Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Dolinsko-jeseniški vinogradniki praznovali četrt stoletja delovanja

Objavljeno: Ponedeljek, 23.08.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0356

Predsednik društva Martin Kvartuh in novi kralj cvička Roman Zofič

Na izletniški kmetiji Svetnik v Gaju je v soboto zvečer potekala prireditev ob 25-letnici Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice s podelitvijo priznanj za društveno in druga ocenjevanja vin.

Kot je povedal predsednik društva Martin Kvartuh, društvo šteje 160 članov, seveda predvsem iz obmejnih KS Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, pa tudi iz drugih krajev v brežiški občini in širše. V četrtstoletnem obdobju so naredili velik napredek na področju izobraževanja vinogradnikov, tako na področju varstva vinske trte kot tudi na področju pridelave vin.
DSC_0279

Društvo praznuje 25 let.

To dokazujejo z udeležbo na različnih ocenjevanjih vin širom po Sloveniji, kjer njihovi člani dosegajo zelo visoke ocene. »Ponosni smo, da je društvo povezovalno in odprto za vse dogodke, ki se dogajajo v naši okolici, saj radi priskočimo stojnico ter predstavimo vina naših vinogradnikov. V društvu se bomo tudi v bodoče trudili, da bodo naši kraji še bolj prepoznavni po dobri kapljici in prisrčnih ljudeh,« je še dejal Kvartuh. Društvu je ob jubileju čestital tudi župan Ivan Molan, ki je ob tem izpostavil aktivnosti občin za spodbujanje pridelave kvalitetnih vin, npr. projekt Županovo vino.
DSC_0274

MoPZ Slavček

V lanskem letu je bil za županovo vino izbran ravno cviček člana dolinsko-jeseniškega društva Ljuba Semeniča. V imenu Zveze društev vinogradnikov Dolenjske se je prireditve udeležil in društvo pohvalil za vključevanje v aktivnosti zveze njen podpredsednik Jože Bašelj.

Letnik 2020: Količinsko skromen, kvalitetno dober

DSC_0285

Sandi Šumlaj in Nadica Črpič

Osrednji del prireditve je bila podelitev priznanj sodelujočim na društvenem ocenjevanju vin, ki so ga letos izvedli na dveh lokacijah. Komisija pod vodstvom Milene Rožman je ocenjevala bela vina, penine in modre frankinje, komisija pod vodstvom Andreja Bajuka pa cviček in ostala rdeča vina. Na ocenjevanje so prejeli kar 132 vzorcev vin. Kot je v imenu obeh komisij povedala Rožmanova, je vinski letnik 2020 zaradi spomladanske pozebe sicer skromen po količini, a zelo dober po kvaliteti: »Posledica manjših pridelkov in vremensko lepe jeseni so lepa in harmonična vina. Na ocenjevanju je bilo prijetno presenečenje dolenjsko belo vino, kjer so vsi vzorci dosegli kakovosten razred, to so harmonična, pitna vina s prijetno kislino in cvetico. Tudi cvički letnika 2020 so v večini pitni, niso trpki, prijetno sveži, z dobro aromatiko.« Med belimi sortnimi vini je pohvalila predvsem chardonnaye in sauvignone, pa tudi laške rizlinge, za modro frankinjo pa je dejala, da je lanski letnik šolski primer trditve »manj pridelka – višja kakovost«, saj so to vina »z močnim telesom, lepo barvo, izraženo sortnostjo in harmonijo«. Rožmanova je glede modre frankinje poudarila še, da je to izvorno naša, slovenska vinska trta, kar so s sodobnimi genskimi analizami potrdili strokovnjaki s priznanega nemškega trsničarskega inštituta. »Spada med svetovno najbolj žlahtne rdeče sorte, ki daje žametno rdeča vina polnega okusa in prijetne kisline. Ta sorta ima potencial, od nje pričakujemo veliko, za popolno razkritje svojih potencialov pa potrebuje čas in včasih je kar škoda , da jo porabimo v tekočem letu.« Glede letošnjega letnika je dejala, da sta po mrzli in neugodni pomladi ter posledično zakasnelem cvetenju vremensko ugodna julij in avgust to popravila, tako da dozorevanje kasne le za kakšen dan za povprečjem. Prisotne je pozvala, naj na spletni strani KGZ Novo mesto spremljajo rezultate spremljanja dozorevanja grozdja in nasvete o kletarjenju.

Novi društveni kralj Roman Zofič

Kvartuh je nato skupaj z Molanom, Bašljem in Rožmanovo podelil priznanja: 43 velikih zlatih medalj, 25 zlatih medalj, 26 srebrnih medalj in 22 pisnih priznanj. Laskavi naziv društvenega kralja cvička si je prislužil Roman Zofič s Cirnika, ki mu je krono predal lanski zmagovalec Branko Vogrin z Velike Doline. »Oglasite se, pa bom natočil,« je bil kratek in jedrnat novi kralj. Posebej so izpostavili še zmagovalca med dolenjskimi belimi vini Rudija Kosa z Rajca. Kvartuh je podelil tudi priznanja, ki so si jih člani društva prislužili na letošnjem tednu cvička v Velikem Gabru (ena velika zlata medalja – Stanislav Barkovič za cviček, štiri zlate in pet srebrnih medalj ter štiri pisna priznanja), na ocenjevanju vin Vino Slovenija v Gornji Radgoni (Stanislav Barkovič je prejel dve zlati medalji za cviček, družina Bizjak dve srebrni medalji za cviček, Milan Valek pa srebrni medalji za cviček in suho penino).

Prireditev na idilični lokaciji pri Črpičevih so s petjem popestrili pevci MoPZ Slavček, s humornimi vložki pa Nadica Črpič in Sandi Šumlaj.

P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte