih področjih, kot so farmacija, jedrska tehnika, gradbeništvo, železarstvo, livarstvo, proizvodna tlačne opreme, varjenje ter ostala zahtevnejša področja strojne stroke. Direktorica občinske uprave Melita Čopar pa je izpostavila področje digitalizacije občin. Minister je pojasnil, da so prioritete države predvsem širokopasovne povezave, digitalne veščine in znanja za vse, prizadeval pa si bo, da bodo zagotovljena sredstva tudi za digitalizacijo občin.
 
P. P., foto: P. P. in Občina Krško
« Nazaj na seznam
»