Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Krka močno cveti, saj je voda v njej čedalje toplejša

Objavljeno: Petek, 10.09.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0327

Cvetenje Krke na kostanjeviškem kopališču Gmajna ob severnem mostu

Reka Krka, ki v spodnjem toku teče skozi in zaznamuje tudi Posavje, letos, ob zelo nizkem septembrskem vodostaju, še posebej močno cveti. Šlo naj bi predvsem za posledico segrevanja ozračja in s tem tudi vode v reki.

Kot pravi vodja novomeške izpostave Zavoda za varstvo narave, sicer Posavka Barbara Kink, je t. i. cvetenje reke, sicer običajno za poletni čas, vse pogostejše in daljše: »Prihaja do razmnoževanja rjavih alg, prav tako je vidna prekomerna razrast vodnega rastlinja, kar je posledica predvsem prevelike količine nitratov v vodi, ki so hranila za te rastline.« Alge sicer niso strupene in nevarne za naše zdravje, seveda pa pogled na takšno reko, ki ponekod bolj spominja na močvirje, ni prijeten in tudi ne najbolj vabljiv.
DSC_0215

Pogled na Krko z mostu na Brodu pri PodbočjuKink pojasnjuje, da se je povprečna temperatura reke Krke v zadnjih 50 letih dvignila za 1,5 stopinje Celzija, kar je zaskrbljujoče, saj to močno vpliva na zmanjševanje populacije rib v njej, prihaja do poginov školjk, predvsem v okolici Kostanjevice na Krki, kjer je cvetenje zelo izrazito. Tega meritve kakovosti Krke za kopanje sicer ne zaznavajo, a bo kljub temu v bodoče potrebno usklajeno sodelovanje sektorjev vodarstva, kmetijstva, turizma in prostorskega načrtovanja, saj se bo v nasprotnem primeru to le še stopnjevalo.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»