Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Drago Gradišek tretji častni občan mestne občine Krško

Objavljeno: Sobota, 08.06.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3762

Podelitev naziva častni občan Dragu Gradišku

Kulturni dom Krško je bil včeraj popoldne prizorišče osrednje prireditve oz. slavnostne akademije v počastitev praznika Mestne občine Krško, ki ga slednja obeležuje v spomin na prve padle krške borce in vrnitev izgnancev.

Župan Kerin: Želimo si še več sodelovanja z državo
 
Župan Mestne občine Krško Janez Kerin je v pozdravnem nagovoru številnim zbranim, med njimi sta bila častna občana Stanislav Rožman in Ernest Breznikar, poslanci v evropskem in državnem parlamentu, občinski svetniki in svetnice, predsedniki in predsednica KS in MČ ter župani in podžupani sosednjih in pobratenih občin, poudaril pomen občinskega praznika ter izpostavil največje dosežke občine v minulem letu in načrte za prihodnost.
DSC_3668

Zbrani na slovesnosti v Kulturnem domu Krško

»Ob navedenem se nam odpira vprašanje, kje so še priložnosti? Želimo si še bolj konstruktivnega sodelovanja države. Tudi naša občina je tako kot celotna regija Posavje namreč enakovreden in enakopraven gradnik slovenske države, sodelovanje pa je seveda odvisno predvsem od uspešnega dialoga,« je povedal župan ter omenil obisk predstavnikov Vlade RS dan pred tem, ki ga navdaja z optimizmom. »Verjamem, da bom ob letu osorej na tem mestu s ponosom dejal, da smo skupaj z državo naredili korak v pravo smer, v smer pristopa k realizaciji posameznih projektov,« je še dodal župan.
 
Marko Funkl: Vse pogosteje se srečujemo z različnimi oblikami razpadanja skupnosti
 
DSC_3701

Slavnostni govornik Marko Funkl

Letošnji slavnostni govornik je bil Marko Funkl, župan Občine Hrastnik in predsednik Združenja neodvisnih županj in županov. Izpostavil je pomembne osebnosti iz krške zgodovine, kot so Matija Gubec, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič, Janez Vajkard Valvasor ter prve krške borce. Dejal je, da živimo na enem najlepših koščkov našega planeta in v eni najvarnejših držav, v kateri kljub vsemu še vedno delujejo vsi javni sistemi, pri čemer pa ne smemo zaspati. »Župani in županje, svetniki in svetnice, člani in članice krajevnih in mestnih četrti, članice in člani društev se vse pogoste srečujemo z različnimi oblikami razpadanja skupnosti. Vse težje je najti interes delovno aktivnih za vključevanje v številne društvene in skupnostne dejavnosti. Interes posameznikov v času potrošništva, kjer v nabiralnikih v glavnem kraljujejo reklamni katalogi tujih korporacij in ne kvalitetna literatura, je v prvi vrsti materialen in že davno pred interesom skupnosti,« je razmišljal in opozoril na sovražni govor na spletu, ki ustvarja negativno družbeno klimo. »Znanje, delo, spoštovanje, sodelovanje in iskanje širših družbenih koristi ali drugače javnega interesa se vse bolj umikajo neznanju in povprečnosti,« je še dodal ter pozval k aktivnemu vključevanju v delovanje skupnosti vseh vrst ter aktivnemu in odgovornemu državljanstvu. Poudaril je tudi, da bo zeleni prehod uspešen le, če bomo vanj verjeli vsi in če bo na prvem mestu človek in ne profit.
 
Najvišje priznanje Dragu Gradišku
DSC_3781

Vsi letošnji občinski nagrajenci z županom


Župan Janez Kerin je v nadaljevanju ob kulturnem programu, ki sta ga izvedla Simfonični orkester Glasbene šole Krško pod taktirko Petra Gabriča ter duo Tomaž Rožanec na harmoniki in Luka Dukarić na violini, povezovala pa Marjana Grčman, podelil občinska priznanja za ustvarjalno delo, posebne uspehe in prispevek k razvoju lokalne skupnosti. Najvišje priznanje, častni občan mestne občine Krško, je kot tretji v zgodovini občine (po Stanislavu Rožmanu in Ernestu Breznikarju) prejel dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Krško, ustanovitelj in dirigent glasbenih zasedb in orkestrov Drago Gradišek. Občinstvo se mu je poklonilo z dolgim in bučnim aplavzom, posebne pozornosti pa je bil deležen tudi po zaključku slovesnosti, ko so mu glasbeni kolegi pripravili 'špalir' ob glasbeni spremljavi. Gradišek je v zahvalnem govoru dejal, da mu visoko priznanje seveda godi, še bolj pa je ponosen na svoje glasbenike in glasbene zasedbe, ki jih je ustanovil in vodil, saj je to tudi priznanje njim.
DSC_3795

Špalir za Draga Gradiška


Veliki znak Mestne občine Krško je ob 60-letnici organiziranega izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v občini prejela Osnovna šola dr. Mihajla Rostoharja Krško, v njenem imenu ga je sprejela ravnateljica dr. Barbara Fritz Smolej.
 
Znak mestne občine Krško je za strokovno, srčno in spoštljivo opravljanje poslanstva zdravnika dobil dolgoletni družinski zdravnik v Zdravstvenem centru Aristotel Željko Pleša. Zlato plaketo Mestne občine Krško bo dobil  dolgoletni župnik v Brestanici in letošnji zlatomašnik Jože Špes. Podelili mu jo bodo na obhajanju zlate maše 7. julija v Brestanici.
 
Jubilejna priznanja so prejeli SOP International, Klub za praktično streljanje Krško, Efekt Krško (vsi ob 30-letnici), Šahovski klub Kostak Krško, Kajak kanu klub Krško (oba ob 40-letnici), Vrtni center in cvetličarna Kerin, Turistično društvo Brestanica (oba ob 60-letnici), Kostak, d.d. Krško, Planinsko društvo Bohor Senovo (oba ob 70-letnici), Konjeniški klub Posavje Krško (ob 100-letnici) in Osnovna šola Koprivnica (ob 160-letnici).
DSC_3829

Druženje na ploščadi


V imenu posavskih občin je krški občini, še posebej pa nagrajencem, ob prazniku čestital brežiški župan in trenutno predsedujoči Svetu regije Posavje Ivan Molan. Ob tem je ob številnih prihajajočih izzivih v regiji, tako varnostnih kot energetskih, pozval k strnitvi moči in skupnemu razmisleku o sobivanju z vsemi temi objekti in projekti.
 
Slavnostni akademiji je sledilo še tradicionalno kulturno-zabavno druženje občank in občanov na ploščadi pred domom ob kulinarični ponudbi krajevnih skupnosti, ki pa ga je žal skrajšal dež.

Pred in po slovesnosti je bila v avli KD Krško na ogled potujoča predstavitev projekta JEK2, ki ga je pripravila GEN energija.

 P. P.

#povezujemoposavje 
 
 
« Nazaj na seznam
»