Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Kostanjeviški južni most tudi uradno odprt

Objavljeno: Sobota, 29.10.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_6542

Po slavnostni povorki ...

V Kostanjevici na Krki so v petek popoldne slovesno odprli obnovljen oz. nov južni most preko reke Krke, ki so ga zgradili preko poletja in zgodnje jeseni.

Šlo je za velik občinski projekt, za katerega je pogodbo v aprilu podpisal še pokojni župan Ladko Petretič, »ki bi bil danes na tem mestu zelo ponosen na opravljeno delo«, je povedal podžupan v funkciji župana Robert Zagorc. Projekt je stal 584 tisoč evrov, od tega je 200 tisočakov prispevalo Ministrstvo za kulturo, saj gre za spomeniško zaščiten most, glavnino pa občinski proračun. Glavni izvajalec je bilo podjetje Rafael, kot podizvajalec je most postavilo domače podjetje KT Tršinar. Kot je še povedal Zagorc, načrtujejo tudi obnovo severnega mostu in t. i. tercialskega mostu. »Most pomeni zbliževanje, povezovanje in združevanje, zato naj tudi ta most v prihodnje povezuje vse domačine in obiskovalce, ki bodo raziskovali lepote našega mesteca na otoku,« je še dodal in se zahvalil vsem vpletenim v obnovo mostu.
DSC_6556

... in blagoslovu ...V imenu Ministrstva za kulturo se je slovesnosti udeležila Špela Spanžel, v. d. direktorice Direktorata za kulturno dediščino. Dejala je, da na ministrstvu radi podprejo projekte, »ki se vračajo nazaj h koreninam«, torej tiste, ki ohranjajo našo dediščino. Poudarila je, da je bila obnova mostu strokovno precej zahtevna, saj se pri njej niso zatekli k hitrim rešitvah z 'anonimno' jekleno konstrukcijo, ampak so ga zgradili v celoti iz lesa. »Povezali ste estetiko, funkcijo in zgodovino skupaj z lokalno identiteto in to je dosežek, ki ga je vredno počastiti,« je še dodala.
DSC_6561

... so most uradno odprli Špela Spanžel, Robert Zagorc in Marija Možina.Po nagovorih in krajšem programu, ki ga je povezovala Melita Skušek, v njem pa sodelovali učenci in učenke kostanjeviške šole, je sledila povorka domačega pihalnega orkestra in novomeških mažoret preko novega mostu, blagoslov nove pridobitve je opravil župnik Jože Miklavčič, most pa so uradno odprli Zagorc, Spanžel in predstavnica izvajalca Marija Možina.

P. P.  

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte